GayoviaPexels/Wendy Wei
StoryEditor

Zakázaná valentínska láska: Gayom sa na Slovensku nežije ľahko, obzvlášť na Orave, hovoria Filip a Mišo

kov14.02.2022., 17:00h
Ako žijú mladé gay páry na Slovensku?
Lajkuj Brainee.sk na

Pondelok 14. februára je známy ako sviatok všetkých zaľúbených. Deň svätého Valentína trávia milióny ľudí na celom svete so svojou polovičkou. Ako však Valentín prebieha u ľudí, ktorí stále často nemôžu svoju lásku prejavovať verejne, pretože by tým riskovali vlnu hejtu, fyzické násilie či niekde dokonca aj vyhodenie z práce?

Reč je o homosexuáloch, ktorí na Slovensku obyčajným bozkom či držaním sa za ruky, stále dokážu vyvolať lavínu pohoršenia u menej tolerantnej časti obyvateľstva. V Brainee sme sa preto pozreli na to, ako (nielen) sviatok zaľúbených prežívajú dva homosexuálne páry.

O tom, či sa stretávajú s hejtom na verejnosti alebo sociálnych sieťach, aké je to byť gayom na Orave, ale aj ako oslavujú Valentína a ako prežívajú svoje partnerské vzťahy sa dozvieš v článku.

Stretli sa na Slavíne

Andrej a Marko sú mladý gay pár žijúci v Bratislave. Onedlho budú oslavovať svoje druhé výročie. „Stretli sme sa po tom, čo sme si chvíľku písali. Bol to ten moment, kedy človek nevie, či preskočí iskra alebo nie, ale naše prvé stretnutie bolo na Slavíne, takže to bolo s krásnym výhľadom," opisuje začiatky ich vzťahu Andrej.

Slavín Vojenský pamätník TASR/Pavel Neubauer

​​„Bolo to veľmi milé, z oboch strán trochu hanblivé stretnutie. No a potom to teda pokračovalo ďalšími stretnutiami a prechádzkami," dopĺňa dvadsaťpäťročný Marko.

Valentína nijako špeciálne neoslavujú, no tešia sa zo vzájomnej prítomnosti.

„Asi nie sme typy na oslavu Valentína ako sviatku, kvôli pracovnej vyťaženosti je pre nás skôr sviatkom, keď sa vidíme a máme spoločne voľný deň," hovorí Andrej.

​Mladí gayovia hovoria, že spolu trávia čas, ako asi každý iný pár. „Sem tam ideme na prechádzku alebo niekde sa najesť, najčastejšie do jedného ázijského bistra, ktoré sme si obaja obľúbili. Inokedy zase trávime čas varením, a najnovšie dostal priateľ jedno malé zvieratko, tak sa o neho staráme. Chodievam ho kŕmiť, ak je priateľ mimo mesta." 

S hejtom sa nestretávajú, ale dávajú si pozor

S hejtom sa nestretávajú, avšak uvedomujú si, že je to spojené aj s tým, že na internet nepostujú svoje spoločné fotky, a mali šťastie na rodinu či dobrých ľudí okolo seba.

„Obaja máme šťastie na kamošov, rodinu a našu malú bublinu, ale aj prácu, kde sme v podstate sami sebou a kolegovia nás podľa všetkého akceptujú a majú radi," myslí si Andrej, ktorý pracuje ako predavač v obchode s elektronikou.

Pár Gayovia Unsplash/Alex Suprun

„Čo sa týka internetu, nie sme tam moc aktívni v tom, aby sme nejak ukazovali svoje súkromie, takže sa nám to zatiaľ nestalo, aby sme mali nejaké hejty."

Andrej a Marko hovoria, že anonymita hlavného mesta im pravdepodobne umožňuje byť otvorenejšími v otázkach svojej sexuality. „Možno žijeme trochu otvorenejšie, pretože sme vo väčšom meste."

V Bratislave však nežije druhý pár, s ktorým sme sa tiež porozprávali. Mišo a Filip bývajú na Orave, Valentín oslavujú, o ich vzťahu však vie iba rodina a zopár najbližších ľudí.

Zoznámili sa na appke pre homosexuálov

Zoznámili sa na jednej gay aplikácií, a na otázku, kto komu napísal prvý, obaja odpovedajú kladne. Nasleduje smiech a vzájomné doberanie sa, po chvíli sa však zhodnú na tom, že to bol Filip.

Pár tvoria rok a dva mesiace.

Valentína zvyknú oslavovať nejakým zaujímavým výletom. „Minulý rok sme boli na pobyte v Krakowe," hovorí Mišo.

„Často spolu varíme, teda skôr ja varím (smiech)," hovorí Filip. „Ja jem a komentujem," zapája sa do odpovede ihneď Mišo.

„Chodíme sa často kúpať, poprechádzať na túru či do kina," opisuje ich spoločný čas Filip. Ich spoločným rituálom sú obvykle raňajky. „Ráno chodievam odhrnúť sneh z auta, Mišo zatiaľ urobí kávu, a potom sa stretneme. Obidvaja chodíme do práce v podobnom čase, čiže spoločne aj vyrážame," hovorí Filip.

​Mišo a Filip rozprávajú o tom, ako museli v partnerskom živote zladiť čas, kedy chodievajú do postele. To bola na začiatku pre Filipa veľká zmena. „To bol dlho problém, na toto si zvyknúť," podpichuje Filip. 

„Nie som párty človek, ani nočné zviera," vysvetľuje dvadsaťdeväťročný Mišo, ktorý pracuje v nemocnici. Filip však dodáva, že si na nový režim už zvykol.

Obaja mladí muži hovoria, že o ich sexuálnej orientácii kolegovia v práci nevedia. „V práci vôbec neriešim osobný život, s veľa kolegami si ani netykáme," hovorí Mišo.

​Svoj vzťah na verejnosti veľmi neprezentujú, ani nepridávajú spoločné fotky na sociálne siete, pretože si uvedomujú, že by im to mohlo spôsobiť problémy. 

Byť gayom na Orave

„Gayom na Slovensku sa nežije vždy ľahko a obzvlášť na Orave," hovorí Filip. Obaja si však myslia, že sa vnímanie homosexuálov v našej spoločnosti postupne zlepšuje.

„Je to lepšie, ako to bolo kedysi. Mladším generáciám to už nevadí, vidia nás v okolí, a pravdepodobne každý už nejakého gaya aj pozná," tvrdí Mišo.

„Avšak Slovensko je v tomto stále samozrejme horšie, ako západné krajiny," hovoria.

Na otázku, či niekedy kvôli svojej orientácii nezvažovali odísť do zahraničia obaja odpovedajú záporne. Doplnia však, že do budúcnosti zvažujú sťahovanie do Bratislavy.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 00:37