Single mužUnsplash/Jonas Kakaroto
StoryEditor

Môže vek alebo to, či si single, ovplyvniť tvoj pach? Výsledky štúdie ťa zaručene prekvapia

Lukáš Kovalčík01.01.2022., 11:00h
Niektorí z nás si to možno neuvedomujú, no čuch ovplyvňuje naše životy vo veľkej miere.
Lajkuj Brainee.sk na

Francúzsky kráľ Ľudovít XIV. bol posadnutý vôňou. Rezané kvety zdobili každú miestnosť vo Versailles, nábytok a fontány boli postriekané parfumom a návštevníci boli dokonca polievaní voňavkou pred vstupom do paláca.

Či už to bolo preto, že jeho osobná hygiena nezodpovedala štandardom, ktoré by sme dnes mohli očakávať, alebo sa len rád hral s vôňou, kráľ pochopil, že vôňa je dôležitá.

Náš telesný pach môže prezradiť mnoho podrobností o našom zdraví, napríklad prítomnosť chorôb (cholera páchne sladko a akútna cukrovka zase ako zhnité jablká). „Môže tiež odhaliť informácie o našej strave," hovorí Mehmet Mahmut, psychológ, ktorý sa zaoberá čuchom a vôňou na Macquarie University v Austrálii. 

Telesný pach

Muži považujú telesný pach žien za príjemnejší a príťažlivejší počas folikulárnej fázy menštruačného cyklu, keď sú ženy najplodnejšie, a najmenej príjemný a atraktívny počas menštruácie. 

Žena Ženský pach Unsplash/Jonathan Borba

​Ženy zase majú najcitlivejší čuch počas ovulácie a traduje sa, že práve vtedy by si mali vyberať partnera či parfum.

Aj keď sa telesný pach môže meniť v závislosti od našej stravy a zdravia, veľa z toho, čo robí našu vôňu jedinečnou, je určené našou genetikou. Náš telesný pach je dostatočne špecifický a náš čuch dostatočne presný na to, aby si ľudia mohli spárovať prepotené tričká jednovaječných dvojčiat zo skupiny cudzích tričiek, píše BBC.

Parfum Pánsky parfum Unsplash/Jan Kopřiva

​Určite sa ti už stalo, že si niekoho posudzoval na základe jeho vône. Ľudia si totiž intuitívne vyberajú kozmetiku, ktorá zodpovedá ich geneticky podmieneným preferenciám vôní. Poľská psychologička a odborníčka na ľudský čuch Agnieszka Sorokowska hovorí, že je možné posúdiť osobnosť niekoho na základe výberu vôní. Naznačuje to, že hostia Ľudovíta XIV. mohli byť schopní zistiť niečo o kráľovej osobnosti iba tým, že si po príchode na dvor pričuchli k vzduchu.

Single ľudia voňajú inak

Psychológ Mahmut v samostatnej štúdii zistil, že telesný pach single mužov vonia silnejšie ako pach ženatých mužov. Myslí si, že je to preto, lebo existuje vzťah medzi vysokými hladinami testosterónu a silnejším telesným pachom. Vieme, že existuje súvislosť medzi znížením testosterónu a starnutím, čo môže byť spôsobené tým, čo sa deje u ženatého muža. Muži po štyridsiatke, často zvyknú uprednostňovať deti a žiť usadenejšie. Chlapi, ktorí sú vo vzťahoch, a špeciálne tí, ktorí majú deti, mávajú nižšiu hladinu testosterónu.

Otec a dcéra Otec a dcéra na dovolenke Unsplash/Limor Zellermayer

​„Ak je vaším najväčším cieľom nájsť partnera s dobrými génmi, možno by ste mali venovať pozornosť ich vôni,“ hovorí Sorokowska. 

V ďalšej štúdii ženy dostali tričká, ktoré nosili náhodní muži, a požiadali ich, aby ich zoradili podľa toho, aké sú im príjemné. Ich poradie preferencií malo rovnaký vzorec ako niečo, čo sa nazýva odlišnosť ľudského leukocytového antigénu (HLA). HLA je skupina proteínov, ktoré pomáhajú nášmu imunitnému systému identifikovať bunky, ktoré patria nám, a bunky, ktoré pochádzajú od niečoho alebo niekoho iného – a sú teda potenciálnymi patogénmi.

​Je veľmi pravdepodobné, že váš profil HLA sa bude líšiť od všetkých ostatných, ktorých stretnete – aj keď niektorí ľudia, ako vaši blízki príbuzní, vám budú podobní ako iní. Z genetického hľadiska je výhodou mať dieťa s niekým, kto má odlišný HLA profil. „Ak máte partnera, ktorý je geneticky odlišný v BO a imunitnom profile, vaše deti budú mať lepšiu odolnosť voči patogénom,“ hovorí Sorokowska.

Ženy v štúdii nakoniec vyberali ako najpríjemnejšie tričká, ktoré nosili muži s najnepodobnejším profilom HLA, a na opačnom konci boli najviac podobné. 

„Špecifický mechanizmus, ktorý spôsobuje, že nepodobnosť HLA vedie k lepšie zapáchajúcemu telesnému pachu, nie je známy,“ hovorí Sorokowska.

Vyberanie ideálneho partnera, tak stále zostáva zahalené istou dávkou tajomna.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 00:19