Pexels.com/cottonbro,riciardus
StoryEditor

Veľký prehľad sviatkov a prázdnin v roku 2022. Koľko voľna nám prinesie nový rok?

pc27.12.2021., 12:00h
Je len na tebe, ako si počas nasledujúceho roka rozvrhneš dovolenku.
Lajkuj Brainee.sk na

Už dnes si môžeš naplánovať dovolenku na nasledujúci rok. Ak si ju rozplánuješ rozumne, môžeš si užiť množstvo voľných dní. Pozri si veľký prehľad sviatkov a prázdnin v roku 2022. 

Vstup do nového roka, Veľká noc, no máj ťa asi nepoteší 

Je len na tebe, ako si počas roka rozvrhneš dovolenku. V kombinácii so štátnymi sviatkami a dňami pracovného pokoja si však aj počas týždňa budeš môcť oddýchnuť.

1. január vychádza na sobotu. Tí, ktorí by si chceli oddýchnuť o čosi dlhšie, majú jedinečnú príležitosť, keďže 6. januára (štvrtok) je deň pracovného pokoja. Začiatok nového roka tak môžeš odštartovať dokonalým oddychom.

V apríli nás čakajú tradičné veľkonočné sviatky, ktoré prinesú predĺžený víkend. Veľký piatok a Veľkonočný pondelok pripadajú na 15. a 18. apríla. 

1. a 8. máj ti pravdepodobne nevyčaria úsmev na tvári, keďže vychádzajú na nedeľu. Možno ťa však poteší to, že máj prinesie deväť víkendových dní. 

​Predĺžené víkendy v júli a auguste 

Pozitívne správy z hľadiska pracovného voľna však prináša mesiac júl. 5. júl pripadá na utorok, čo znamená, že keď si vezmeš dovolenku v pondelok, budeš si môcť spolu s víkendom užiť štyri voľné dni. 

Na predĺžený víkend sa môžeš tešiť aj v auguste, keďže štátny sviatok vychádza na pondelok. Čas strávený pri vode s drinkom v ruke ti pravdepodobne padne vhod. 

Veľký prehľad voľna v roku 2022 Pexels.com/riciardus

​Pozitívne správy v septembri, novembri a vianočné sviatky 

Víkend si môžeš predĺžiť aj vďaka 1. a 15. septembru. Štátny sviatok a deň pracovného pokoja pripadajú na štvrtok. Dovolenka v piatok, a následne víkend, ti zaručia štyri dni neustáleho oddychu.

Oddych od roboty počas pracovného týždňa prinesie aj november. Sviatok všetkých svätých budeme sláviť v utorok, zatiaľ čo Deň boja za slobodu a demokraciu pripadá na štvrtok. 

Nezabúdaj na to, že dovolenku budeš pravdepodobne potrebovať aj počas sviatkov, keď si budeš chcieť poriadne oddýchnuť. Štedrý deň budeme v roku 2022 sláviť v sobotu. 

Prehľad štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja v roku 2022

1. január (sobota) - Deň vzniku Slovenskej republiky - štátny sviatok

6. január (štvrtok) - Zjavenie Pána (Traja králi) - deň pracovného pokoja

15. apríl (piatok) - Veľký piatok - deň pracovného pokoja

18. apríl (pondelok) - Veľkonočný pondelok - deň pracovného pokoja

1. máj (nedeľa) - Sviatok práce - deň pracovného pokoja

8. máj (nedeľa) - Deň víťazstva nad fašizmom - deň pracovného pokoja

5. júl (utorok) - Sviatok svätého Cyrila a Metoda - štátny sviatok

29. august (pondelok) - Výročie SNP - štátny sviatok

1. september (štvrtok) - Deň Ústavy Slovenskej republiky - štátny sviatok

15. september (štvrtok) - Sedembolestná Panna Mária - deň pracovného pokoja

1. november (utorok) - Sviatok všetkých svätých - deň pracovného pokoja

17. november (štvrtok) - Deň boja za slobodu a demokraciu - štátny sviatok

24. december (sobota) - Štedrý deň - deň pracovného pokoja

25. december (nedeľa) - Prvý sviatok vianočný - deň pracovného pokoja

26. december (pondelok) - Druhý sviatok vianočný - deň pracovného pokoja 

Školáci si užijú aj prázdniny 

Žiaci základných či stredných škôl si budú môcť oddýchnuť nielen počas sviatkov či víkendov, ale aj počas prázdnin. Termíny školských prázdnin zverejnilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR na svojej stránke. 

Žiaci sa v roku 2022 vracajú do škôl až 10. januára, keďže vianočné prázdniny potrvajú do piatku - 7. januára. Vďaka polročným prázdninám, ktoré pripadajú na piatok 4. februára, budú mať predĺžený víkend. 

Následne ich čakajú jarné prázdniny. Ako prví si ich užijú žiaci z Košického a Prešovského kraja (21. - 25. február), potom školáci z Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja (28. február - 4. marec), nakoniec študenti z Banskobystrického, Žilinského a Trenčianskeho kraja (7. - 11. marec).

​Šibačka či oblievačka sa spája s veľkonočnými prázdninami. Tie začínajú 14. apríla (vo štvrtok) a potrvajú do utorka 19. apríla.

Najviac voľna si žiaci užijú počas letných prázdnin, ktoré odštartujú 1. júla a potrvajú do 31. augusta. Žiaci však zasadnú do školských lavíc až v pondelok 5. septembra. 

V októbri sa zas môžu tešiť na jesenné prázdniny. Tie začnú 28. októbra a budú trvať do 31. októbra. Dlhšie voľno ich čaká počas vianočných prázdnin, ktoré odštartujú 23. decembra. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 15:23