mužUnsplash/Keegan Houser
StoryEditor

Spriateliť sa so svojimi rodičmi či žiť sám? 10 vecí, ktoré by si mal stihnúť do tridsiatky

kov22.11.2021., 17:00h
Ak máš ku tridsiatke bližšie ako ďalej, pravdepodobne si si musel prejsť rôznymi míľnikmi. Aké však naozaj sú tie, čo ti pomôžu žiť kvalitnejší život? Vybrali sme pre teba 10 najdôležitejších a nie, nie sú materiálne.
Lajkuj Brainee.sk na

Žiť sám

Od bývania s otcom a mamou, cez študentské časy na intráku, až po bývanie so spolubývajúcimi či partnerom. Mladí ľudia toho v oblasti bývania zažívajú dosť, avšak skúsil si niekedy žiť sám?

Nemusí to byť rok či viac, niekedy stačí aj na chvíľu. Na prvý pohľad to môže znieť trochu smutne, no veľakrát nám čas strávený o samote pomôže zistiť, kto vlastne sme a čo chceme. Život je totiž trochu iný, keď sa na teba nikto nepozerá.

devon-janse-van-rensburg-QFllZRtSAZk-unsplash muž Unsplash/Devon Janse van Rensburg

​Urobiť si sólo výlet

Zabudni na štandardnú dovolenku a vyber si sólo dobrodružstvo. Mať úplnú kontrolu nad tým, kam ideš, čo uvidíš a urobíš, je oslobodzujúce, a zároveň poučné. Píše Reader's Digest. Tento výlet bude len a len tvoj.

Uži si ho. A nemusíš ísť zrovna na Maldivy, niekedy stačí aj lokálne dobrodružstvo. Je to na tebe a podobne, ako pri predchádzajúcom bode platí, že samota ti môže vyčistiť hlavu.

anthony-tran-YIkdjoAJcyI-unsplash sama Unsplash/Anthony Tran

​Prijať, kto si

Sebaprijatie je veľká vec. Mnoho ľudí svoj život strávi pokúšaním sa oň, no nie každému sa to podarí. „Naša spoločnosť na nás vyvíja obrovský tlak, aby sme boli úspešní a neustále sa porovnávali s ostatnými; to spôsobuje veľké množstvo nešťastia a úzkosti,“ hovorí Mark Williamson, riaditeľ charitatívnej organizácie Action for Happiness. 

​Prijať sám seba a odpustiť si svoje chyby je ušľachtilý cieľ, o ktorý by sme sa mohli pokúsiť všetci. Svet by bol potom pravdepodobne lepším miestom.

christian-buehner-DItYlc26zVI-unsplash muž Unsplash/Christian Buehner

​Spriateliť sa so svojimi rodičmi

Nejednému z nás sa deje to, že čím je starší, tým viac si rozumie so svojimi rodičmi. Vzťah dieťaťa a rodiča sa behom rokov vyvíja a možno viacero tém, ktoré u vás kedysi boli tabu, dnes úplne v pohode rozoberáte alebo vám nie je cudzie sadnúť si občas spolu na pivo.

Rozprávate sa o rodine, partneroch či práci a váš vzťah je čoraz hlbší. Spriateliť sa so svojimi rodičmi je jeden z najpríjemnejších pocitov, aké môžeš zažiť.

tim-foster-lSegRSDBMLw-unsplash priatelia Unsplash/Tim Foster

Požiadať o zvýšenie platu

​Trápil si sa v práci bez toho, aby si získal uznanie, ktoré si zaslúžiš? Nie si sám. Mnohí z nás zisťujú, že žiadosť o zvýšenie platu je jednou z najťažších výziev na pracovisku. Prenes sa cez to. Je dôležité žiadať o to, čo si zaslúžiš. A vôbec, čo najhoršie sa môže stať?

marvin-meyer-SYTO3xs06fU-unsplash práca Unsplash/Marvin Meyer

​Dať výpoveď

Zostať v práci, ktorú nenávidíš, je chyba. Tomu rozumie asi každý, no aj tak to robí veľa ľudí. Pred tridsiatkou ale pravdepodobne ešte nemáš tak veľa povinností, aby si to nemohol urobiť.

Keď budeš mať rodinu, hypotéku a deti bude to všetko oveľa komplikovanejšie. Takže lepší čas ako pred tridsiatkou na to pravdepodobne nebude.

scott-graham-OQMZwNd3ThU-unsplash výpoveď Unsplash/Scott Graham

​Prestať sa starať o to, čo si ľudia myslia

Keď sa príliš staráš o to, čo si ľudia myslia, brzdí ťa to viacerými spôsobmi – až raz nakoniec budeš žiť svoj život podľa predstáv iných ľudí. To nie je v poriadku.

Sústreď sa na seba a na to, čo chceš, nie na to, čo si o tebe myslia ostatní. Aj keď sa to možno ľahšie povie, ako urobí, je to niečo, na čo by si sa mal zamerať každý deň. 

magnet-me-LDcC7aCWVlo-unsplash žena Unsplash/Magnet.me

​Naučiť sa zvládať smútok

Život nie je jedno nekonečné obdobie šťastia a radosti; sú chvíle, keď sa všetci cítime smutní alebo dokonca až na dne. Namiesto boja s touto emóciou je lepšie dovoliť si ju skutočne precítiť.

Vedci z Americkej psychologickej asociácie nedávno naznačili, že kľúčom k šťastiu by mohlo byť prežívať svoje skutočné emócie, či už je to smútok, hnev, alebo vina. Nie ich nasilu potláčať.

anthony-tran-vXymirxr5ac-unsplash (1) žena Unsplash/Anthony Tran

​Byť trochu aj sebec

Mnoho ľudí má dojem, že byť sebecký je vo svojej podstate zlá vec. Nemusí to tak vždy byť. Byť trochu sebecký alebo robiť niečo podľa seba sa niekedy oplatí.

Ak si typ človeka, ktorý viac myslí na iných ako na seba, je dobré dať si občas pauzu. Skús trochu myslieť aj na svoju maličkosť a polož si otázku, čo by momentálne potešilo teba.

ga-RBerxXPnZPE-unsplash žena Unsplash/Ga

​Skúsiť meditáciu

Nie je to náhoda, že práve dnes je meditácia taká populárna. Výskumy dokazujú, že zmierňuje depresiu a pomôže ti zastaviť sa a trochu spomaliť v neskutočne rýchlej a dynamickej dobe.

benjamin-child-rOn57CBgyMo-unsplash meditácia Unsplash/Benjamin Child

Ak si každý deň dopraješ čas na relaxáciu a uvoľnenie, budeš pokojnejší a vyrovnanejší vo všetkých oblastiach svojho života.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 23:34