Dobrovoľníci rumunského Červeného kríža vykonávajú resuscitáciu na figurínach v rámci Svetového dňa záchrany života TASR/AP Photo/ Andreea Alexandru
StoryEditor

VIDEO Jeden z troch mužov odmietne resuscitovať ženu. Boja sa totiž dotknúť jej pŕs, ukazuje prieskum

Miroslav Kamody17.10.2024., 11:30h

Problém sú aj figuríny, na ktorých sa ľudia učia prvú pomoc - všetky totiž vyobrazujú muža.

Lajkuj Brainee.sk na

Jeden z troch mužov sa bojí dať žene KPR (kardiopulmonálnu resuscitáciu), pretože sa boja dotýkať ich pŕs, ukazuje nový britský prieskum. Ako informuje Daily Mail, rovnaký podiel mužov (33 percent) sa tiež obáva, že budú obvinení z „nevhodných“ dotykov, keď ženám stláčajú hrudník.

Pre porovnanie, len 13 percent žien má rovnaké výhrady. Prieskum bol robený medzi tisíckou dospelých v Spojenom kráľovstve pre St John Ambulance, dobrovoľnícku organizáciu, ktorá vyučuje a poskytuje prvú pomoc a pohotovostnú lekársku službu.

image

Taylor Swift, Bee Gees, Adele či Linkin Park. Vďaka týmto skladbám budeš vedieť podať dokonalú resuscitáciu

Každé telo je pri resuscitácii rovnaké

Organizácia preto varovala, že sexuálne tabu vystavuje ženy väčšiemu riziku úmrtia na zástavu srdca a zdôraznila: „Pokiaľ ide o KPR, každé telo je rovnaké.“ Predchádzajúci výskum zistil, že iba 68 percent žien pravdepodobne dostane KPR od okoloidúceho v porovnaní so 73 percentami mužov.

A prežitie od zastavenia srdca po prijatie do nemocnice bolo 34 percent u žien, ale až 37 percent u mužov. St John Ambulance chce, aby sa každý naučil KPR, ktorá sa poskytuje obom pohlaviam rovnakým spôsobom, a dodáva: „Každý si zaslúži tú najlepšiu možnú šancu na prežitie.“

Defibrilátor môže mať zásadný význam, pretože pri použití počas prvých troch minút môže zvýšiť šance, že niekto prežije zástavu srdca, až o 70 percent. Defibrilátor má podložky, ktoré je potrebné umiestniť na holú kožu v oblasti hrudníka. Keď však ľudia počuli tento pokyn, 38 percent ľudí súhlasilo s tým, že úroveň ich nepohodlia sa zvýši.

Obavy aj na školeniach

Takmer polovica mužských respondentov (46 percent) uviedla, že by sa cítili menej pohodlne s použitím defibrilátora na žene s vedomím, že by jej možno museli vyzliecť oblečenie vrátane podprsenky, oproti 31 percentám opýtaných žien. Takmer štvrtina (23 percent) všetkých respondentov priznala, že je menej pravdepodobné, že na verejnosti podajú KPR žene ako mužovi.

Dvaja z troch (64 percent) však súhlasili s tým, že ich úroveň pohodlia by sa zvýšila, ak by im bola ponúknutá správna podpora a školenie. Jordan Davison, manažér pre komunitné skúsenosti v St John Ambulance, povedal: „Aj keď tento najnovší výskum poukazuje na niektoré problémy týkajúce sa úrovne pohodlia ľudí pri vykonávaní KPR u žien, nie je to celkom prekvapujúce.”

image

12-ročný chlapec zachránil topiaceho sa muža. Resuscitáciu sa naučil len vďaka sledovaniu Stranger Things

Podľa jeho slov sa tieto obavy často objavujú na školeniach. „Naším odkazom ľuďom je, že za týchto okolností je vždy lepšie urobiť niečo ako nič. Bez ohľadu na pohlavie, pokiaľ ide o KPR, každé telo je rovnaké, technika je rovnaká a každý si zaslúži tú najlepšiu možnú šancu na prežitie.”

Millie Bright, kapitánka ženského tímu futbalového klubu Chelsea, povedala: „Zažila som na ihrisku, keď niekto utrpel podozrenie na zástavu srdca, a bolo to desivé. Je veľmi dôležité, aby sme si všetci našli čas na to, aby sme sa naučili zachrániť život, pretože nikdy nevieme, kedy budeme potrebovať pomoc cudzích ľudí. Zistiť, že ako žena som viac ohrozená, pretože ľuďom je nepríjemné poskytovať pomoc kvôli môjmu pohlaviu, je šokujúce.”

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. október 2024 11:32