Tieto songy ti pomôžu pri KPRBrainee x Canva, Wikipedia
StoryEditor

Taylor Swift, Bee Gees, Adele či Linkin Park. Vďaka týmto skladbám budeš vedieť podať dokonalú resuscitáciu

Miroslav Kamody21.12.2023., 13:00h

KPR je niečo, čo by mal vedieť každý z nás. Vďaka nášmu článku sa ho naučíš vykonávať aj ty. A ešte si pritom aj zaspievaš.

Lajkuj Brainee.sk na

Vieš, čo robiť v situácii, keď je človeku potrebné podať prvú pomoc? Kardiopulmonálnu resuscitáciu (známu aj ako KPR) by mal vedieť podať každý z nás, pretože pokiaľ je včasná a správa, pre mnohých pacientov je rozhodujúca na prežitie. 

image

12-ročný chlapec zachránil topiaceho sa muža. Resuscitáciu sa naučil len vďaka sledovaniu Stranger Things

Mnohí sa ju však boja podať. Hrozí pri nej, že dotyčnému zlomíš rebrá, no to je len malá daň za to, že ho udržíš pri živote. Základom, ak človek nereaguje, je otočiť postihnutého na chrbát a spriechodniť dýchacie cesty záklonom hlavy a nadvihnutím brady: polož ruku na jeho čelo a jemne zakloň hlavu dozadu.

Základná teória

S prstami pod špičkou brady nadvihni bradu, aby si spriechodnil dýchacie cesty. Udržiavaj záklon hlavy a sleduj, či dýcha. Pokiaľ nie, je potrebné začať s resuscitáciou. Kľakni si vedľa postihnutého, zápästnú časť dlane polož na dolnú časť hrudnej kosti a polož hranu druhej ruky na chrbát svojej ruky, ktorá je na hrudníku.

Drž lakte vystreté, uisti sa, že netlačíš na rebrá alebo na hornú časť brucha. Nakloň sa kolmo nad hrudník a stláčaj ho do hĺbky 5 – 6 centimetrov, 100 - 120 krát za minútu. Po každom stlačení uvoľni tlak na hrudník, ale udržuj kontakt medzi rukami a hrudnou kosťou. Stlačenie a uvoľnenie by malo zabrať rovnaký čas.

image

Rok vrcholí, Vianoce prinášajú stres a úzkosti. Prinášame ti rady, ako zvládnuť hnev, ktorý tebou občas lomcuje

Pomôžu ti pesničky

Ako však tento rytmus udržať, keď si v strese a nevieš sa sústrediť? Na to ti presne pomôžu skladby, ktoré majú potrebný rytmus a tempo na podávanie prvej pomoci. Výber je skutočne pestrý a ty si tak môžeš nájsť tú, ktorá to bude najviac vyhovovať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 04:12