12-ročný chlapec zachránil terapeutaNetflix, YouTube/Inside Edition
StoryEditor

12-ročný chlapec zachránil topiaceho sa muža. Resuscitáciu sa naučil len vďaka sledovaniu Stranger Things

Miroslav Kamody14.09.2023., 10:30h

KPR je niečo, čo by mal vedieť každý z nás. Vďaka nášmu článku sa ho naučíš vykonávať aj ty.

Lajkuj Brainee.sk na

12-ročný chlapec sa zachoval tak, ako len máloktorí z jeho rovesníkov. Svojho behaviorálneho terapeuta pred utopením po vykonaní životne dôležitej KPR (kardiopulmonálnej resuscitácie). Ako informuje portál LadBible, ešte neuveriteľnejšie na celom príbehu je, že sa ju naučil vďaka populárnemu seriálu od Netflixu - Stranger Things.

Austen MacMillan z Palm Beach County na Floride sledoval, ako terapeut Jason Piquette spadol do bazéna. Keď si všimol, že bol príliš dlho pod vodou, začal konať. „Bolo to asi šesť až päť minút, keď bol pod vodou, a ja som si povedal: ‚To je príliš dlho. To nemôže zvládnuť,“ spomína Austen pre Good Morning America.

image

Strach nie je len v tvojej hlave. Psychiater vysvetľuje, čo všetko robia stresové situácie s tvojím telom

Ani na okamih nezaváhal

Chlapec skočil do vody a vytiahol Jasona k schodom bazéna. Terapeut ležal v bezvedomí a 12-ročný vybehol von z domu kričať o pomoc. Keď nikto neprišiel, vrátil sa do bazéna a začal podávať KPR. Austenov otec sa vrátil domov a rýchlo zavolal tiesňovú linku, práve keď Jason začal naberať vedomie.

„Myslím, že som omdlel asi za 30 sekúnd a neviem prečo,” povedal Piquette. „Bol som prekvapený, aký bol v tej chvíli silný a múdry. A vždy chcem, aby vedel, že je hrdina.” Celý incident bol zachytený na domácej kamere a odvtedy sa stal virálnym.

Keď sa ho spýtali, ako vedel tak dobre robiť KPR, prezradil, že sa to naučil zo sledovania seriálu Stranger Things. V prvej sérii je scéna, kde Hopper v podaní Davida Harboura musí robiť CPR na Willovi Byersovi vo svete Upside Down.

Matka 12-ročného chlapca neverila, že jej syn je taký statočný: „Skoro som mala pocit, že nemôžem hovoriť, celé telo mám ako zamknuté. Je naozaj statočný a odvážny.” Rodina dúfa, že to poslúži ako pripomienka, prečo je učenie sa KPR také dôležité v situáciách, ako je táto.

Nauč sa správne podať KPR

Pokiaľ nevieš, ako sa KPR podáva, naučiť ti ho pomôže aj nasledovná dvojica videí od Michala Kubovčíka, ktoré vytvoril v rámci projektu Baštrng. Jedno je na ľudovú nôtu, v druhom zase Separ rapuje o tom, ako úspešne zachrániť ľudský život.

„Pán Miško Kubovčík, musím vám s potešením oznámiť, že ste nepriamo zachránili v piatok 13-teho 2022 život jednej pani. Keďže som mala napozerané toto video, nespanikárila som a podala prvú pomoc. O pár sekúnd sa pridali aj privolaný doktor a sestrička a tak sme spolu zachránili pani, ktorá je podľa všetkého v poriadku vďaka prakticky okamžite podanej prvej pomoci,” napísala jedna používateľka pod video.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 13:29