Archeológovia objavili jeden z najstarších kostolov na sveteArtaxata Project
StoryEditor

Archeológovia objavili jeden z najstarších kostolov na svete. Mal úplne iný tvar, ako tie, ktoré poznáme aj zo Slovenska

Miroslav Kamody16.10.2024., 09:00h

Bol bohato zdobený terakotou, ktorú museli doviezť zrejme až zo Stredomoria. Čím je ešte archeologický objav výnimočný?

Lajkuj Brainee.sk na

Archeológovia odkryli pozostatky arménskeho kostola spred takmer 2-tisíc rokov, čo z neho robí najstaršiu stavbu svojho druhu v krajine a jednu z najstarších na svete. Ako píše NBC News, nemecká univerzita v Münsteri, ktorá spolupracovala s tímom Arménskej akadémie vied na archeologických vykopávkach, oznámila objav a označila ho za „senzačné svedectvo raného kresťanstva v Arménsku“.

Spoločný tím archeológov a výskumníkov odkryl budovu počas vykopávok v Artaxate, kedysi prosperujúcej metropole a obchodnom centre, ktoré niekoľko storočí slúžilo ako hlavné mesto starovekého arménskeho kráľovstva. Vykopávky boli súčasťou väčšieho arménsko-nemeckého projektu Artaxata, iniciatívy spustenej v roku 2018 na štúdium tejto oblasti.

image

FOTO Archeológovia zostali v nemom úžase. Na pradávnych čínskych múmiách našli najstarší syr na svete

Svedectvo raného kresťanstva

Odborníci sa domnievajú, že kostol, ktorý sa nedávno našiel, bol pôvodne postavený v 4. storočí nášho letopočtu, že načasovanie sa zhoduje s výstavbou katedrály Etchmiadzin, tiež v Arménsku, ktorá je považovaná za prvú katedrálu starovekého kráľovstva a často sa považuje za najstaršiu katedrálu na svete.

„Budova, ktorá pochádza zo 4. storočia, je najstarším archeologicky doloženým kostolom v krajine – senzačným svedectvom raného kresťanstva v Arménsku,“ povedal Achim Lichtenberger, profesor na Univerzite v Münsteri, ktorý pracuje na projekte.

Mkrtich Zardaryan z Arménskej akadémie vied, ktorý sa na projekte tiež podieľal, osobitne poznamenal, že architektúra kostola môže výskumníkom pomôcť pochopiť niečo nové o histórii Arménska. Kostol má tvar osemuholníka s pravouhlými komorami, ktoré sa rozprestierajú zo štyroch strán.

Jedinečný tvar

Je to prvý osemuholníkový kostol, o ktorom je známe, že v Arménsku existuje, povedal Zardaryan a dodal, že kostoly s týmto tvarom sa zvyčajne vyskytujú vo východnom Stredomorí a môžu sa podobne datovať až do 4. storočia.

image

Neďaleko našich hraníc objavili hrob detského upíra. Hlavu mal oddelenú od tela, pochádza z 13. storočia

Starobylý kostol pripomínal ranokresťanské pamätné budovy, tvrdí Univerzita v Münsteri. Meral asi 100 stôp (vyše 30 metrov) a pôvodne mal maltovú podlahu, vytvorenú väčšinou z piesku a cementu, so stenami vyrobenými z hrubých dosiek z terakoty - hlineného materiálu, ktorý sa v tom čase vyrábal na miestach ako Grécko a Taliansko.

Kusy pôvodného materiálu objavené na mieste ruín naznačovali, že kostol bol bohato zdobený terakotou, pravdepodobne dovezenou zo Stredomoria. Zvyšky drevených platforiem nájdených spolu s hlinou pomohli výskumníkom potvrdiť staroveký pôvod budovy prostredníctvom uhlíkového datovania, uviedla univerzita.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. október 2024 14:33