Chlapca ako šesťročného uniesli z parkuUnsplash/JESHOOTS.COM
StoryEditor

Šesťročného chlapca pred 73 rokmi uniesli z parku. Vďaka DNA ho teraz našli na opačnej strane krajiny, je spokojný senior

Miroslav Kamody25.09.2024., 14:00h

To, čo polícia nevedela vyšetriť za sedem dlhých desaťročí, sa neteri podarilo len na základe DNA testu.

Lajkuj Brainee.sk na

Chlapca uneseného z kalifornského parku pred viac ako siedmimi desaťročiami našli živého, pričom sa stretol s pozostalými blízkymi. Ako píše portál NBC News, objaviť sa ho podarilo po tom, čo ho jeho neter vypátrala prostredníctvom vlastného výskumu DNA.

Luis Albino mal iba 6 rokov, keď ho 2. februára 1951 zobrala z ihriska Jefferson Park v Oaklande „neznáma žena, ktorá ho previezla zo štátu a nakoniec na východné pobrežie,” uviedla polícia vo vyhlásení. Okamžité pátranie po Albinovi bolo bezvýsledné a prípad vychladol na sedem desaťročí.

image

Žena, ktorá zachránila Svätý grál. Odmietla milióny od nacistov, aj ponuku od britskej tajnej služby

Emotívne stretnutie

Ale potom, začiatkom tohto roka, sa Albinova neter vrátila na políciu v Oaklande a povedala policajtom, že „jej výsledky online testov DNA sa zhodujú s osobou, o ktorej sa predpokladá, že je jej strýko,” uviedla polícia.

Agenti FBI na príkaz oaklandskej polície vypočuli Albina v jeho dome na východnom pobreží a odobrali mu vzorku DNA. Jeho genetický materiál sa zhodoval s genetickým materiálom dvoch súrodencov, ktorí žili v Kalifornii, čo dokazuje, že bol chlapcom zajatým v roku 1951, uviedla polícia.

image

Park

Unsplash/Kelly Sikkema

FBI, kalifornské ministerstvo spravodlivosti a polícia v Oaklande zariadili a zaplatili, aby sa Albino 24. júna stretol so svojou dávno stratenou rodinou. „Bol to emotívny moment pre všetky zúčastnené strany a bolo to rodinné stretnutie, ktoré vznikalo viac ako 70 rokov,” uviedla polícia.

Vyšetrovanie pokračuje

Vo vyhlásení polície v Oaklande nebolo jasné, kto podľa detektívov vzal Albina z parku pred siedmimi desaťročiami, ani neidentifikovali, kto ho vychoval. „Sme obmedzení v tom, čo môžeme v tejto chvíli prezradiť, keďže prípad je stále v štádiu vyšetrovania,” uviedol v utorok zástupca polície v Oaklande.

image

Ľudia mizli bez stopy, iní zošaleli. Záhadami opradený Tribeč mnohým dodnes nedá spávať, inšpiroval aj megaúspešný film

Pre jeho kalifornských príbuzných to bolo horkosladké stretnutie. Albinova 92-ročná matka totiž zomrela v roku 2005, pričom nikdy nevedela o osude svojho uneseného syna, uviedla skupina Bay Area News Group. Albino sa toto leto mohol stretnúť a stráviť čas so svojím bratom Rogerom, ktorý bol s ním v parku v deň, keď ho v roku 1951 uniesli. Roger zomrel minulý mesiac.

„Myslím, že zomrel šťastne,“ povedala 63-ročná Alida Alequin - neter, ktorá upozornila políciu na svoju 22-percentnú zhodu DNA s Albinom. „Bol so sebou pokojný, pretože vedel, že jeho brata našli. Bola som taká šťastná, že som to pre neho mohla urobiť a priniesť mu uzavretie a pokoj.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. september 2024 14:02