Vrahovia Kutílek (vľavo) a Kott sa v roku 2006 neúspešne snažili o obnovu procesu. Kutílek vtedy vzal vraždy na seba, Kott naďalej popieral, že by vraždil.MAFRA/JAROMÍR PECH
StoryEditor

Netflix by si na nich zgustol. Šialený príbeh prvých českých porevolučných vrahov: V priebehu hodín za sebou nechali niekoľko tiel

Tomáš LánskýiDnes.cz25.09.2024., 11:00h

Keby existovala kniha vražedných rekordov, tí dvaja by v nej mali hlavnú kapitolu. Jozef Kott a Michael Kutílek. Mená ako z animovanej grotesky. Pritom sa do histórie zapísali ako dvaja prví českí ponovembroví sérioví vrahovia. Štyroch ľudí zabili počas 26 hodín, jedného muža prizabili. K piatej obeti sa priznali po dlhých rokoch. Príbeh Kotta s Kutílom dodnes desí svojou beštialitou.

Lajkuj Brainee.sk na

Pripomenuli ho pri príležitosti vydania časopisu Hlasy zločinu, ktorý MF DNES pripravuje s tvorcami rovnomenného podcastu CNN Prima News, píše Tomáš Lánský z portálu iDnes.

Ak by sa tí dvaja nikdy nestretli, možno by sa nič z toho nestalo. Michaela Kutílka a Jozefa Kotta zviedol osud dohromady vo väzení. Oboch tam priviedli krádeže. Kutílek bol talentovaný športovec a klavirista, Kott zase šachista a vojak z povolania, ktorý dokonca pracoval v ochranke prezidenta Gustáva Husáka. Predovšetkým ale mali zločin „v krvi“.

Milenci s vražedným apetítom

Kott bol deviantný sadista, Kutílek zase takzvaný polymorfný psychopat (konajúci veľmi rôznorodo). Čo z tohto spojenia mohlo vzísť? Spustila to Havlova amnestia v januári 1990. „Ukážem ti, ako sa zarábajú peniaze,“ sľúbil Kutílek Kottovi, keď obaja plánovali život na slobode a 1. marca už boli obaja vonku. Boli aj milenci.

image

Ženy sťahoval z kože a vyrábal z nich obleky. Netflix natočí nový seriál o šialenom sériovom vrahovi Edovi Geinovi

Hneď 2. mája sa vydali na vražednú jazdu po republike. Akoby na tento deň čakali. Federálne zhromaždenie prijalo novelu trestného zákona, ktorý zrušil trest smrti. V noci nad ránom obaja prišli do fabriky v Nýřanoch. S vymysleným dôvodom, že idú skontrolovať služobnú zbraň, zvonili u nočného strážcu Františka Křišťála.

Kott si kvôli tomu navliekol svoju starú policajnú uniformu. Sedemdesiatročný strážnik podal pištoľ Kottovi. V poslednej sekunde mu došlo, že niečo nesedí. Prečo by kontrola prišla uprostred noci? „Počkať, vy ale nie ste policajti,“ stačil sa ohradiť Křišťáľ. Ozval sa výstrel. S priestrelom hlavy strážca padol k zemi. Kott s Kutílom získali zbraň.

Masaker v lese

Obaja potom odišli smerom na Zbiroh. Cestou si všimli dve stopárky. „Teraz ti ukážem, ako sa zaobchádza so ženskými,“ povedal Kott, po dvoch rozvodoch naplnený nenávisťou k ženám. Nič netušiacu Ditu Dubskú a Sylviu Landovú naložili a odviezli do lesa pri obci Líšna. Cestou ich donútili vyzliecť a zviazali ich.

image

Josef Kott

MAFRA

Potom ich po jednej odviedli pod vysoký strom, kde ich popravili. Jednej zasadili 32, druhej 25 bodných rán nožom. „Potreboval som privolať Satana, aby nám dodal ďalšiu energiu,“ vysvetľoval neskôr Kutílek, prečo počas oboch vrážd mrmlal satanické zariekadlá. Obaja muži potom odišli domov, Kutílek do Tachova, Kotta vysadil v dome jeho babičky v Skupé pri Rakovníku.

V ten istý deň na večer sa obaja vydali autom do Prahy. Opäť v prestrojení za policajta a „civila“ zvonili na náhodne vytipované byty s cieľom predstierať kontrolu a potom byt vylúpiť. Mali ale smolu. V bytoch bolo vždy viac ľudí. Kott sa bál použiť zbraň. Kutílek zúril. „Bol úplne tehotný zabíjať,“ opísal jeho stav neskôr Kott.

Malé autíčko

Dvojica si potom privolala taxík a nechala sa odviezť do Prahy-Košír. V cieli Kott zozadu taxikára Františka Boudu zastrelil ranou do hlavy. Vzali mu hodinky a 1 800 korún. Lup ich príliš neuspokojil. Autom sa odviezli na odpočívadlo v obci Kařez na Rokycansku. Tam si vyhliadli kamión s anglickou ešpézetkou. Tušili, že vodič by mohol mať tvrdú menu.

image

Ivan paralyzoval ľudí rezom do chrbtice. Obávaný sériový vrah ich následne nechal sledovať utrpenie svojich ďalších obetí

Šofér Michael Marsden v dobrej viere podal doklady mužovi v uniforme policajta. Na oplátku letela k jeho hlave guľka. Zločinci zobrali vodičovi všetky cennosti vrátane malého modelu autíčka Land Rover s logom Camel. Takýchto reklamných autíčok bola kabína plná. „Vezmem ho dievčaťu,“ povedal Kott.

Veci sa ale skomplikovali. V čase, keď vrahovia boli doma, sa vodič kamiónu prebral. Strela mu preletela hlavou, ale minula mozog. Prežil. Doplazil sa k blízkemu motorestu pre pomoc. Dokonca stihol privolaným kriminalistom povedať, kto ho napadol: „Policeman.“

Kriminálka už v tom čase vedela o vražde vrátnika v Nýřanoch. Od svedkov mala echo, že na mieste bol videný muž v uniforme policajta. Rovnako vyšetrovatelia vedeli, že vo fabrike, kde k vražde došlo, kedysi pracoval istý Josef Kott, neskôr odsúdený za krádeže a prepustený na amnestiu.

Keď detektívi išli preveriť Kottove alibi, zaujalo ich malé dievčatko na dvore domu. Hralo sa s angličákom s logom Camel. „Odkiaľ máš to pekné autíčko?“ pýtal sa jeden z policajtov. „To mám od otca,“ odvetilo dieťa. Viac polícia nepotrebovala vedieť.

image

Michael Kutílek

MAFRA

Dva dni po vražednej sérii už boli obaja vrahovia v rukách spravodlivosti. Aké asi bolo ich prekvapenie, keď anglický vodič kamiónu prežil ich útok, a ešte dokázal identifikovať Kutílka ako strelca. O tom, že zabili aj dve stopárky, zatiaľ nikto netušil. Kott to cynicky naznačil pri výsluchu: „Kutílek spútal predvčerom v noci v lese dve stopárky. Mám také zlé tušenie, aby sa im niečo nestalo. Aby tam tie dievčatá dodnes neboli.“

Pokusy o obnovu procesu

Následne jeden obviňoval druhého z toho, kto „vraždil viac“ a kto menej. Kott následne „veľkoryso“ ponúkol prípadnému záujemcovi obličku, aby vraj odčinil časť svojej viny. Pri vynášaní rozsudku mu to ale nepomohlo. Doživotie pre oboch. Tiež mohli dostať trest smrti, ktorý v okamihu prvej vraždy platil. Podľa práva sa ale čin posudzuje podľa neskôr platného zákona, ak to je pre páchateľa priaznivejšie.

O Kottovi s Kutílom bolo počuť aj potom. Pokúsili sa utiecť z väzenia alebo spáchať samovraždu. Potom sa pokúšali o obnovu procesu. Pri nej Kutílek vzal v roku 2006 všetku vinu na seba. Tvrdil, že vo väzení podstúpil exorcizmus alebo vymetanie satana. Odvtedy je vraj katolík a chce zmyť svoje hriechy a očistiť Kotta, ktorý je nevinný.

image

Ich byt bol plný zaváraného ľudského mäsa. Manželia zabili a zjedli desiatky ľudí, úrady prípad zamietli pod koberec

Rovnako priznal piatu vraždu, ktorej sa vraj dopustil sám. V máji 1990 v Plzni vraj zabil devätnásťročného Róma bodnutím do srdca. Vražda ale bola v tom čase už premlčaná a Kutílek by vyšší trest dostať nemohol.

„Všetko, čo som robil, bolo previazané mojou satanskou vierou,“ vysvetľoval súdu. Ten jeho historke neuveril. Kutílkove ďalšie pokusy obnoviť konanie zastavila jeho smrť na rakovinu v roku 2017. Teraz v nich pokračuje Josef Kott. Naposledy v roku 2022 sa pokúsil súd presvedčiť, že je nevinný, za pomoci svedectva svojho synovca. Ten bol ako štrnásťročný údajne svedkom toho, že Kott išiel vraždiť z donútenia Kutílka. Ani tentoraz súd názor nezmenil.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. október 2024 04:22