Doktor pacientov krik nepočulBrainee x Canva
StoryEditor

84-ročný lekár nepočul počas kolonoskopie krik pacienta, nemal svoj načúvačí prístroj. Problémov so starými doktormi pribúda

Miroslav Kamody29.08.2024., 08:00h

So zvyšujúcim vekom lekárov sa zvyšuje aj pravdepodobnosť ich zlyhania. Pacient na Floride by o tom vedel povedať svoje.

Lajkuj Brainee.sk na

Floridský lekár dostal pokarhanie za to, že nenosil načúvacie prístroje, pretože nepočul kričať pacienta počas kolonoskopie – jedného z najnepríjemnejších bežných zákrokov, ktoré musia ľudia čas od času podstúpiť. 

Ako uvádza portál The Independent, 84-ročný gastroenterológ Ishwari Prasad vkladal teleskop do pacienta, ktorý mal dostať sedatívum, ale nedostal ho. Pacient začal kričať, no Prasad „okamžite nezastavil procedúru“, pretože nemal svoje načúvacie pomôcky, uvádza sa v sťažnosti podanej na Floride.

image

Najväčšie mýty a bludy o tele, ktorým možno veríš aj ty. Skutočne využívame len 10 percent mozgu?

Nebol to jeho jediný incident

Pri ďalšom incidente, ktorý ho dostal do problémov, Prasad počas kolonoskopie „nesprávne poveril“ chirurgického technika, ale asistentovi chýbala potrebná lekárska licencia na vykonávanie pridelených úloh, medzi ktoré patrilo odstraňovanie polypov z hrubého čreva pacienta.

S týmito dvoma alarmujúcimi incidentmi za minulý rok doktorovi floridská lekárska rada dala podmienku a dočasne mu zakázala vykonávať akékoľvek procedúry. Dostal tiež pokutu 7 500 dolárov (6 748 eur), okrem administratívnych poplatkov lekárskej rady v hodnote 6 301 dolárov (5 669 eur).

image

Kolonoskopia

ZDN

Bolo mu tiež nariadené, aby do roka absolvoval päť hodín kurzu kontinuálneho medicínskeho vzdelávania. Aj keď je dobre, že dostal verejné pokarhanie, škoda už bola napáchaná, dodáva portál Futurism.

Bolestivé, no dôležité vyšetrenie

Kolonoskopia sa zvyčajne robí po tom, čo lekár podá pacientovi anestéziu (takáto možnosť je za poplatok aj na Slovensku). Lekár potom vloží do konečníka zariadenie, aby skontroloval hrubé črevo na prítomnosť polypov a iných črevných abnormalít.

image

VIDEO Aj ty musíš ísť hneď po jedle na veľkú potrebu? Lekár vysvetľuje, prečo sa to deje, aj kedy vyhľadať odbornú pomoc

Niektorí pacienti sa rozhodnú, že nechcú sedatívum kvôli možným vedľajším účinkom, prípadne chcú ísť hneď po zákroku domov. To však zjavne nebol prípad nešťastného pacienta Prasada, ktorý očakával, že nebude nič cítiť.

Bez ohľadu na to by tento hororový príbeh nemal nikoho odradiť od podstúpenia procedúry, pretože kolonoskopia sa ukázala ako neoceniteľná pri detekcii rakoviny hrubého čreva. Nedovoľ, aby ti jeden neschopný lekár zabránil vyhľadať lekársku starostlivosť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. október 2024 02:38