Vedci spojili tieto konkrétne jedlá s Alzheimerovou chorobouPixabay
StoryEditor

Vedci spojili tieto konkrétne jedlá s Alzheimerovou chorobou. Väčšina Slovákov ich pritom konzumuje denne

Miroslav Kamody05.02.2024., 14:00h

Rozhodovať podľa vedcov môže aj kvalita vína - to lacnejšie je pre mozog omnoho horšie.

Lajkuj Brainee.sk na

Aj ty to určite poznáš - ten slastný večer, počas ktorého idú všetky snahy o chudnutie bokom. Zahryzneš sa do šťavnatého sendviču, v miske sa už na teba tešia čipsy a vedľa nich cola. Ako píše portál Futurism, samozrejme ide o nebíčko v ústach, no dal by si si rovnakú porciu, keby vieš, že jedenie týchto chutných jedál prináša vážne neurologické zdravotné riziká?

Podľa novej štúdie publikovanej v Journal of Alzheimer‘s Disease je strava s množstvom mäsa a spracovaných potravín silne spojená s rozvojom zákernej Alzheimerovej choroby. Vedci z austrálskej Bond University zistili túto „silnú koreláciu“ štúdiom stravovacích návykov 438 ľudí. Z nich malo 108 účastníkov diagnostikovaných s Alzheimerom a zvyšok túto chorobu nemal.

image

Alzheimerova choroba sa prenáša z človeka na človeka, zistila štúdia. Takto môže dôjsť k prenosu

Všetko, čo máš rád

Vedci dospeli k záveru po vykonaní štatistickej analýzy pomocou údajov z Australian Imaging Biomarker and Lifestyle Study of Aging. V podstate sledovali, čo účastníci jedli, aby neskôr zistili akékoľvek súvislosti s rozvojom Alzheimerovej choroby.

Celkovo mali pacienti s Alzheimerovou chorobou tendenciu jesť stravu bohatú na „spracované potraviny a mäso“. Potraviny, ktoré pravidelne konzumovali, zahŕňali hovädzie mäso, mäsové koláče, klobásy, šunku, hamburgery a pizzu – v podstate všetko obľúbené pochutiny, na ktoré mnohí z nás nedajú dopustiť.

image

Jedlo

Shutterstock

V porovnaní so zdravou skupinou mali tiež tendenciu jesť menej ovocia a zeleniny – a je zaujímavé, že tiež pili lacnejšie víno. Štúdia sa javí ako varovný prst: konzumácia dekadentnej stravy, ktorá je náročná na spracované mäso, môže neskôr spôsobiť vážne problémy.

Pozor na jedálniček

„Vývoj Alzheimera v mozgu začína v strednom veku a jeho účinky možno pripísať nekontrolovanému životnému štýlu od mladšieho veku,” uviedla vedúca autorka a doktorandka bioštatistiky Tahera Ahmedová vo vyhlásení. „Zvyšovanie povedomia medzi mládežou o výhodách konzumácie listovej zeleniny, biopotravín alebo doma varených jedál je nevyhnutné, na rozdiel od pravidelnej konzumácie nezdravých alebo spracovaných potravín.”

image

K Alzheimerovej chorobe prispieva vec, ktorú dennodenne držíme v ruke. Vedci sa podelili o desivé výsledky štúdie

Táto štúdia je súčasťou neustále sa rozrastajúceho súboru výskumov, ktorý ukazuje, že to, čo jeme, môže mať vplyv na to, či sa u nás neskôr v živote rozvinie demencia alebo Alzheimerova choroba. Presná odpoveď prečo je ale trochu zahmlená.

Je možné, že konzumácia mastných a spracovaných potravín zvyšuje zápal a oxidáciu v našom tele, čo vedie k tomu, že mozgy nefungujú tak, ako by mali. Alebo môže existovať iný mechanizmus, ktorý ešte nie je pochopený, pretože vysvetlenie samotnej Alzheimerovej choroby lekárom stále uniká.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 08:51