Aj ty hneď po jedle skončíš na záchode?Dreamstime
StoryEditor

VIDEO Aj ty musíš ísť hneď po jedle na veľkú potrebu? Lekár vysvetľuje, prečo sa to deje, aj kedy vyhľadať odbornú pomoc

Miroslav Kamody23.08.2024., 08:00h

Na celom probléme majú tvoje črevá menší podiel, ako si možno myslíš. To najzásadnejšie sa totiž deje v úplne inom orgáne.

Lajkuj Brainee.sk na

Aj ty patríš k ľuďom, ktorí hneď po jedle začnú pociťovať tlaky v bruchu a musia okamžite utekať na záchod? Rozhodne nie si sám. Niekomu sa to deje v podstate pravidelne, pre iných ide o ojedinelú skúsenosť - je však isté, že si to zažil už aj ty. A ako informuje portál LadBible, jeden lekár konečne odhalil, čo tento stav pre nás znamená.

Doktor Joseph Salhab sa nedávno na sociálnej sieti TikTok podelil o to, že potreba ísť na toaletu okamžite po jedle nemusí nutne znamenať, že máš problém, ako napríklad syndróm dráždivého čreva. Môže to totiž jednoducho súvisieť s tvojimi mozgovými funkciami.

image

Muž nezvládol rozchod s priateľkou. Z bytu si okrem svojich vecí zobral aj celý záchod

Môže za to mozog

Poznamenal, že to „nie je preto, že by sa jedlo okamžite pohybovalo vo vašom gastrointestinálnom trakte“, ako by mnohí z nás najskôr predpokladali. Namiesto toho tvrdí, že tento proces zahŕňa signály putujúce do tvojho mozgu.

„Keď jete a máte pocit, že hneď potom musíte ísť na toaletu, je to niečo, čo sa nazýva gastrokolický reflex,” vysvetľuje doktor vo videu. Jeho vysvetlenie podporuje aj britská Národná zdravotná služba: „Ide o fyziologický reflex, ktorý sa vyskytuje v reakcii na natiahnutie žalúdka po jedle a príchod vedľajších produktov trávenia do tenkého čreva.“

@thestomachdoc Do you poop immediately after eating? This is why it happens. #diarrhea #poop #ibs #ibstok #guthealth #guttok ♬ original sound - Dr. Joseph Salhab

Podľa odborníkov približne do 20-30 minút od konzumácie jedla vyšle natiahnutie žalúdka vášmu mozgu signál, že si plný jedla. A tak telo nejako musí urobiť priestor. Ako sa dalo očakávať, lekár vysvetlil, že „tvoje hrubé črevo sa začne sťahovať, aby sa uvoľnilo viac miesta pre jedlo“, a preto ti tvoj mozog môže prikázať, aby ste išiel na toaletu.

Kedy je to už vážne?

Kým ísť na toaletu hneď po jedle zvyčajne nenaznačuje žiadne vnútorné problémy, Salhab povedal, že ľudia so syndrómom dráždivého čreva okrem tohto zažívajú aj iné problémy. Aj preto ich okrem pocitu nutkania môžu trápiť kŕče či dokonca hnačka. Zároveň dodal, že v prípade tohto syndrómu môžu byť „sťahy hrubého čreva veľmi silné“.

image

Ako často chodíš na veľkú potrebu? Vedci zistili, že počet návštev toalety hovorí veľa o tvojom celkovom zdraví

Napriek tomu, že každý prípad predstavuje iné príčiny, lekár varoval, že existuje niekoľko vecí, ktoré môžu zhoršiť príznaky. Patria sem šumivé nápoje, sladené nápoje, alkohol, mliečne výrobky, vyprážané jedlá a dokonca aj niektoré citrusové plody.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. september 2024 19:53