PompejeFalco/Pixabay/
StoryEditor

FOTO Noví ochrancovia vykopávok v Pompejách. Pamiatku budú pred holubím trusom strážiť dravce

ČTK10.08.2024., 12:00h

Správcom talianskeho archeologického parku v Pompejách po novom pomáhajú sokol Aria a myšiak Gianna. Dravce vyháňajú z blízkosti vykopávok holuby. Kyslý holubí trus totiž zásadne poškodzuje historické poklady.

Lajkuj Brainee.sk na

Na slávnom nálezisku pri Neapole sa rozhodli proti nechcenej prítomnosti holubov bojovať ekologickým spôsobom. Nad Pompejemi tak lietajú dvaja špeciálne vycvičení dravci a už len ich prítomnosť stačí na odstrašenie holubov od pobytu v oblasti alebo dokonca hniezdenia.

image

Do talianskych Pompejí sa tento rok vrátia gladiátorské zápasy. Za ich sledovanie zaplatíš smiešnu sumu

Výsledok je podľa správy archeoparku viac ako uspokojivý, výskyt holubov sa výrazne znížil. Vďaka dravcom tiež nie je potrebné používať chemické nástrahy proti holubom ani zvukové odpudzovače, ktoré okrem holubov rušili aj iné zvieratá či návštevníkov.

Katastrofa nevídaných rozmerov

Staroveké mesto Pompeje sa nachádzalo na úpätí sopky Vezuv. Jej výbuch v roku 79 nášho letopočtu mesto zasypal popolom a zalial lávou, a časť mesta sa tak uchovala takmer nedotknutá.

Archeológovia začali Pompeje systematicky odkrývať a skúmať už v 18. storočí. Pamiatka UNESCO patrí k najnavštevovanejším archeologickým lokalitám na svete a hlavným turistickým atrakciám v Taliansku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. september 2024 07:42