Prekliate jazero Lanier pod hladinou ukrýva zaplavené mesto.X/everything Georgia/kenny Akers/
StoryEditor

Utopilo sa v ňom 700 ľudí: Jazero Lanier považujú za prekliate. Pod jeho hladinou sa skrýva temná história

Viktória Revajová16.06.2024., 10:00h

Umelo vybudované jazero Lanier je čiernym miestom na americkej mape. Od jeho vzniku v roku 1956 zahynulo v jeho vodách podľa úradov 700 ľudí. Miestni tvrdia, že toto miesto je prekliate a pôvod tragédií sa ukrýva pod hladinou.

Lajkuj Brainee.sk na

Hoci umelo vytvorené jazero Lanier patrí medzi najnebezpečnejšie vodné plochy v Spojených štátoch amerických, každoročne ho navštívi 11 miliónov turistov. Popularita tohto miesta vzrástla najmä vďaka Netflixu, ktorý tu nakrúcal populárny seriál Ozark.

Vyhľadávaná destinácia má však na svojom konte nelichotivú bilanciu. Len za posledných 30 rokov sa v jeho vodách utopilo 200 ľudí, celkovo má však na svedomí 700 obetí. Miestni obyvatelia tvrdia, že jazero je prekliate. Legendy sa spájajú s temnou históriou tohto miesta, ktorú Lanier pochoval pod svojou hladinou.

image

Experimenty a hromadné úmrtia zvierat. Tajomný britský ostrov smrti bol 50 rokov kvôli kontaminácii uzavretý

Temná história prekliateho jazera

Jazero Lanier je v podstate umelo vybudovaná nádrž, ktorá sa nachádza v americkom štáte Georgia, píše portál All That‘s Interesting. Bola vybudovaná v roku 1956, keď armádny zbor inžinierov potreboval vytvoriť zdroj vody pre Atlantu a okolité mestá. Len dva roky po jej vzniku došlo k tragédii, ktorá viedla k vzniku legendy o miestnom duchovi. História tohto miesta však siaha hlbšie do minulosti a je spojená s tragickými udalosťami a temnou stránkou amerického národa.

V 19. storočí na tomto mieste sídlila afroamerická komunita. V meste známom ako Oscarville sídlila do roku 1912, keď bola odtiaľto nasilu vytlačená. Všetko to začalo násilnou vraždou 19-ročnej belošky Mae Crow, po ktorej sa proti černošskej komunite začala šíriť vlna rasistickej nenávisti.

image

Najnebezpečnejší ostrov na Zemi, z ktorého sa len málokto vrátil živý. Obávaný domorodý kmeň je úplne odstrihnutý od civilizácie

Z vraždy obvinili troch mladých mužov z černošskej komunity. Jeden z nich, Rob Edwards, bol zlynčovaný násilným davom. Ďalších dvoch, Ernesta Knoxa a Oscara Daniela, odsúdila čisto biela porota a obesili ich pred davom až 8000 divákov. V jeden večer do mesta vtrhol gang známy ako noční jazdci, ktorý podpaľoval budovy, čo prinútilo obyvateľov utiecť.

Vlastníctvo nad pozemkami v nasledujúcich rokoch prebrali biele rodiny, ktoré ich odpredali vláde, aby na tomto mieste vzniklo jazero Lanier. Po tom, čo väčšina vlastníkov pozemky odpredala sa Oscarville stal mestom duchov. Posledných 250 rodín, ktoré tu ostali žiť nakoniec nútene vysídlili.

image

Najpodivnejšie miesto na Zemi? Tento ostrov sa nachádza v jazere, ktoré sa nachádza na ostrove v jazere, ktoré je na ostrove

Pod hladinou ukrýva mesto

V roku 1956 bolo zaplavených viac ako 38-tisíc akrov pôdy vrátane Oscarville. Ešte predtým, ako oblasť zaplavili vodou zamestnanci americkej armády odstránili nebezpečné stavby vrátane väčších domov a mostov. Okrem toho premiestnili aj niekoľko cintorínov. Hoci označené hroby presťahovali, je pravdepodobné, že niektoré z neoznačených hrobov sa nachádzajú pod hladinou jazera dodnes. A práve telá ponechané pod hladinou vody podporili vznik početných legiend o kliatbe jazera.

Mýty sa naplno začali šíriť po tom, čo v roku 1958 vo vodách Lanieru zahynuli dve ženy pri autonehode, keď ich auto zišlo z mosta rovno do jazera. Rok po tragédii miestny rybár objavil telo ženy, ktorá mala na sebe modré šaty a chýbali jej ruky. Viacero ľudí, ktorí cestovali po tom istom úseku hlásilo, že videli strašidelné výjavy ženy v modrých šatách. A tak vznikla legenda o "Pani jazera". Niektorí veria, že práve ona je dôvodom početných úmrtí, pretože sa snaží prilákať ľudí do jeho kalných vôd.

Čo stojí za stovkami úmrtí

Tragédia z roku 1958 bola prvou z mnohých, ktoré sa s jazerom Lanier spájajú. Od jeho vzniku v jeho vodách podľa úradov prišlo o život približne 700 ľudí. Výnimkou nebol ani minulý rok, keď počas jedného víkendu zahynuli traja muži pri samostatných incidentoch. Miestne úrady preto vydali zákaz kúpania v jazere.

Najtragickejší deň jazera Lanier nastal v decembri 1964, keď auto s 11 pasažiermi zišlo na Štedrý deň z mosta. Pri nehode zahynulo päť detí a dvaja dospelí.

Nehody sa nevyhnutne stávajú, keď sa v rovnakej oblasti zhromažďujú veľké skupiny ľudí, ale niektoré bizarnejšie úmrtia pri jazere Lanier naďalej živia fámy o kliatbe. Úrady však majú logickejšie vysvetlenie. Hlavnou príčinou úmrtí sú podľa nich pozostatky starých stavieb z Oscarville a vysokých stromov, v ktorých plavci uviaznu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. jún 2024 17:12