Hrôzostrašné ryby s hadími hlavami zamorili americké rieky.X/Donaldorth, Conowingodam/
StoryEditor

Hrôzostrašné ryby s hadími hlavami zamorili rieky. Dokážu prežiť celé dni na súši a dýchať vzduch

Michal Čiernik14.06.2024., 10:30h

Miestne úrady doporučujú rybárom tieto invazívne ryby na mieste zabíjať a nepúšťať ich naspäť do vody.

Lajkuj Brainee.sk na

Hadohlavec škvrnitý má veľa pomenovaní, od Frankensteinovej ryby až po tvora z Čiernej lagúny. A pri pohľade na túto strašidelnú rybu je na to dobrý dôvod.

Vďaka svojim takmer mutantným schopnostiam môžu tieto ryby žiť celé dni na suchu, darí sa im v špinavej vode a sú to extrémni predátori, ktorí môžu zničiť celé ekosystémy.

image

Boj s invazívnymi druhmi môže vyzerať všelijako. Jedna reštaurácia ich zaradila do menu, ponúkajú veveričky či rakov

Na tento agresívny druh rýb upozornil  v Missouri miestny rybár, ktorý bol extrémne prekvapený svojim úlovkom so vzorom pytóna. „Rybár ho nechal na chodníku niekoľko hodín v domnení, že zomrie,“ prezradil pre Metro.co.uk biológ Dave Knuth z miestnej organizácie na ochranu prírody. „Nič sa však nestalo,“ dodal.

Okamžite zabiť

Ochranári sa domnievajú, že hadohlavci priplávali z Arkansasu, kde agresívny druh spôsobuje spúšť už od roku 2008. „Ak chytíte túto rybu, nepúšťajte ju. Zabite ju odrezaním hlavy alebo vypitvaním vnútorností,“ zdôrazňuje ochranárske oddelenie.

Ryba, ktorá môže dorastať až do dĺžky troch metrov, pochádza z Číny, Ruska a Kórey, ale od začiatku 21. storočia sa objavuje v sladkovodných jazerách, rybníkoch a riekach v USA. Hadohlavce sa však dostali aj do Európy a na zoznam inváznych druhov ho zapísalo aj Česko.

V Ázii si ich cenia pre ich sladké mäso a dokonca veria, že majú liečivé vlastnosti. Inde vo svete však podobný názor nezdieľajú.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. september 2024 01:38