Mapa sveta podľa kartografa Abrahama Orteliusa z roku 1570.Wikimedia/Abraham Ortelius/
StoryEditor

Vedel si, že Austrália ukradla svoj názov inému kontinentu? Takto sa volala pred 200 rokmi

Michal Čiernik13.06.2024., 10:00h

Austrália sa do začiatku 19. storočia volala úplne inak. Následne si prisvojila meno iného kontinentu, ktorý ďalších takmer sto rokov nemal svoj vlastný oficiálny názov.

Lajkuj Brainee.sk na

Toto si zrejme netušil. Austrálsky kontinent sa od jeho objavenia európskymi (prevažne holandskými) moreplavcami na začiatku 17. storočia nevolal hneď Austrália. Niesol príznačný koloniálny názov Nové Holandsko. Tento názov sa využíval celých 200 rokov od jej objavenia.

image

Legendárny moreplavec Magalhães v skutočnosti nevlastní všetky zásluhy, ktoré sa mu pripisujú. Toto si o bádateľovi zrejme nevedel

Názov Austrália spopularizoval podľa National Library of Australia až prieskumník Matthew Flinders, ktorý sa pričinil o jeho formálne prijatie v roku 1804. Oficiálne kontinent získal toto pomenovanie až v roku 1824.

Terra Australis

Pôvodný názov si však Flinders nevycucal len tak z malíčka. Vychádzal totiž z názvu Terra Australis (latinsky južná zem), ktorý sa prvýkrát objavil na rímskych mapách už v piatom storočí. Ten označoval vtedy ešte hypotetický kontinent na južnej pologuli, ktorý mal podľa vtedajších úvah vyvažovať známu kontinentálnu pevninu na severe.

image

Mapa Nového Holandska podľa waleského kráľovského kresliča máp Emanuela Bowena z roku 1744.

Wikimedia/Emanuel Bowen - National Library Of Australia/

Neskoršie plavby, konkrétne kapitána Jamesa Cooka v 18. storočí, dokázali, že sa v existencii týchto kontinentov až tak nemýlili. Počas jeho troch plavieb okolo sveta za bájnym obrovským južným kontinentom, niekoľkokrát narazil na zamrznuté pobrežie Antarktídy, o ktorej si myslel, že je legendárna Terra Australis. Dlhé roky si dokonca moreplavci mysleli, že dnešná Austrália je súčasťou Antarktídy v rámci obrovského kontinentu. 

Do začiatku 19. storočia však neexistovalo oficiálne žiadne potvrdenie o existencii legendárneho kontinentu južnejšie od Austrálie. A tak spomínaný moreplavec Flinders ukradol Antarktíde jej názov, ktorý bol v tej dobe populárny, pretože sa používal už dlhé storočia, a presvedčil admiralitu aby v roku 1824 toto pomenovanie uznala ako oficiálne.

Názov Antarktída

Čo je však zaujímavé, Antarktída zostala tým pádom až do 90. rokov 19. storočia bez oficiálneho pomenovania. Prvýkrát ju takto pomenoval škótsky kartograf John George Bartolomew.

Ani on si však tento názov len tak nevymyslel. Za všetko znovu môžeme ďakovať tentokrát nie Rimanom ale gréckym mudrcom. Antarktikos, čo znamená v preklade „naproti Arktíde“, ako prvý vytvoril Marinos z Tyru ako latinizáciu gréckeho slova, uvádza portál Antarctica cruises. 

image

Pobrežie Antarktídy zobrazené francúzskym moreplavcom Julesom Dumontom d‘Urville v roku 1846.

Wikimedia/Jeffdelonge/

Starovekí Gréci totiž používali označenie Arktikos, alias Arktída, na pomenovanie súhvezdí na severe, ktoré nazývali Arktos, čo znamená „medveď“, a ktoré dnes poznáme ako Veľká medvedica.

Takže Antarktída (z Antarktikos ), hoci znamená „naproti Arktíde“, by sa dala doslovnejšie preložiť ako „oproti Zemi medveďa“. A tu sa dostávame k ďalšiemu zaujímavému poetickému faktu. Dnes totiž vieme že ľadové medvede žijú len na Arktíde za severným polárnym kruhom a na Antarktíde nie, to však Gréci v tej dobe nemohli tušiť a napriek tomu to uhádli.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. jún 2024 00:59