Tieto krajiny by mohli prestať existovaťUnsplash/Luke Stackpoole, Ishan @seefromthesky
StoryEditor

Maldivy, Spojené kráľovstvo či Španielsko. Toto je zoznam krajín, ktoré v budúcnosti pravdepodobne prestanú existovať

Miroslav Kamody28.05.2024., 12:00h

Tieto krajiny pozná každý z nás, no v budúcnosti sa môžu stať minulosťou.

Lajkuj Brainee.sk na

Mapa sveta sa v podstate neustále mení. Hranice sa prepisujú aj v prípade Slovenska - minimálne štyrikrát od vzniku samostatnosti sa upravovala po dohodách s Poľskom, Maďarskom a Českom. V roku 2019 sa zase napríklad Macedónsko premenovalo na Severné Macedónsko. A samozrejme je tu ešte napríklad aj odtrhnutie Kosova od Srbska.

Zmeny sa dejú v každom kúte sveta, čo môže vo výsledku znamenať, že naše deti budú poznať úplne inú mapu sveta, než z akej sme sa učili my. Pozreli sme sa preto na zoznam krajín, ktoré by v budúcnosti mohli prestať existovať. Len dodáme, že ich koniec nie je na stole v najbližších rokoch - len rozoberáme základné body, ktoré by k tomu mohli viesť.

image

VIDEO Zábery, ktoré si chcel vždy vidieť. Takto vyzerá cesta tvojej batožiny v útrobách letiska po odbavení

Maldivy

Dôvod konca Maldivskej republiky je vskutku smutný. Jednoducho totiž zmizne. Je vysoko pravdepodobné, že malý národ v Indickom oceáne sa stane prvou obeťou klimatických zmien. Stúpajúca hladina morí a neočakávané následky počasia (cunami v roku 2004 vymazalo 20 koralových ostrovov z povrchu) nie sú pre krajinu dobrou správou.

V roku 2012 maldivská vláda dokonca oznámila, že chce kúpiť ostrovy z Austrálie, Srí Lanky alebo Indie, aby premiestnila svojich obyvateľov, keď ich vlastná krajina zmizne. Minulý rok Maledivy spustili svoj boj proti stúpajúcim hladinám morí budovaním pevnostných ostrovov, ktoré by ich mali ochrániť. 

image

Maldivy

Unsplash/Ishan @seefromthesky

Spojené kráľovstvo

Spojené kráľovstvo je úniou Anglicka, Škótska, Walesu a Severného Írska. No nie každý túži byť súčasťou koruny. V roku 2014 sa v Škótsku konalo referendum o tom, či by mala krajina vôbec zostať súčasťou Spojeného kráľovstva. Hlasovanie pritom skončilo poriadne tesné - 55 percent ľudí ale hlasovalo proti nezávislosti.

Odvtedy sa však mnohé zmenilo (na čele s brexitom) a ľudia opäť volajú po možnosti vyjadriť svoj názor. Aj keď Anglicko a Wales brexit podporovalo, Škótsko a Severné Írsko bolo proti. Spojené kráľovstvo tak zrejme bude v budúcnosti čeliť pred zásadnou zmenou, ktorá ovplyvní milióny ľudí.

image

Veľká Británia

Unsplash/Luke Stackpoole

Belgicko

Malá, no významná európska krajina existuje v súčasnej podobe už takmer 200 rokov, no nie vždy to bolo ružové. Krajina je totiž hlboko rozdelená na sever (Flámsko) a juh (Valónsko). A zatiaľ čo Flámi majú svoj jazyk, vo Valónsku dominuje francúzština. 

V minulosti sa vyskytli pokusy udržať krajinu zjednotenú a inkluzívnejšiu, no niektorí odborníci sa obávajú, že už je príliš neskoro. Či však bude existovať dostatočne veľká hybná sila, aby sa krajina rozdelila na dva štáty, to je nateraz vo hviezdach.

image

Belgicko

Unsplash/Olga Subach

Španielsko

Posledné roky ukázali, že táto krajina nie je ani zďaleka taká jednotná, ako by sa mohlo zdať. Môžu za to najmä dva regióny, ktoré túžia po nezávislosti. A zatiaľ čo Baskicko na severe bolo v minulosti známe teroristickou skupinou ETA, ktorá volala po slobode od Madridu, Katalánsko má pokojnejšie hnutie za nezávislosť už asi 100 rokov.

Oba regióny sú však pre Španielsko kľúčové. A Katalánsko zrejme viac - jeho centrom je totiž Barcelona, jedno z najnavštevovanejších miest sveta. Volania po nezávislosti tak nateraz zostávajú nevypočuté.

image

Barcelona

Unsplash/Logan Armstrong

Kiribati

Je možné, že mnohí z vás o tejto krajine ani nepočuli. Ide o malý ostrovný národ v Tichomorí, pričom počet obyvateľov len tesne prevyšuje číslo 100-tisíc. O to smutnejšie je, že v nasledujúcich desaťročiach sa môže stať minulosťou. A môže za to rovnaký problém, ako v prípade Maldív. 

Na rozdiel od nich je však Kiribati extrémne chudobná krajina a väčšina jej financií smeruje do boja proti chudobe. Ako obrana pred stúpajúcim prílivom tak slúžia len vrecia s pieskom.

image

Kiribati

Unsplash/Sangga Rima Roman Selia
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. jún 2024 18:46