LGBTI+ komunitaReuters/Andrew Kelly
StoryEditor

Dúha v konzervatívnom Poľsku. Prvýkrát požehnali párom rovnakého pohlavia, farár si sype popol na hlavu

Miroslav Kamody20.05.2024., 13:00h

Minulý rok Vatikán vydal vyhlásenie o katolíckej doktríne, ktorá umožnila kňazom požehnať členom nezosobášených párov, vrátane párov rovnakého pohlavia. A zatiaľ čo na Slovensku o nej kňazi nechcú ani počuť, v Poľsku sa pohli prvé ľady.

Lajkuj Brainee.sk na

Náš severný sused prelomil dlhoročné tabu, o ktorom na Slovensku môžeme len snívať. Ako informuje portál Notes from Poland, vo Varšave sa uskutočnilo prvé verejné požehnanie párom rovnakého pohlavia. Stalo sa tak na ekumenickej bohoslužbe, na ktorej sa zúčastnili katolícki aj protestantskí duchovní.

Ceremónia sa konala v Evanjelickej reformovanej farnosti z 19. storočia – súčasť Kalvínskej poľskej reformovanej cirkvi – po bohoslužbe pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti homofóbii, bifóbii a transfóbii.

image

Od útoku v Teplárni sme sa nikam neposunuli. Situácia transrodových ľudí je alarmujúca, hovorí organizátor kampane Dúhová stužka

Sme obyčajní ľudia

Viedol ju pastor tejto cirkvi Michał Jabłoński spolu s Halinou Radacz, pastorkou z Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania, najväčšej a najstaršej protestantskej cirkvi v Poľsku, a Adamom Świeżyńskim, rímskokatolíckym kňazom.

Medzi pármi, ktoré mali byť požehnané, boli Artur a Jan, ktorí sú obaja praktizujúci katolíci, ale svoj vzťah taja pred miestnym farárom. „Toto požehnanie je pre nás veľmi dôležité; je to ďalšia injekcia sily pre náš ďalší spoločný život,“ povedal Artur pre spravodajský magazín Wprost.

„Obaja sme veriaci. Viera nám umožnila prežiť početné krízy, ktoré sa objavili v našich životoch. Niekedy to bola tá najsilnejšia kotva, ktorá nás držala pri živote,“ pokračoval. „Sme obyčajní ľudia; milujeme a trpíme rovnako ako všetci ostatní,“ dodal Jan. 

image

LGBTI+ komunita

Reuters/Andrew Kelly

Pápežove slová

Jedna z hlavných organizátoriek bohoslužby Uschi Pawlik z nadácie Faith and Rainbow Foundation je tiež katolíčka. Pre Wprost povedala, že chápe, ako je pre mnohých jej spoluveriacich neprijateľné požehnanie párom rovnakého pohlavia.

Pápež František však jasne ukazuje zmenu v myslení o vzťahoch v Cirkvi a prechod od rigidných pravidiel a princípov k pastoračnej flexibilite,“ dodala Pawlik. „Poľských rímskokatolíckych kňazov, ktorí podporujú LGBTI+ ľudí, je stále viac.“

Minulý rok Vatikán vydal vyhlásenie o katolíckej doktríne s názvom Fiducia supplicans, ktoré umožnilo kňazom požehnať členom nezosobášených párov, vrátane párov rovnakého pohlavia. Katolícky kňaz Świeżyński, ktorý viedol včerajšiu ceremóniu vo Varšave, povedal, že dúfa, že Fiducia supplicans nakoniec otvorí cestu k takýmto požehnaniam v katolíckych kostoloch.

image

LGBTI+ u nás čelí štvrtej najvyššej diskriminácii v EÚ. Na ulici sa boja držať za ruku, časté sú aj myšlienky na samovraždu

Je to nepochopiteľné, reaguje farár

„Skutočnosť, že sa to v súčasnosti nedeje, je pre mňa nepochopiteľné a zahanbuje ma to,“ dodal. „Vykladám si to ako popretie Kristovho učenia a praktické popretie jeho postoja k ľuďom.“

V Poľsku je dominantným náboženstvom katolicizmus: viac ako 90 percent obyvateľstva je oficiálne klasifikovaných ako katolíci a pri národnom sčítaní ľudu v roku 2021 sa za katolíkov označilo 71 percent ľudí. Katolícka cirkevná hierarchia v Poľsku však zastáva v otázkach LGBTI+ komunity výrazne konzervatívny postoj.

Niektoré cirkevné osobnosti sa spojili s kampaňou vedenou bývalou vládnucou stranou Právo a spravodlivosť (PiS) proti tomu, čo nazývajú „LGBT ideológiou“. Samotné Poľsko ponúka LGBTI+ ľuďom oveľa menej práv ako väčšina ostatných európskych krajín, dodáva Notes from Poland.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. jún 2024 08:17