Pápež FrantišekTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Ak je niekto gay a hľadá Boha, kto som ja, aby som súdil? Pripomeň si výroky pápeža Františka, ktoré podporujú LGBTI+ komunitu

Miroslav Kamody25.06.2023., 09:00h

Pápež František sa už v roku svojho zvolenia stal LGBTI+ osobnosťou roka. A do dnešných dní ukazuje, že aj katolícka cirkev sa môže a musí na túto komunitu konečne začať pozerať ako na ľudí.

Lajkuj Brainee.sk na

Súčasná hlava katolíckej cirkvi urobila pre práva LGBTI+ komunity viac ako ktorýkoľvek iný pápež v takmer 2-tisíc ročnej histórii. Okrem iného toho svedčí hlavne fakt, že sa stal vôbec prvým pápežom, ktorý verejne použil slovo gej. 

Ako píše Forbes, František ako pápež zaujal postoje, ktoré sú v rozpore s konzervatívnym katolíckym učením. Povedal, že ateisti môžu ísť do neba, ak budú viesť čestný život, a vyzval na súcit s katolíkmi, ktorí sa rozviedli.

image

Farár, ktorý nemôže kázať na Slovensku: Manželstvá rovnakého pohlavia by nijako nezasiahli do života ostatných

Podporil tiež väčšiu úlohu žien vo Vatikáne, vymenoval niekoľko žien do vedúcich pozícií a umiestnil ženy do predtým výlučne mužského výboru, ktorý sa používal na výber biskupov (hoci František tvrdí, že kňazstvo by malo byť vyhradené pre mužov).

LGBTI+ osobnosť roka 

Pozreli sme sa na vyjadrenia pápeža Františka, hlavy cirkvi, ktorá aj na Slovensku najviac volá po tom, aby o LGBTI+ komunite bolo počuť čo najmenej, ktoré ukazujú, že keby každý zdieľal minimálne jeho hodnoty, všetkým by sa tu žilo lepšie. Nehovoriac o tom, že keby ho počúvali slovenskí predstavitelia katolíckej cirkvi, možno by nevyhrávali ocenenia Homofób roka.

image

Homofób roka je známy. Vysoký predstaviteľ cirkvi si neblahé prvenstvo vyslúžil výrokom po streľbe v Teplárni

Začnime najzásadnejším vyjadrením, ktoré pápež povedal v júli 2013, len štyri mesiace po tom, ako sa stal hlavou katolíckej cirkvi. „Ak je niekto gay, hľadá Boha a má dobrú vôľu, kto som ja, aby som ho súdil?” Tieto vyjadrenia boli vnímané ako zmena tónu pápežstva natoľko, že LGBT magazín The Advocate označil pápeža Františka za osobnosť roka 2013.

Pápež opakovane hovoril o potrebe, aby cirkev vítala a milovala všetkých ľudí bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu. „Kľúčom je, aby cirkev vítala, nevylučovala a preukazovala milosrdenstvo, nie odsudzovanie,” povedal taktiež v roku 2013. 

image

Pápež František

TASR/Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

Viaceré LGBT skupiny komentáre uvítali a poznamenali, že to bolo prvýkrát, čo pápež použil slovo „gej“ na verejnosti, a tiež akceptoval existenciu homosexuálov ako rozpoznateľnú súčasť komunity katolíckej cirkvi.

Kritika od predchodcu

V októbri 2016 František vyjadril presvedčenie, že „keď človek [ktorý je gej] príde pred Ježiša, Ježiš určite nepovie: ‚Choď preč, lebo si homosexuál.‘“ Treba však dodať, že nie každý vo Vatikáne bol nadšený zo zdieľania týchto názorov. 

Arcibiskup Geogre Ganswein, ktorý slúžil ako tajomník predchádzajúceho pápeža Benedikta XVI. od roku 2003 až do jeho smrti, vo svojich pamätiach napísal, že bývalá hlava cirkvi kritizovala Františkove komentáre o homosexualite. Pridali sa k nemu aj tradicionalistickí katolíci.

image

Peklo zamrzlo? Pápež si vie predstaviť zrušenie celibátu, v Nemecku bude cirkev požehnávať aj homosexuálne zväzky

Tí pripomínali aj slová pápeža Jána Pavla II. (viedol cirkev v rokoch 1978 až 2005), ktorý odsúdil zákony povoľujúce manželstvá osôb rovnakého pohlavia ako hrozbu pre štruktúru rodiny a v roku 2000 vyjadril jeho „trpkosť“ nad festivalom World Pride, ktorý sa konal v Ríme. Nazval ho vtedy „urážkou kresťanských hodnôt“ mesta. 

Františka konfrontovali aj s vyjadreniami, ktoré mal ešte ako argentínsky kardinál. Svojho času totiž otvorene vystupoval voči zákonu o manželstvách osôb rovnakého pohlavia. Tradicionalistickí katolíci však zabudli pripomenúť, že schvaľoval civilné sobáše týchto osôb.

Boh ťa stvoril takto. Boh ťa takto miluje

Horkou pilulkou muselo byť pre konzervatívnych kresťanov aj stretnutie s Juanom Carlosom Cruzom, ktorý prežil sexuálne zneužívanie čilským kňazom Fernandom Karadimom. V apríli 2018 Cruz s Františkom diskutovali o tom, ako jeho orientáciu využili latinskoamerické médiá na diskreditáciu jeho správy o zneužívaní a označili ho za zvrhlíka a klamára.

image

Pápež František

TASR/AP Photo/Andrew Medichini

V súkromnom rozhovore mu mal potom pápež povedať„Vieš, Juan Carlos, na tom nezáleží. Boh ťa stvoril takto. Boh ťa takto miluje. Pápež vás takto miluje a mali by ste sa milovať a nestarať sa o to, čo hovoria ľudia.“ 

26. augusta 2018, v lietadle na ceste z Írska do Ríma, pápež František povedal, že homosexuálni ľudia existovali v celej histórii ľudstva. Dodal, že rodičia by sa mali rozprávať so svojimi homosexuálnymi deťmi a nemali by byť „vyhodené“ z rodiny.

Nasledovalo tlačové vyhlásenie z augusta rovnakého roka, v ktorom František vyhlásil, že homosexualita nie je choroba. V septembri 2020 zase pápež pri krátkom stretnutí asi 40 talianskym rodičom LGBTI+ detí povedal, že „Boh miluje ich deti také, aké sú“ a že „cirkev miluje ich deti také, aké sú, pretože sú Božími deťmi“.

image

Podozrivým je aj zosnulý Benedikt XVI. Aktivisti v Nemecku tlačia na Vatikán, aby zverejnil svoje spisy o sexuálnom zneužívaní

Musia urobiť viac pre prijatie LGBTI+ ľudí do cirkvi

Aby toho nebolo málo, začiatkom tohto roka pápež odsúdil „nespravodlivé“ zákony, ktoré kriminalizujú homosexualitu, a povedal, že katolícka cirkev by mala urobiť viac, aby sa takýmto zákonom postavila. Vyzval biskupov, ktorí podporujú zákony kriminalizujúce homosexualitu, aby podstúpili „proces konverzie“ a urobili viac pre prijatie LGBTI+ ľudí do cirkvi.

Na druhú stranu je však na záver nutné dodať, že pápež František síce podporuje začlenenie transrodových katolíkov do cirkvi, samotnú zmenu pohlavia označuje za hriech a ostro kritizuje teóriu rodu, pričom ju prirovnáva k jadrovým zbraniam.

image

Snáď to slovenskí konzervatívci prežijú. Pápež František poďakoval ženám vo Vatikáne, tvrdí, že pracujú lepšie, ako muži

Aj napriek tomu ide o pápeža najviac nakloneného LGBTI+ komunite od čias Svätého Petra, prvého pápeža, ktorý na stolec zasadol tesne po začiatku nášho letopočtu. Jediné, čo ho brzdí od silnejších prejavov, tak zrejme zostávajú zásady a konzervatívne krídlo katolíkov po celom svete, ktorí pred jeho slovami nepočúvajú a odvrácajú zrak.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 11:07