LGBTI+ komunitaBrainee x Canva
StoryEditor

LGBTI+ u nás čelí štvrtej najvyššej diskriminácii v EÚ. Na ulici sa boja držať za ruku, časté sú aj myšlienky na samovraždu

Miroslav Kamody17.05.2024., 09:45h

Situácia s postavením LGBTI+ komunity na Slovensku nie je dobrá. Nový prieskum teraz ukazuje, ako sa priamo cítia jej členovia.

Lajkuj Brainee.sk na

Byť súčasťou LGBTI+ komunity na Slovensku rozhodne nie je jednoduché. Časté nepochopenie od rodiny aj blízkych je verejne podporované hanlivými slovami politikov, ktorí ani po rokoch diskusií neboli schopní zlepšiť jej postavenie a práva. 

To potvrdzujú aj výsledky nového prieskumu Agentúry Európskej únie pre základné práva (FRA), píše portál Euractiv. Až 45 percent opýtaných v novom prieskume totiž uviedlo, že za posledný rok čelili diskriminácii za svoju príslušnosť k LGBTI+ komunite. Viac to bolo iba v Bulharsku, na Cypre a Litve.

image

Registrované partnerstvá, eutanázia či interrupcie. Prieskum ukázal, že Slováci sú liberálnejší, ako prezentujú politici

Samovražedné myšlienky aj strach

Priemer EÚ je však výrazne nižší. Takmer každý piaty Slovák z dúhovej komunity tiež povedal, že má samovražedné myšlienky. V rámci diskriminácie pri hľadaní novej práce sa naša krajina dokonca umiestnila na tretej priečke. Kompletné výsledky nájdeš tu.

„Prieskum tiež ukázal, že členovia dúhovej komunity sa na Slovensku viac boja držať na ulici za ruku a k svojej príslušnosti sa hlásiť verejne. Výrazne nižšia je aj dôvera vo vládu, takmer dvojnásobne častejšie sú v slovenskej komunite aj časté myšlienky na samovraždu,” píše Euractiv.

image

LGBTI+ komunita

Reuters/David W Cerny

Častejšie útoky

Výsledky prieskumu ukazujú, v akej komplikovanej situácii sa LGBTI+ komunita vlastne nachádza. Aj keď totiž celková diskriminácia v Európskej únii klesá, ľudia z dúhovej komunity sa s fyzickými alebo sexuálnymi útokmi stretávajú častejšie ako pred tromi rokmi.

„Viac LGBTIQ ľudí v Európe otvorene hovorí o tom, kým sú. Zároveň však trpia väčším násilím, obťažovaním a šikanovaním ako predtým,“ uviedla agentúra. Prieskum sa uskutočnil online od júna do augusta 2023 medzi viac ako 100-tisíc ľuďmi, ktorí sa identifikujú ako LGBTI+. Zahŕňal aj Albánsko, Severné Macedónsko a Srbsko ako kandidátske krajiny EÚ.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. jún 2024 07:01