Jennifer Crumbley Reuters/USA Today Network/Mandi Wright
StoryEditor

Na škole zastrelil štyroch spolužiakov, no odsúdili jeho rodičov. O úmysloch svojho syna vedeli, no nijako nezasiahli

TASR14.04.2024., 10:00h

Ide o prvý prípad v Spojených štátoch, keď súd potrestal rodičov masového vraha.

Lajkuj Brainee.sk na

Rodičov tínedžera, ktorý vraždil na škole v americkom štáte Michigan, v utorok odsúdili na 10 až 15 rokov väzenia za neúmyselné zabitie. Ich v súčasnosti 17-ročný syn Ethan zastrelil v novembri 2021 štyroch spolužiakov a ďalších zranil na strednej škole v Oxford Township asi 50 kilometrov severne od Detroitu.

Prelomový prípad

Počas samostatných súdnych procesov sa manželia Crumbleyovci zodpovedali z toho, že nezabránili vraždám, otec nemal zabezpečene uloženú strelnú zbraň a matka ignorovala synove problémy s duševným zdravím. Ide o prvý prípad v USA, keď súd potrestal rodičov masového vraha.

image

Matka rituálne zavraždila svojho šesťročného syna. Myslela si, že jej táto obeť prinesie bohatstvo

Podľa výpovede matky jej muž kúpil synovi zbraň ako predčasný vianočný darček. Ona ho nasledujúci deň vzala na strelnicu. Len niekoľko dní potom tínedžer touto zbraňou vraždil.

Všetko ignorovali

Niekoľko hodín pred útokom zavolali chlapcových rodičov do školy pre kresby s násilnými motívmi. Po rozhovore s výchovným poradcom odmietli syna vziať zo školy domov a odišli. Chlapec sa vrátil do triedy a neskôr začal strieľať zo zbrane, ktorú si priniesol v ruksaku.

image

Ethan Robert Crumbley a rodičia Jennifer Lynn Crumbley a James Robert Crumbley

Reuters/Oakland County Sheriff‘s Office

Pre veľký počet smrteľných incidentov so strelnými zbraňami v Spojených štátoch, do ktorých sú zapojení mladí ľudia, sa zvyšuje tlak aj na potrestanie ich rodičov, pretože svojim deťom uľahčujú prístup k strelným zbraniam.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 22:29