Pohľad na kvety a sviečky položené pred budovou Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej po masovej streľbe v centre Prahy TASR/AP Photo/Petr David Josek
StoryEditor

Dojímavý príbeh jednej z obetí streľby v Prahe. Už sa mu nedalo pomôcť, jeho orgány zachránili piatich ďalších

Miroslav Kamody18.01.2024., 10:30h

Mal byť jedným z prvých, koho strelil vrah do hlavy. Rozhodnutie jeho rodiny prispelo k tomu, aby jeho odkaz zostal živý.

Lajkuj Brainee.sk na

Prvá tohtoročná schôdza Poslaneckej snemovne sa zahalila do smútku. Zákonodarcov čakalo zaradenie bodu o decembrovej streľbe na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej. Návrh vzniesol poslanec hnutia ÁNO Jan Richter, ktorý mal medzi zranenými študentmi aj svoju dcéru, informuje český portál CNN Prima News.

Dojímavý príbeh

Počas svojho vystúpenia sa s poslancami sa podelil o tragický príbeh jednej z obetí streľby s dojemným koncom. Po streľbe sa mu mal ozvať brat jednej z obetí. „So súhlasom rodiny, samozrejme. Volali sme si predvčerom, nebudem ho menovať. Nie je z Prahy, v ten deň zháňal kontakty, volal na krízovú linku, nikto mu nič nepovedal. Sám z mediálnych výstupov zistil, kam sa pacienti odvážajú, tak si urobil zoznam nemocníc a obvolával ich,“ začal poslanec hnutia ÁNO.

image

Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku

Muž mal nakoniec zistiť, že jeho brat sa nachádza v Ústrednej vojenskej nemocnici v Prahe. Pôvodne mu personál odmietol oznámiť podrobnejšie informácie, no pod tlakom a za podpory vlastných dôkazov, že je skutočne príbuzným zraneného, mu nakoniec dovolili do nemocnice prísť.

Nedalo sa ho zachrániť, tak zachránil iných

„Jeho brat bol jeden z tých prvých, ktorý bol strelený do hlavy. Našli človeka, ktorý by sa už do života nikdy nevrátil,“ priblížil smutné rozuzlenie poslanec. Najsilnejší moment príbehu ale prišiel až vzápätí. Akonáhle bolo jasné, že postreleného už nie je možné zachrániť, rodina sa s lekármi začala rozprávať o odpojení od prístrojov a ďalšie možnosti.

image

Mladá žena reaguje pri pohľade na kvety a sviečky položené pred budovou Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej

TASR/AP Photo/Denes Erdos

„Hovorila, že ak je zdravý, tak skúsme zachrániť iných pacientov. Piatim ľuďom darovali orgány tohto človeka. V ten večer. Pre mňa je to neuveriteľne silný príbeh. Strašný rešpekt rodine,“ dodal dojatý na záver.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 03:38