Streľba v meste VantaaTASR/AP/Markku Ulander
StoryEditor

Tragická streľba na škole neďaleko Helsínk. 12-ročný chlapec spustil paľbu, jedno dieťa zomrelo a dve bojujú o život

ČTK02.04.2024., 12:48h

Jeden dvanásťročný žiak dnes zomrel a ďalší dvaja utrpeli vážne zranenia pri streľbe v škole vo fínskom meste Vantaa, ktoré leží neďaleko metropoly Helsinki. V aktualizovanej bilancii to na tlačovej konferencii uviedla fínska polícia. Podozrivého, ktorému je tiež 12 rokov, zadržali. Po nikom ďalšom policajti v tejto chvíli nepátrajú.

Lajkuj Brainee.sk na

Strelec, ktorého motív zatiaľ nie je známy, použil ručnú strelnú zbraň, na ktorú mal povolenie blízky príbuzný. Polícia prípad vyšetruje ako vraždu a pokus o vraždu. Keďže má podozrivý 12 rokov, nie je trestne zodpovedný, poznamenala polícia.

image

Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku

Podozrivý, ktorý je podľa polície žiakom školy, bol zadržaný na severe Helsínk, zbraň mal stále pri sebe. Obeť a zranení boli žiakmi šiestej triedy; rovnako ako strelec to boli Fíni, dodala polícia. Premiér Petteri Orpo na sieti X označil dnešnú streľbu na základnej škole za hlboko šokujúcu.

Stovky študentov

Strieľalo sa v škole Viertola, ktorú navštevuje asi 800 študentov. Škola poskytuje základné vzdelanie pre žiakov 1. až 9. triedy. V škole pracuje asi 90 ľudí. Predchádzajúce prípady streľby v školách viedli vo Fínsku k diskusii o potrebe sprísnenia zákona o držaní zbraní.

Tieto debaty rozprúdil predovšetkým čin 18-ročného študenta Pekky-Erika Auvinea, ktorý v novembri 2007 zastrelil na strednej škole Jokela v juhofínskej Tuusule osem ľudí a potom seba. O rok neskôr, v roku 2008, ďalší študent, 22-ročný Matti Saari, zastrelil na strednej škole v Kauhajoki desať ľudí. Zákon o držaní zbraní bol sprísnený v roku 2010.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 18:14