DrogyUnsplash/Colin Davis
StoryEditor

Tento štát pred štyrmi rokmi dekriminalizoval tvrdé drogy. Experiment zlyhal, situácia je katastrofálna a neudržateľná

Miroslav Kamody08.04.2024., 13:00h

Portland sa premenil na mesto plné bezdomovcov, ktorí vo veľkom užívajú drogy. To všetko s vedomím, že im nehrozí žiadny postih. Experiment zlyhal a štát priznáva, že sa musí vrátiť k pôvodnému plánu

Lajkuj Brainee.sk na

Koncom roka 2020 americký štát Oregon oficiálne dekriminalizoval malé množstvá heroínu a kokaínu, a to aj napriek platnému federálnemu zákazu. Ich držanie tak v štáte nebolo trestané väzením, pripomína portál The Futurism.

Odborníci v tom čase chválili nové opatrenie ako zmysluplný krok smerom k odstráneniu vojny proti drogám a spôsob, ako zabrániť užívateľom dostať sa do väzenia. Ako sa však nakoniec ukazuje, experiment totálne zlyhal.

image

Potkany na policajnej stanici zožrali zhabanú marihuanu. Zjedli všetko, čo im prišlo pod ruky, policajti situáciu nezvládajú

Začiatkom minulého týždňa guvernérka Oregonu Tina Kotek podpísala nové zákonné opatrenie, ktoré účinne rekriminalizovalo tvrdé drogy v štáte obnovením trestných sankcií.

Predávkovanie a úmrtia

V Portlande medzitým stúpol počet úmrtí z predávkovania, čo spôsobilo, že starosta mesta Ted Wheeler, ktorý nedávno poskytol rozhovor pre New York Times, v ktorom presadzoval opätovné zavedenie trestu odňatia slobody za prechovávanie tvrdých drog.

V dôsledku toho môže každý, koho pristihnú aj s malým množstvom drog, vrátane fentanylu a pervitínu, dostať až 180 dní vo väzení, čím sa ukončí zriedkavé a ambiciózne úsilie udržať užívateľov drog mimo väzenia.

Správy poukazujú na niekoľko do očí bijúcich chýb, ktoré sa urobili pri implementácii opatrenia, čo mohlo viesť k zlyhaniu plánu, ako aj na základné spoločenské problémy, ktoré prispeli k prudkému nárastu počtu ľudí bez bývania. Práve u nich je štatisticky vyššia pravdepodobnosť, že prepadnú návykovým látkam.

Fentanylová kríza

Počet neubytovaných ľudí v Portlande vzrástol medzi rokmi 2015 a 2023 o 65 percent. Rozhodnutie vrhá svetlo aj na ničivú fentanylovú krízu, ktorá ťažko zasiahla toto mesto. K 1. aprílu už portlandská polícia tento rok zaistila viac fentanylu ako za celý minulý rok dohromady.

Čo sa teda pokazilo? „Bol som opatrne optimistický,” povedal Wheeler o opatrení, ktoré v tom čase podporila drvivá väčšina. Wheeler dodal, že „načasovanie nemohlo byť horšie“, pričom tvrdil, že na dekriminalizáciu nie sú k dispozícii liečebné služby. Namiesto toho si mal štát najskôr vybudovať „svoje behaviorálne zdravotné služby“.

image

USA sa rozpadáva pod náporom drog. Chlapík robí rozhovory so závislými, medzi nimi sú deti aj mladé mamy

Urobili sme chybu

Zatiaľ čo miera závislosti aj predávkovania stúpli, Wheeler tvrdí, že zákon pravdepodobne nie je úplne na vine. „Úprimne si myslím, že dlhodobé rozhodnutia, ktoré sme ako štát prijali a neinvestovali do behaviorálneho zdravia, neinvestovali do liečebných služieb, sa nám vrátili, keď nás všetky tieto krízy zasiahli súčasne počas pandémie,“ povedal.

Stručne povedané, oregonský experiment s dekriminalizáciou ukazuje, že odstránenie trestných sankcií nie je ani zďaleka univerzálnym riešením. Kritici tvrdili, že zákonodarcovia z Oregonu nedokázali prijať zmysluplný a mnohostranný prístup, pričom sa zastavili investície do dostupného bývania a možností liečby drogovej závislosti.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 13:29