Nemecko je deviatou krajinou sveta, kde je rekreačné užívanie marihuany legálneTASR/DPA/Sebastian Gollnow
StoryEditor

Nemecko je deviatou krajinou sveta, kde je rekreačné užívanie marihuany legálne. Na Slovensku o tom politici nechcú ani počuť

ČTK02.04.2024., 09:00h

Nemci si budú môcť pestovať aj tri rastliny pre svoju potrebu. Pozri sa, ako sa vyvíjala legalizácia drogy naprieč celým svetom.

Lajkuj Brainee.sk na

V Nemecku dnes oficiálne začal platiť zákon čiastočne legalizujúci konzumáciu konope na rekreačné účely. Pri tejto príležitosti pre teba máme základné údaje o štátoch a územiach sveta, ktoré povoľujú rekreačné užívanie či predaj marihuany.

Marihuana sa získava z konope. Najmä vďaka psychoaktívnej látke THC (tetrahydrocannabinol) má analgetické účinky, pomáha napríklad ľuďom s roztrúsenou sklerózou zmierňovať svalové napätie a triašku a osobám s Tourettovým syndrómom znižuje frekvenciu tikov. Uľavuje aj ľuďom po chemoterapii väčšou chuťou do jedla a znížením pocitu nevoľnosti.

image

Prezidentka udelila podmienečnú milosť 31-ročnému mužovi. Pôvodne ho odsúdili na 10 rokov za marihuanu na vlastnú spotrebu

Na medzinárodnej úrovni bol obchod s marihuanou a hašišom prvýkrát obmedzený revíziou Medzinárodného dohovoru o ópiu z roku 1925 (platná od roku 1928). Sprísnenie priniesla Jednotná konvencia o omamných látkach z roku 1961 (účinná od roku 1975).

Začalo to v Holandsku

V roku 1976 Holandsko legalizovalo držanie malého množstva marihuany, čím umožnilo zrod slávnych coffee shopov - kaviarní, v ktorých sa dajú legálne v malom množstve kúpiť ľahké drogy. Do Holandska to prilákalo okrem iného množstvo turistov. Predaj a pestovanie konope vo veľkom je ale v krajine stále nelegálne.

Koncom minulého roka v Holandsku začal pokusný projekt s legalizáciou spotreby a výroby marihuany. Výroba tejto látky a jej predaj bol povolený v dvoch mestách na juhu krajiny a projekt by sa časom mal rozšíriť aj do ďalších oblastí. Cieľom štúdie je zistiť, aké dopady má legalizácia marihuany na zdravie a kriminalitu.

image

Nemecko je deviatou krajinou sveta, kde je rekreačné užívanie marihuany legálne

TASR/AP Photo/Markus Schreiber

Rekreačné užívanie marihuany je k dnešnému dňu legálne v deviatich krajinách sveta - Uruguaji, Kanade, JAR, Mexiku, Thajsku, na Malte, v Luxembursku, Gruzínsku a už aj v Nemecku.

Legalizáciu chceli zablokovať

Po februárovom súhlase nemeckého Spolkového snemu otvorili cestu k liberalizácii v marci aj nemecké regióny v Spolkovej rade. Rokovania boli ostro sledované, pretože spolkové krajiny vedené konzervatívnou vládou chceli pôvodne legalizáciu zablokovať. Dospelí ľudia v Nemecku budú môcť mať doma až 50 gramov konope a pestovať tri rastliny pre svoju potrebu. Vznikať môžu aj pestovateľské kluby.

Komerčný predaj na rekreačné užívanie je legálny v Kanade, Thajsku a Uruguaji. V Spojených štátoch je na federálnej úrovni marihuana ilegálna. Jej užívanie na rekreačné účely bolo doteraz povolené v 24 štátoch, dvoch teritóriách a vo washingtonskom federálnom dištrikte.

image

Aký je rozdiel medzi HHC a CBD? Prinášame ti stručný prehľad aj možné následky ich užívania

V Austrálii je na federálnej úrovni rekreačné užívanie marihuany tiež nelegálne, povolené ale bolo v Teritóriu hlavného mesta Austrálie. V roku 2013 povolil Uruguaj ako prvá krajina sveta pestovanie, užívanie aj predaj marihuany. Zákon vstúpil do platnosti 6. mája 2014. V júli 2017 sa v krajine začal voľný predaj marihuany v lekárňach pod štátnym dozorom.

Kanada, Gruzínsko aj JAR

Prvou krajinou zo skupiny vyspelých štátov G7, ktorá povoľuje úplnú spotrebu a výrobu konope, sa v októbri 2018 stala Kanada. Kanaďania si môžu zakúpiť marihuanu v obchodoch či si ju objednať po internete od výrobcov s príslušnou licenciou.

V júli 2018 Ústavný súd v Gruzínsku označil všetok postih za užívanie marihuany aj bez lekárskeho predpisu za neústavný, čím fakticky legalizoval rekreačné fajčenie drogy. Predaj a držanie marihuany vo väčšom množstve ale v krajine zostáva naďalej trestným činom.

image

Nemecko je deviatou krajinou sveta, kde je rekreačné užívanie marihuany legálne

Archív HN

Užívanie a pestovanie marihuany pre vlastnú potrebu a v súkromí zlegalizoval v septembri 2018 tiež ústavný súd v Juhoafrickej republike. V decembri 2021 sa Malta stala prvou európskou krajinou, ktorá do svojej legislatívy včlenila legalizáciu pestovania a užívania marihuany na vlastné účely a rekreačné účely.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 05:01