Pápež FrantišekReuters/Guglielmo Mangiapane
StoryEditor

Pápež František mení stáročné pravidlá pohrebov hlavy cirkvi. Jeho telo nebude vystavené, pochovajú ho na úplne inom mieste

ČTK03.04.2024., 15:00h

Ceremoniál pohrebu pápeža bol dlhé roky nemenný. Aktuálna hlava cirkvi ho však považuje za príliš pompézny a zmenila ho. Ako? To sa zrejme dozvieme až po tom, čo umrie.

Lajkuj Brainee.sk na

Pápež František nechal zjednodušiť ceremoniál, ktorý sa dodržiava pri pohreboch pápežov. V novej knihe rozhovorov s pápežom Františkom to napísal španielsky novinár Javier Martínez-Brocal, uviedla agentúra ANSA.

Pápež napríklad nechce nechať po smrti vystaviť svoje telo na katafalku pred veriacimi, ako bývalo dlho zvykom. „Bol to posledný pohreb, ktorý sa konal týmto spôsobom, s vystaveným telom na katafalku mimo rakvy,” povedal pápež o pohrebe svojho predchodcu Benedikta XVI.

image

Kto zo slávnych osobností tento rok umrie? Bizarný rebríček každoročne zverejňuje nové mená, už teraz mu vyšli dve predpovede

Nové miesto odpočinku

Potvrdil, že chce byť pochovaný v Bazilike Panny Márie Väčšej (Santa Maria Maggiore), ktorá sa nachádza v Ríme, ale má exteritoriálny status a patrí Vatikánu. „Potvrdili mi, že je všetko pripravené,” povedal pápež o mieste, kde chce byť pochovaný.

Pápeži sú obvykle pochovaní v takzvaných vatikánskych jaskyniach, ktoré sa nachádzajú pod Svätopeterským chrámom. Posledný „plnohodnotný” pápežský pohreb sa konal v roku 2005, keď zomrel pápež Ján Pavol II. V prípade Benedikta XVI., ktorý zomrel v posledný deň roku 2022, sa pohrebné obrady líšili, pretože išlo o emeritného pápeža.

image

Bazilika, v ktorej bude pochovaný papež František

Wikipedia/Matthias Kabel

Odpadla tak napríklad celá časť ceremónie, ktorá sa viaže k prechodu moci. Nebol ani vyhlásený deväťdňový smútok. František v rozhovore so španielskym novinárom dodal, že nechal vykonať mnoho ďalších zmien v ceremoniáli po úmrtí. Podľa neho boli pohrebné obrady príliš pompézne.

Keď sa zlomí prsteň, začína nová éra

Konkrétnejšia však hlava katolíckej cirkvi nebola. Posmrtné obrady zvyčajne začína kardinál komorník, ktorý kladivkom trikrát udrie do hlavy zosnulého pápeža a osloví ho po mene.

image

Cirkevný sudca: V poslednom čase je silne cítiť, že mladí sa nedokážu odpútať od rodičov, „prestrihnúť pupočnú šnúru“

Ak pápež neodpovie, je vyhlásený za mŕtveho a je zlomený jeho pápežský prsteň. Po pohrebe sa potom zíde konkláve, na ktorej kardináli vo veku pod 80 rokov volia novú hlavu katolíckej cirkvi.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 18:29