Najviac ohrozenou skupinou konzumentov HHC-P produktov sú adolescenti.Mitio Babccino, Unsplash/brainee X Canva/
StoryEditor

Legálnym drogám z automatov odzvonilo. Ministerstvo zdravotníctva ich chce pripísať na zoznam zakázaných látok

Andrea Knežiková25.01.2024., 14:00h

Počet otrávených detí stále stúpa. Ministerstvo sa konečne rozhodlo zakročiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Psychotropné látky si mohli tínedžeri kúpiť v automatoch, kamenných predajniach ale aj na e-shope. Pred pár mesiacmi, sme ti o produktoch, ktoré si mohli na Obchodnej ulici v Bratislave kúpiť aj deti, priniesli rozsiahly článok. Niektoré z drog sme sami vyskúšali. Ministerstvo zdravotníctva chce konečne iniciovať zmenu v zákone. Plánuje pripísať niektoré produkty na zoznam zakázaných látok. „Návrh je aktuálne vo vnútrorezortnom pripomienkovom konaní a vyhodnocujú sa pripomienky,“ informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková portál Noviny.sk

image

Vyskúšali sme legálnu drogu. Má účinky ako marihuana, môžu si ju kúpiť aj deti v automate v Bratislave

Detské otravy 

Rozhodnutie stiahnuť HHC z predaja prišlo po tom, čo stúpol nárast otrávených tínedžerov. Na urgente skončili deti s poruchami vedomia, alebo aj s inými príznakmi otravy.

image

Automat s HHC-P produktami v nákupnom centre Európa v Banskej Bystrici.

Mitio Babccino/

„Denne k nám privážajú intoxikované deti. Z nich štyri priznali požitie látky HHC. Zdravotný stav jedného z nich si vyžiadal hospitalizáciu,“ uviedla hovorkyňa Národného ústavu detských chorôb v Bratislave Dana Kamenická. Do humenskej nemocnice priviezli dvoch otrávených tínedžerov. Stalo sa tak v auguste  minulého roka. Polícia v tomto prípade začala trestné stíhanie kvôli drogovej trestnej činnosti. 

image

Smokeshop na Obchodnej v Bratislave, v ktorom sa dajú kupovať produkty s HHC.

Marek Moravčík/

Sťahovanie automatov 

Lekári vyzývajú rodičov, aby deťom vysvetlili nebezpečnosť týchto látok. Prevádzkovateľ hovorí, že 80 percent automatov má čítačku občianskych preukazov. Niektoré nákupné centrá ich napriek tomu začali sťahovať z prevádzok. 

 

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 04:41