Hľadanie tiel obetí sektyReuters/Thomas Mukoya
StoryEditor

Ak sa vyhladuješ na smrť, uvidíš Ježiša. Minulý rok v Keni objavili kresťanskú sektu, obetí je toľko, že stále nenašli všetky telá

Miroslav KamodyTASR29.03.2024., 14:00h

Masové vraždy a zvrátené kresťanské sekty nie sú len príbehmi minulosti. Incident v lese Shakahola ukazuje, že šialení vodcovia existujú aj dnes - a sú možno ešte horší, ako tí, ktorých poznáš z neslávne známych prípadov z minulého storočia.

Lajkuj Brainee.sk na

Bol začiatok apríla 2023, keď jeden muž kontaktoval kenskú políciu po tom, čo jeho manželka a dcéra odišli z hlavného mesta Nairobi do odľahlej obce v okrese Kilifi a nevrátili sa. Nasledovať mali komunitu pastora Paula Makenziho Nthenga, zakladateľa medzinárodnej cirkvi dobrej zvesti (Good News International Ministries - GNIM).

Na tom by samozrejme nebolo vôbec nič zlé, keby žena neprestala komunikovať. Polícia sa preto rozhodla vstúpiť do komunity v husto zalesnenej odľahlej oblasti, aby celú situáciu vyšetrila. To, čo uvideli, im vyrazilo dych. Objavili na kosť vychudnutých ľudí a množstvo plytkých hrobov.

image

V sekte nás bili, televízor bol nástroj diabla. Dano opisuje život s fanatikmi, ktorým jeho rodičia uverili

Pätnásť členov skupiny, ktorých zachránili, uviedlo, že im bolo prikázané, aby sa vyhladovali na smrť - iba tak sa vraj mohli stretnúť s Ježišom. Všetci boli v tak žalostnom stave, že štyria z nich neprežili ani cestu do nemocnice. Vyšetrovatelia postupne začali odkrývať monštruózne rozmery kultu Shakahola nevediac, že to bude ešte omnoho horšie. Poďme však postupne.

Taxikár kazateľ

Od roku 1997 pracoval Paul Nthenge Mackenzie ako obyčajný taxikár v Nairobi. Už vtedy však svojim zákazníkom ponúkal nechcené kázne. Počas šiestich rokov bol kvôli nim dokonca štyrikrát obvinený, no pre nedostatok dôkazov bol vždy oslobodený. Aj jemu muselo byť jasné, že už to takto ďalej nepôjde.

V roku 2003 si preto založil GNIM, ktorá fungovala ako malá cirkev. Vtedy vytiahol kaliber, za ktorý by sa nehanbil žiadny líder smrtiaceho kultu či sekty - presvedčil ľudí, že môže osobne komunikovať s Bohom. Vďaka tomu sa mu podarilo zhromaždiť množstvo fanúšikov, cirkev začala prosperovať a on sa presťahoval do dediny Migingo neďaleko prístavného mesta Malindi.

Ohľadne cirkvi a jej fungovala bolo dlhé roky pomerne ticho. V roku 2016 mal ale podľa nepotvrdených správ jeden člen sekty predať svoj majetok v hodnote 20 miliónov kenských šilingov (niečo vyše 140-tisíc eur) a peniaze darovať Mackenziemu.

Raketový úspech

Ten sa chopil príležitosti, kúpil nehnuteľnosti v mestách Mombasa a Malindi, dve autá a financoval televíznu stanicu na vysielanie svojich posolstiev. Vďaka tomu oslovil množstvo ďalších ľudí, aby ho nasledovali, predali svoj majetok a peniaze následne darovali jeho cirkvi.

Je až neuveriteľné sledovať, koľkokrát bolo možné Mackenzieho zastaviť. V roku 2017 bol totiž, spolu s jeho druhou manželkou, opäť obvinený z propagácie radikalizácie, odmietnutia prístupu detí k zdravotnej starostlivosti a vzdelávaniu a z vedenia nepovolenej školy a televíznej stanice. Obaja boli nakoniec uznaní za nevinných.

V tom istom roku pritom zomrelo niekoľko detí v dôsledku nedostatočnej zdravotnej starostlivosti a vládne orgány z jeho cirkvi zachránili 93 detí. O rok neskôr ho kritizovali vodcovia komunity vrátane vtedajšej poslankyne z Malindi, pretože podnecoval deti, aby opúšťali školu - často bez súhlasu rodičov.

Výsledok? Mackenzie bol 29. októbra 2021 oslobodený spod obžaloby v jednom z dvoch trestných prípadov súvisiacich s týmito obvineniami, zatiaľ čo druhý bol zrušený úplne. Medzitým bol obviňovaný za vymývanie mozgov a únosov detí, ktoré mali byť nútené pripojiť sa k jeho sekte. Situácia začala byť neúnosná, cirkev aj kostol prestali fungovať a on sa presťahoval na odľahlé miesto v lesnej oblasti Shakahola.

Ticho v hustých lesoch

Aj keď tvrdil, že GNIM prestala fungovať, British Broadcasting Corporation zistila, že jeho kázne pokračovali ďalej. Podľa webovej stránky a správ z médií bola jeho sekta ovplyvnená Posolstvom konca času Williama Branhama, neformálnou globálnou sieťou cirkví, ktoré vznikli z Pentekostalizmu Jednoty.

image

Najnebezpečnejšie kulty sveta: Masové samovraždy či úplná vernosť sú ich hlavným pravidlom

Mackenzieho učenie bolo opísané ako kladúce veľký dôraz na varovania pred posledným súdnym dňom. Jeho posolstvo bolo tiež protizápadné a kritizoval také „zlá západného života“, ako sú lekárske služby, vzdelanie, jedlo, šport, hudba a „zbytočnosť života “.

V piesni s názvom „The Antikrist “ odsúdil Katolícku cirkev, Spojené štáty americké a Organizáciu Spojených národov ako nástroje Satana. Údajne dokonca tvrdil, že koniec sveta príde už čoskoro - 15. apríla 2023. Ako mnohí iní pred ním, ani on nemal pravdu. Verili mu však stovky Keňanov, ale aj prívrženci z Tanzánie, Ugandy a Nigérie.

Následne prichádzame k jeho prísľubu, že ak jeho učeníci prestanú jesť, „stretnú sa s Ježišom”. A tí ho slepo nasledovali, čím sa dostávame do apríla 2023, kedy na miesto dorazila polícia.

image

Hľadanie tiel obetí sekty

Reuters/Thomas Mukoya

Deti v plytkých hroboch

Počas nasledujúcich troch týždňov polícia prehľadala obec s rozlohou 3,2 kilometra štvorcového, pričom našla ďalšie plytké hroby a ďalších preživších, ktorí umierali od hladu. Prvé telá vylovené z hrobov boli väčšinou deti. Podľa polície v jednom z hrobov boli telá piatich členov jednej rodiny – troch detí a ich rodičov.

V jednom z hrobov bolo až šesť ľudí. Ďalší hrob mal 12 detí. Niektoré telá dokonca nepochovali. Úrady objavili aj množstvo ďalších vychudnutých jedincov, vrátane jedného, ktorý bol tri dni zaživa pochovaný a neskôr prevezený na ošetrenie do nemocnice.

Mieste úrady sa dokonca domnievali, že neznámy počet ľudí sa stále skrýval v lese, pričom sa vyhýbali úradom, aby sa ďalej mohli postiť a stretnúť sa s Ježišom.

image

Slávni herci, ktorí boli kedysi vo fanatických náboženských sektách. Niektorí sa z nich vymotali až po desiatich rokoch

Začali vydávať telá

Agentúra AFP pred pár dňami informovala, že po takmer roku začali kenské úrady vydávať príbuzným telá obetí kresťanskej sekty. Nakoniec išlo o stovky tiel. Hlavný vládny patológ Johansen Oduor a vedúci vyšetrovania trestných činov Martin Nyuguto potvrdili odovzdanie prvých štyroch identifikovaných tiel.

Ide o vôbec prvé telá, ktoré po mesiacoch prác na ich identifikáciu pomocou DNA odovzdali príbuzným na pochovanie. Doteraz bolo pomocou profilov DNA pozitívne identifikovaných 34 zo 429 tiel exhumovaných v čase medzi aprílom a októbrom minulého roka. Zatiaľ čo veľa obetí zomrelo v dôsledku vyhladovania, iné - vrátane detských - vykazovali aj znaky smrti udusením, uškrtením alebo ubitím.

image

Identifikácia obetí sekty

Reuters/Thomas Mukoya

Podľa svedectiev na polícii Mackenzie svojim nasledovníkom povedal, že pôst sa bude rátať iba vtedy, ak by sa zhromaždili a ponúkol im svoju farmu. Nemali komunikovať s nikým z vonkajšieho sveta, ak chceli ísť do neba a mali zničiť všetky dokumenty vydané vládou, vrátane občianskych preukazov a rodných listov. Práve to sťažuje identifikáciu.

Obetí bude ešte viac

Mackenzie najal zločincov vyzbrojených hrubými zbraňami, aby zabíjali stúpencov, ktorí zmenili názor na pôst a chceli odísť, ako aj tých, ktorým smrť trvá príliš dlho. Roseline Odedeová, predsedníčka štátom podporovanej Kenskej národnej komisie pre ľudské práva (KNCHR), v utorok vyjadrila ľútosť nad pomalým procesom identifikácie obetí a vydávania tiel.

image

Vízie apokalyptického konca sveta ich dohnali k hromadným samovraždám. Členovia týchto siekt si kvôli viere vzali životy

„Je tu ešte 390 ďalších tiel, ktoré treba jednoznačne identifikovať. Pri tomto tempe tu budeme 10 rokov,” vyhlásila pred novinármi v meste Malindi, kde boli vydané prvé z identifikovaných tiel. „Vláda musí vyčleniť zdroje na tento proces, aby sme boli schopní vydať telá rodinám,” zdôraznila. Niektoré telá ani nemohli exhumovať, pretože ich bolo toľko, že márnice ich nemali kde skladovať.

Patológ Oduor v reakcii na túto kritiku povedal, že proces identifikácie je pomalý, pretože väčšina rodín neprišla, aby si telá vyžiadala, čo komplikuje proces získanie vzoriek na porovnanie DNA. Vyzval preto všetkých Keňanov, ktorí majú podozrenie, že ich príbuzní boli v lese Shakahola, aby sa prihlásili a poskytli vzorky.

Proces je na začiatku

Informoval tiež, že v Shakahole bolo identifikovaných najmenej 35 ďalších masových hrobov a ďalšie exhumácie, ktoré sa začnú čoskoro, by mohli zvýšiť celkový počet obetí. 18. januára tohto roku boli Mackenzie a tridsať ďalších obvinení z vrážd 191 detí, ktoré boli medzi zosnulými. 180 z nich sa pritom nepodarilo identifikovať.

Okrem toho však bolo 65 ľudí obvinených za pokus o samovraždu. V Keni je totiž samovražda priestupkom a hrozí za ňu až dva roky väzenia. Cirkev bola 31. januára 2024 vyhlásená kenskou vládou za „organizovanú zločineckú skupinu“ podľa zákona o prevencii organizovaného zločinu. Celkový počet hlásených úmrtí je nateraz 427, nezvestných je najmenej 613 osôb.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 12:46