Japonský súd rozhodol, že upieranie manželstva LGBTQ+ ľuďom je protiústavnéFreepik/
StoryEditor

Prelomový verdikt japonského súdu: Zákon, ktorý neuznáva LGBTI manželstvá, je protiústavný

TASR14.03.2024., 13:00h

Súd v japonskom meste Sapporo vyhlásil neuznávanie manželstiev osôb rovnakého pohlavia za protiústavné. Aj napriek tomuto prelomovému verdiktu sa práva párov rovnakého pohlavia nezlepšia.

Lajkuj Brainee.sk na

Aj keď aktivisti tento rozsudok privítali, upozornili, že historický krok v podobe legalizácie zväzkov osôb rovnakého pohlavia bude musieť prísť od úradov.

Súd týmto krokom definitívne potvrdil prelomový verdikt súdu nižšieho stupňa z roku 2021. Aj napriek tomu však manželstvá párov rovnakého pohlavia nebudú legálne uznávané. Súd totiž nemá právomoc zrušiť súčasný zákon o manželstve, ktorý sa vykladá tak, že manželstvo je výlučne zväzok medzi mužom a ženou.

image

Nitranov nahnevala LGBTI+ reklama. Odmietame šírenie obsahu takýmto agresívnym spôsobom, poslali mail poslancom

Musia zmeniť zákon

Vládne úrady preto môžu aj naďalej odopierať stav manželstva párom rovnakého pohlavia, pokiaľ sa súčasný zákon nezmení tak, aby zahŕňal LGBTQ+ páry, alebo pokiaľ nebude prijatý nový zákon, ktorý umožňuje aj iné typy zväzkov.

Britská stanica BBC pripomenula, že Japonsko je v súčasnosti jedinou krajinou zoskupenia siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G7), ktorá úplne neuznáva páry rovnakého pohlavia ani im neponúka jasnú právnu ochranu. V Ázii nejde o nič výnimočné - Taiwan je totiž jediným miestom, ktoré umožňuje zväzky osôb rovnakého pohlavia.

image

Nitra cenzúru neplánuje. Reklama, proti ktorej sa obyvatelia búrili, bola zaplatená do februára, vysvetľuje hovorca

Vyzývajú na zmenu

Súd v Sappore však vo svojom rozhodnutí vyzýva vládu, aby vypracovala legislatívu, ktorá by zväzky ľudí rovnakého pohlavia umožňovala. Nateraz viaceré samosprávy a prefektúry v Japonsku vydávajú osvedčenia o partnerstve osôb rovnakého pohlavia, ktoré síce poskytujú určité výhody, ale neponúkajú rovnaké právne uznanie.

Vláda premiéra Fumia Kišidu sa pritom v posledných rokoch dostala pod zvýšený tlak v tejto otázke, keďže podpora verejnosti pre tzv. dúhové manželstvá v krajine výrazne vzrástla. Prieskumy ukazujú, že ich podporuje až 70 percent populácie.

image

Verila som, ostali mi oči pre plač. Českí influenceri reagujú na neschválenie manželstiev pre všetkých

AP dodala, že súdy v Japonsku v rozhodnutiach v piatich podobných kauzách konštatovali, že politika upierania manželstiev osobám rovnakého pohlavia je buď protiústavná, alebo takmer protiústavná. Na rozdiel od rozsudku zo Sappora však žiadny z týchto nižších súdov neoznačil existujúci zákon o manželstve za protiústavný.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 17:52