LGBTIBrainee X Canva/
StoryEditor

Gréci schválili manželstvo pre rovnaké pohlavia. Páry si budú môcť adoptovať aj deti

Nikola Michalkova16.02.2024., 14:00h

Parlament v Grécku schválil manželstvá pre LGBTI+ komunitu. Páry rovnakého pohlavia budú mať právo adopcie aj manželstva.

Lajkuj Brainee.sk na

Krajina sa tak pridáva k ďalším 15 krajinám Európskej únie, kde páry rovnakého pohlavia môžu uzatvárať manželstvo a svoju rodinu rozšíriť aj o adoptované dieťa.

Návrh schválili

Grécko sa schválením tohto návrhu tak stalo prvou ortodoxnou kresťanskou krajinou, ktorá dovolí členom LGBTI+ komunity uzatvárať manželstvá a adoptovať si dieťa. „Ľudia, ktorí boli okolo nás neviditeľní, budú konečne viditeľní. A spolu s nimi, mnohé deti konečne získajú svoje plnoprávne miesto,“ uviedol grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

„Je to míľnik pre ľudské práva, ktorý odráža dnešné Grécko – progresívnu a demokratickú krajinu, ktorá sa zanietene hlási k európskym hodnotám,“ pokračuje premiér, informuje portál sita.sk.

Odpor

Najväčší odpor k legalizácii manželstiev ľudí rovnakého pohlavia vyjadrovala vplyvná právoslávna cirkev. Jej hlavný argument sa týkal predovšetkým výchovy detí. Taktiež tvrdila, že sa s deťmi zaobchádza ako s „doplnkami“ a „spoločenskými zvieratami“ párov rovnakého pohlavia.

image

Utekajú z krajiny, trpia šikanou a stratou priateľov. Mladí Rusi opisujú, ako sa žije v Putinlande po schválení zákonov proti LGBTI+

Prieskum v krajine tiež pred hlasovaním odhalil, že je spoločnosť rovnomerne rozdelená v otázke manželstva LGBTI+ ľudí. Vyjadrovali sa skôr proti tomu, že by mali páry rovnakého pohlavia možnosť adoptovať si dieťa.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 02:42