Obyvatelia Nitry písali email, sú nespokojní s reklamou s LGBTI+ témouBrainee X Canva/
StoryEditor

Nitranov nahnevala LGBTI+ reklama. Odmietame šírenie obsahu takýmto agresívnym spôsobom, poslali mail poslancom

nik07.03.2024., 14:00h

Poslancom v Nitre prišiel email, ktorý sa sťažuje na reklamu v uliciach. Je totiž zameraná na tému o LGBTI+ ľuďoch.

Lajkuj Brainee.sk na

Zatiaľ čo niektorí reklamy obchádzame bez toho, aby sme sa nad nimi pozastavili, sú aj takí, ktorí svoju nespokojnosť vyjadrujú prostredníctvom emailov priamo poslancom. V Nitre momentálne riešia problém s reklamou venujúcej sa téme, ktorá je v slovenskej spoločnosti stále vnímaná kontroverzne.

Chcú obsah kontrolovať

Ako sa uvádza na portáli MY Nitra, v meste sa niektorí poslanci chcú venovať posudzovaniu, či je reklama v uliciach vhodná. Všetko to spustil email od nespokojných obyvateľov, ktorí reagovali na reklamu s LGBTI+ tematikou. Poslanec Miroslav Gut túto situáciu nazval ako kontroverznú. „Chcem tiež požiadať, aby sme v zmluve zvažovali, ako mať pod kontrolou povedzme aj obsah, nechcem to nazvať nejakou cenzúrou,“ vyjadril sa na zastupiteľstve.

image

Fico začal svoje turné k MDŽ. Vychvaľoval Rusko, na mítingu zazneli piesne ukrajinskej speváčky Ruslany

Reklamnú kampaň spustila organizácia Amnesty International a jej cieľom je spájať ľudí. Mesto však cenzurovať neplánuje. „Neplánujeme cenzurovať reklamy, pretože na to nemáme kompetencie, ale ani dôvod, keďže spomínaná reklama nijako neporušila zákony tejto krajiny,“ vyjadril sa hovorca mesta Tomáš Holúbek. Nosiče na reklamy má na starosti spoločnosť euroAWK, s ktorou má mesto zmluvu.

Email

Počas rokovania ohľadom zmluvy prišlo aj na spomínaný email. Odosielateľkou je podľa informácií portálu pani Alena. Tá vyjadrila nesúhlas s reklamami, ktoré sú na nosičoch. 

„Možno by stálo za zváženie pri týchto prenájmoch aj porozmýšľať nad tým, že aké typy reklám by tam nejakým spôsobom mohli byť. Niekedy je spôsob propagácie podľa mňa až nie príliš vhodný,“ vysvetlila poslankyňa Jarmila Králová.

K problému sa vyjadril aj Pavol Obertáš. Tvrdil, že nie je dostatok priestoru na propagáciu akcií, ktoré organizuje mesto. „Keď si tam firma hodí momentálne reklamu na pol roka na LGBTI komunitu a budú obťažovať ľudí v meste Nitra pol roka s tým, lebo to majú zaplatené...“ povedal.

image

LGBTI+

Brainee X Canva/

Stanovisko mesta

K riešenému problému sa vyjadrilo aj samotné mesto. Vedenie nevidí v reklame žiadny problém. Poukazuje totiž na potrebu rovnosti všetkých sexuálnych menšín. „Na tom nevidíme vôbec nič zlé, naopak, vnímame dôležitosť scitlivovania spoločnosti v témach, ako sú napríklad práva sexuálnych menšín,“ píše sa v stanovisku.

Okrem toho sa v ňom dodáva, že reklama nijakým spôsobom neporušuje zákon. Pobúrila ale niektorých obyvateľov. „Sme konzervatívna spoločnosť a rozhodne odmietame šírenie obsahu plagátov takýmto agresívnym spôsobom,“ píše autorka emailu. „Nie sme si istí, akú špirálu roztočilo mesto, dnes je to iba reklama a v budúcnosti plánuje snáď aj výstavbu verejných sociálnych zariadení v meste tak, aby vyhovelo všetkým skupinám LGBTI+ komunity?“ pýta sa v emaili. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 15:02