LGBTI+ komunita v Rusku to má ťažké.Brainee X Canva/
StoryEditor

Utekajú z krajiny, trpia šikanou a stratou priateľov. Mladí Rusi opisujú, ako sa žije v Putinlande po schválení zákonov proti LGBTI+

Nikola Michalkova05.02.2024., 11:00h

Odkedy ruský Najvyšší súd označil LGBTI+ komunitu za extrémistické hnutie, krajina sa vrátila do minulosti a rozpútal sa hon na čarodejnice. S tým rozdielom, že nenaháňajú ženy liečiteľky, ale členov LGBTI+ komunity. Prečítaj si príbehy dvoch mladých ľudí, ktorí opisujú, ako to v krajine vyzerá.

Lajkuj Brainee.sk na

Olga, ktorá zostáva v anonymite, je 26-ročná chemická inžinierka pochádzajúca z Ruska. Je transrodová žena a v novembri minulého roka musela zo svojej rodnej krajiny odísť do Holandska. Odvtedy žije v centre pre žiadateľov o azyl Ter Apel na severe krajiny. „Nemala som inú možnosť,“ hovorí.

Verdikt im znepríjemnil život

Olga z krajiny utiekla práve kvôli rozhodnutiu ruského Najvyššieho súdu. Ten vyhlásil, že zakazuje „medzinárodné hnutie LGBTI+“ a označil ho zároveň za „extrémistickú skupinu“, ktorá je právne na rovnakej úrovni ako organizácie Al-Káida, ISIS a protikorupčné hnutie Alexeja Navaľného. Rozhodovanie sa konalo za zatvorenými dverami a verdikt bol nepresný, čo znamená, že orgány si ho môžu vykladať ako chcú.

Výsledkom je, že násilie v Rusku proti členom komunity je férovou hrou. „Ak sa zúčastňujete na aktivitách LGBTI+, čo v podstate znamená, že ak máte podozrenie, že nie ste cisgender alebo heterosexuál, alebo ak hovoríte o právach queer ľudí, môžete teraz čeliť trestnému stíhaniu a dostať trest odňatia slobody na dva až šesť rokov,“ píše sa na portáli Vice.

image

Šimkovičová ukazuje, že nechápe význam slova kultúra. Chce zastaviť podporu queer neziskoviek, sú jej vraj proti srsti

Na základe rozhodnutia súdu polícia vykonala viacero razií pod zámienkou protidrogových kontrol v mnohých queer kluboch, baroch či saunách v Moskve a Petrohrade. Svoje brány musel zatvoriť aj najstarší klub v Petrohrade určený pre gejov.

Mnohí členovia komunity sa preto snažia opustiť Rusko. Odchod ale nie je jednoduchý kvôli medzinárodným sankciám, ktoré Európska únia uvalila kvôli vojne na Ukrajine. Medzi krajiny, kam Rusi môžu odísť, patria Spojené arabské emiráty, Turecko a Gruzínsko. Avšak problémom je, že ani tieto krajiny nie sú bezpečné pre LGBTI+ ľudí. „Všetky formy ochrany, na ktoré máte ako občan normálne nárok, sú týmto rozsudkom zrušené. Vnímajú vás ako zločinca. Keď čelíte násiliu, môžete zavolať políciu, ale je veľká šanca, že aj vás zatknú,“ opisuje Olga.

Prístup k informáciám

Minulý rok vydali zákon, ktorý zakázal transrodovú zdravotnú starostlivosť. Olga v skupine na Telegrame našla informácie, ktoré hovorili, že ruské bezpečnostné služby majú prístup k zdravotným údajom ľudí, ktorí podstúpili transformáciu. Okrem toho konkrétna nenávistná skupina zostavila zoznam queer aktivistov a novinárov, ktorí z Ruska utiekli. Žiadali ich, aby sa vrátili späť a vyhrážali sa „čistiacou operáciou“ s cieľom zavraždiť ich v krajinách, kde sa momentálne zdržiavajú.

Najnovší zákon Najvyššieho súdu neprišiel len tak z ničoho nič. Kremeľ sa už viac ako desať rokov pokúša túto komunitu vymazať zo spoločnosti. „V Rusku neexistuje nezávislé súdnictvo. Išlo o politické rozhodnutie, ktorého cieľom bolo zastrašiť ľudí, umlčať queer organizácie, zatlačiť ľudí späť do skrine, prinútiť ich k úteku a uväzniť ich,“ hovorí Maria Kozlovskaya, bývalá právnička. Momentálne pracuje pre holandskú skupinu COC, ktorá sa zaoberá právami LGBTI+. Spolu so svojou manželkou utiekla z Ruska pred siedmimi rokmi. 

V rokoch 2010 až 2020 sa v Rusku spáchalo viac ako tisíc trestných činov z nenávisti voči gejom. Tieto útoky si vyžiadali 356 obetí. Celkový počet obetí sa ale po zavedení zákona o propagande strojnásobil – z 34 v roku 2010 na 138 v roku 2015.

image

LGBTI+

Brainee X Canva/

Sú prenasledovaní

Jednotlivci tiež bývajú prenasledovaní úradmi. Príkladom je ruský trans aktivista Jan Dorkin, ktorému v roku 2023 odobrali rodičovské práva po tom, čo istá jeho známa podala sťažnosť. V nej tvrdila, že ako trans gej sa nemôže starať o svojho syna. Dvorkin napokon zariadil, aby sa jeho syna ujala rodina v Rusku a odišiel z krajiny.

„Ľudia v záujme sebaobrany odstraňovali svoje blogy a osobné informácie na sociálnych sieťach,“ hovorí Kozlovská. Mnohé rodiny ale uviazli a nemôžu získať víza. Obávajú sa, že po úteku budú vystavení násiliu.

Príbeh muža

Salim, ktorý je tiež v anonymite, je queer historik a sociológ. Pred 14 mesiacmi utiekol z Ruska. „Utiekol som kvôli šikanovaniu, ponižovaniu, priateľom, ktorých som stratil, utajovaniu, hroziacemu policajnému násiliu. Nemohol som si nájsť prácu,“ opísal. V centre pre ľudí, ktorí žiadajú o azyl, zdieľal izbu s Rusom Michailom, do ktorého sa zamiloval. Začiatkom decembra si ale vzal život.

Salim sa 12. decembra 2023 zúčastnil na proteste pred ruským veľvyslanectvom v Haagu. V tento deň uplynulo presne 30 rokov od zavedenia ruskej ústavy, ktorá chráni ľudí akejkoľvek sexuálnej orientácie. „Bolo to vzrušujúce a oslobodzujúce zároveň,“ hovorí. Polícia na protest zavítala len preto, aby ľudí varovala, aby stáli ďalej od seba. „Zdalo sa mi to neuveriteľné. V Rusku vás zatknú len za to, že sa prechádzate s nápisom.“

Avšak centrá pre azyl tiež nie sú úplne v bezpečí. „Je to bizarné, keď si pomyslím, že aj ja som zrazu utečenec. Azylové centrum nie je bezpečné miesto, je tu aj veľa ľudí z krajín, kde LGBTI+ ľudí neprijímajú. Ale je to lepšie ako zostať v Rusku,“ uzatvára Olga.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 17:38