Transgender osobaUnsplash/kyle/
StoryEditor

Česko je míľovými krokmi pred nami. Brno má prvú gynekológiu pre transrodové osoby, žiadostí o zmenu pohlavia je čoraz viac

Miroslav Kamody11.03.2024., 11:00h

Slovensko môže len ticho závidieť. V Brne otvorili kliniku, ktorá všetkých transrodových ľuďom odkazuje, že už sa nemusia hanbiť za to, akí sú.

Lajkuj Brainee.sk na

Sexuologické oddelenie Fakultnej nemocnice Brno prevádzkuje od vlaňajšieho septembra gynekologickú ambulanciu pre transrodových ľudí. Ako informuje ČT24, zatiaľ sa stará o pätnásť klientov. Cieľom pri vzniku oddelenia bolo vytvoriť príjemné prostredie pre pacientov prechádzajúcich zmenou pohlavia.

Tí sa beztak stretávajú s veľkou psychickou záťažou, a to nielen od okolia, ale často aj od rodiny. Inú podobnú ordináciu v Česku ani na Slovensku nenájdeš. Ambulancia cieli najmä na trans mužov - ľudí, ktorí sa narodili ako ženy, následne prejdú sociálnou tranzíciou a po roku hormonálnou liečbou, pri ktorej sa začínajú meniť aj fyzicky.

image

Vo Výmene manželiek sa prvýkrát objavila transrodová žena. Režisérka chcela vzdelávať, diváci to však nepochopili

Koniec nepríjemnostiam

Po ďalšom roku si môže človek podať žiadosť na komisiu ministerstva zdravotníctva, ktorá o definitívnej operatívnej premene rozhodne. „Keď som mal šestnásť, tak som to na sebe začal pociťovať, povedal som to mamke, tá to hneď začala riešiť,“ opisuje 23-ročný Honza Ujčík, ktorý sa narodil ako žena.

Súčasťou procesu tranzicie sú aj gynekologické vyšetrenia. „Trans muži vyzerajú ako muži. Čakanie u bežného gynekológa spolu s ostatnými ženami pre nich nemusí byť príjemné, rovnako tak personál na to nemusí byť pripravený a môže byť v rozpakoch. My ponúkame neutrálne prostredie a veľmi skúsený zdravotnícky personál,“ vysvetlila gynekologička a sexuologička Lucie Hloušková.

image

Transrodové osoby majú v Česku konečne miesto, kde môžu riešiť všetky zdravotné problémy aj tranzíciu

Unsplash/Baran Lotfollahi

Gynekologická ambulancia poskytuje klasické vyšetrenie, skríning karcinómu krčka maternice alebo konzultácie týkajúce sa antikoncepcie i liečby hormónmi opačného pohlavia. „Klienti často prichádzajú napríklad s tým, že chcú zastaviť menštruačné krvácanie, ktoré im prináša stres,“ dodala Hloušková.

Žiadostí pribúda

Ordinácia je určená aj pre trans mužov, ktorí si nechali chirurgicky zmeniť pohlavie. Veľké množstvo z nich totiž podstúpi len čiastočnú formu tranzicie. Pri operácii lekári odstránia vnútorné pohlavné orgány, ale ponechajú časť ženských genitálií. Starostlivosť poskytne aj trans ženám, ktoré dokončili chirurgickú liečbu a podstúpili plastickú operáciu na vytvorenie pošvy, píše ČT24.

image

Počet vrážd transrodových ľudí vo svete stále stúpa. Do najnovšej výročnej správy sa prvýkrát dostalo aj Slovensko

V posledných rokoch počet žiadostí o zmenu pohlavia narastá. Zatiaľ čo v roku 2013 bolo podľa údajov ministerstva zdravotníctva podaných štyridsať žiadostí, v posledných dvoch rokoch je to zhruba 200 za rok. Klinika do budúcna plánuje aj lôžkovú starostlivosť - v novo vznikajúcej pôrodnici by mali vzniknúť izby pre transrodových pacientov. Gynekológ-sexuológ, ktorý bude mať osobu od začiatku v starostlivosti, bude zároveň zodpovedať aj za chirurgické zákroky.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. apríl 2024 23:44