Vo Výmene manželiek sa prvýkrát objavila transrodová žena.Voyo/
StoryEditor

Vo Výmene manželiek sa prvýkrát objavila transrodová žena. Režisérka chcela vzdelávať, diváci to však nepochopili

Antiyoutuber05.01.2024., 11:00h

Výmena manželiek sa vracia s novými dielmi. V jednom z nich sa ako jeden z rodičov objaví aj transgender človek. Dominika sa predtým volala Pepa a v čase, keď sa diel nakrúcal, sa chystala na operatívnu zmenu pohlavia. Nepochopila ju však ani manželka z druhého súťažného páru a ani diváci.

Lajkuj Brainee.sk na

Výmena manželiek patrí medzi najobľúbenejšie reality show v Česku. Fanúšikovia ju majú predovšetkým spojenú s bizarnými scénami a akousi sondou do inej sociálnej bubliny. Zdá sa však, že sa tvorcovia vydávajú novým a viac edukatívnym smerom. V stredu večer totiž mala premiéru nový rad a už teraz je na platforme Voyo dostupný druhý diel, v ktorom jeden z účastníkov prechádza zmenou pohlavia z muža na ženu.

LGBTI+ témam sa tvorcovia Výmeny manželiek venujú relatívne pravidelne, píše Barbora Bahníková pre Antiyoutuber. Homosexuálne páry sa v jednotlivých dieloch objavujú pomerne často, a to aj z radov celebrít. V minulosti so svojimi partnermi v reality šou účinkovali napríklad Jan Bendig alebo Matěj Stropnický. Osoby, ktoré prechádzajú zmenou pohlavia, však boli donedávna neotvorenou témou.

image

Disney na posledných filmoch brutálne prerobil, stratil stovky miliónov. Kritici tvrdia, že za to môže orientácia na LGBT komunitu

„Do Výmeny manželiek som nás prihlásila ja, pretože sa chcem uistiť, že chcem byť s Domčou, aj keď je iná,“ hovorí účastníčka Katarína z Vírotic. „Ja som úplne normálna, iba s tým rozdielom, že prechádzam zmenou pohlavia,“ odpovedá Dominika.

Predtým sa volala Pepa, teraz prechádza zmenou pohlavia z muža na ženu. V čase, keď sa diel nakrúcal, už mala od Ministerstva zdravotníctva schválenú operatívnu zmenu pohlavia. Po tom, čo operáciu podstúpi, sa môže stať ženou aj oficiálne.

Účastníčka Darina z druhého páru, ktorá očakávala otecka od rodiny, bola prekvapená a prvé dni boli v znamení kriku a plače. Darina totiž Dominiku oslovila ako otca a zmenu pohlavia nechápala. Dominika sa však Darine zverila, že pre ňu uvedomenie, že sa necíti ako muž, ale ako žena, nebolo jednoduché. Po tom, ako podstúpi zmenu pohlavia aj operatívne navyše stratí práva na deti, čo je pre ňu tiež náročné.

Vzdelávací program

O tom, že pôjde do vysielania diel s transsexuálnym účastníkom, sa debatovalo na sociálnych sieťach už dlho. Jana Rezková, režisérka a producentka Výmeny manželiek, v rozhovore pre Lukáša Fritschera alias Lukefryho už v júli uviedla, že by sa do vysielania mal dostať diel, v ktorom je jeden z rodičov transsexuál.

„Ten diel považujem za vzdelávací program a nie za Výmenu manželiek,“ vysvetlila s nadsadením Rezková.

Nie všetci však na diel reagovali pozitívne. Niektorí na Facebooku pri príspevku o novom diele, ktorý zverejnila platforma Voyo píšu, že je svet chorý a že nechápu, ako s Dominikou môže manželka byť.

Otváranie tém, ktoré sa týkajú transsexuálov je podľa Daniela Zikmunda, PR manažéra organizácie Trans*parent, ktorá sa usiluje o presadzovanie práv a pozitívnych spoločenských zmien v prospech transgender, nebinárnych a intersex osôb, veľmi dôležité.

„Prezentácia v médiách je samozrejme veľmi zásadná aj pre nejakú všeobecnú akceptáciu a diskusiu,“ vysvetľuje pre redakciu Antiyoutuber.cz. Dodáva však, že je dôležité dbať na formu prezentácie, aby otvorenie témy nebolo skôr kontraproduktívne.

Podľa Hany de Goeij, vedúcej oddelenia udržateľnosti obsahu, ktorá má zároveň na starosti takzvaný zodpovedný obsah v televíznej skupine CME, pod ktorou patrí aj TV Nova, je zaraďovanie podobných tém do seriálov ich dlhodobou stratégiou. „Ponúkame divákom možnosť nielen získať ďalší pohľad na vec, ale aj ukázať im rôzne témy hneď z niekoľkých uhlov a tým aj rozšíriť ich povedomie o nich a napríklad aj pochopenie týchto citlivých otázok,“ vysvetľuje de Goeij na záver.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 22:06