Odsúdený vrah sa poprave vyhol už trikrát.X/Byrakeshsimha/ Brainee/Canva
StoryEditor

Odsúdený vrah sa poprave vyhol už trikrát. Zabijú ho úplne novou kontroverznou metódou, OSN ju považuje za nehumánnu

Michal Čiernik23.01.2024., 14:30h

Väzeň z cely smrti, ktorý sa kvôli obštrukciám vyhol trikrát poprave, bude čeliť doteraz nevyskúšanej a podľa OSN nehumánnej metóde zabitia. Na druh popravy, ktorý je povolený len v troch štátoch USA, nie je vrah, podľa jeho slov pripravený.

Lajkuj Brainee.sk na

Väzeň z Alabamy Kenneth Smith bol odsúdený na smrť za svoje zločiny v roku 1989. Smith bol jedným z dvoch ľudí najatých cez sprostredkovateľa, aby zabili v roku 1988 Elizabeth Sennet kvôli vysokej poistke. Každý z nich dostal zaplatené tisíc dolárov. Dnešná hodnota tých peňazí by bola na úrovni 2600 dolárov (2400 eur). Obeť utrpela celkovo desať bodných rán, osem do hrudníka a dve do krku, ktoré sa stali smrteľnými.

Nehumánna metóda

Vo štvrtok 25. januára čaká 58-ročného vraha už štvrtá poprava, tentokrát sa však chystajú použiť nevyskúšanú metódu zabíjania hypoxiou dusíkom. Metóda zahŕňa vdychovanie čistého dusíka cez respirátor umiestnený nad nosom a ústami väzňa, ten zomiera na nedostatok kyslíka. Túto metódu povoľujú iba tri štáty; Alabama, Oklahoma a Mississippi.

image

Šesťchodová večera, ale aj jedna oliva či jablko. Toto sú netradičné posledné jedlá, ktoré si želali pred smrťou vrahovia

Generálna prokuratúra počas decembrového súdneho pojednávania uviedla, že metóda „spôsobí bezvedomie v priebehu niekoľkých sekúnd a smrť v priebehu niekoľkých minút“. Keď Smithova poprava dostala minulý týždeň zelenú, vyvolala reakciu najvyššieho komisára OSN pre ľudské práva v Ženeve, ktorý povedal, že dusenie plynným dusíkom je klasifikované ako mučenie a je neľudské, píše portál Ladbible.

Prežil tri popravy

Smitha sa pokúsili smrtiacou injekciou zabiť už trikrát. Naposledy sa o to pokúsili pred 14 mesiacmi. V novembri 2022 sa z vnútra cely rozlúčil s matkou a vnukom. Mal posledné jedlo. Potom ho previezli do komory smrti, kde strávil štyri hodiny, kým sa príslušní väzenskí pracovníci neúspešne pokúšali nájsť žilu.

Dokonca bol na niekoľko minút zavesený hore nohami, kým sa mu snažili zaviesť smrtiacu infúziu. V čase, keď pracovnici priznali porážku a odvolali popravu, bolo jeho telo posiate dierami, uvádza The Guardian.

Po tomto procese sa Smith stal len druhým Američanom, ktorý prežil vlastnú popravu. V ďalších prípadoch jeho popravu zmarilo odvolanie a nový súdny proces.

Po neúspešnej poprave bola Smithovi diagnostikovaná posttraumatická stresová porucha a je mu predpísaný koktail liekov. Jeho väzenský psychiater zaznamenal, že trpí nespavosťou, úzkosťou a depresiou – príznakmi často spojenými s ťažkou traumou. „Som vo väzení 35 rokov. 35 rokov som trpel a aj moja rodina. Vôbec nie som pripravený zomrieť,“ dodal pre The Guardian Smith.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 03:41