Žena vlastného syna držala v klietkeUnsplash/Hennie Stander
StoryEditor

Najhoršia matka na svete? Rakúšanka zatvárala 13-ročného syna do klietky, týrala ho hladom a polievala studenou vodou

ČTK01.03.2024., 12:30h

Súd v dolnorakúskom Kremsi vo štvrtok neskoro večer poslal na 20 rokov do väzenia so zvláštnym režimom matku, ktorá svojho teraz 13-ročného syna väznila v prepravke pre psov, týrala ho hladmi alebo ho v nevytopenej izbe pri otvorenom okne polievala studenou vodou.

Lajkuj Brainee.sk na

Súd o tomto prípade, ktorému sa v Rakúsku dostalo veľkej pozornosti, vo štvrtok rokoval celý deň. Štrnásťročný trest súd udelil spolupáchateľke matky. Rozsudky nie sú právoplatné, možno sa voči nim odvolať. Tridsaťtriročnú matku odsúdili pre pokus o vraždu, týranie alebo zanedbávanie maloletého a z obmedzovania slobody.

Podľa súdu samoživiteľka chlapca so zníženou inteligenciou najmenej od júla do novembra predvlaňajška okrem iného pútala, bila a zapchávala mu ústa. Nechala ho hladovať. Vypovedala, že opakovane konala podľa návodu svojej vtedajšej priateľky, rovnako tak nápad zatvárať chlapca do prepravky pre psov vraj mala táto teraz 40-ročná žena.

image

Nikto neveril, že toľko vrážd spáchal jeden človek. Obete bil hodiny palicou, pred spravodlivosťou policajt unikal 44 rokov

Chcela vychovať dobré dieťa

Spolupáchateľka to však popiera. Podľa psychiatrického posudku, na ktorý sa odvoláva portál denníka Der Standard, mladšia žena svoju priateľku, štvornásobnú matku, obdivovala a bola od nej silno závislá. Podľa agentúry DPA matka týranie chlapca niekoľkokrát nakrúcala. Svoje správanie odôvodňovala tým, že z údajne agresívneho a vzdorovitého syna chcela vychovať dobré dieťa.

Situácia sa vyhrotila v novembri 2022, keď matka vtedy 12-ročného chlapca pri otvorenom okne polievala studenou vodou. Telesná teplota podvyživeného chlapca predstavovala len 26,8 stupňa Celzia a dostal sa do ohrozenia života. Spolupáchateľka o veci nakoniec informovala sociálnych pracovníkov, ktorí prišli do bytu, kde matka chlapca držala, a privolali pomoc.

image

Týranie

Archív HN

APA píše, že mladšia žena pôsobila vo štvrtok na súde skrúšene a povedala, že jej „strašne ľúto, čo sa stalo”. Jej bývalá priateľka tvrdila, že o rozsahu týrania nevedela. V slzách sa chlapcovi, ktorý na súde nebol, a jeho otcovi ospravedlnila.

Zlyhali aj sociálni pracovníci

Chlapcovi sa teraz po telesnej stránke vedie dobre, žije s otcom. Avšak podľa súdnych znalcov je vysoko pravdepodobné, že týranie bude mať dopad na jeho osobnosť, môže sa u neho rozvinúť posttraumatická stresová porucha. Ženy majú chlapcovi vyplatiť celkovo 80-tisíc eur.

image

Influencerka radila, ako vychovávať deti. Jej vlastné našli povýživené a týrané, hrozí jej basa

Jeden zo súdnych znalcov prípad označil za "monštrózny" a poznamenal, že za svoju 30-ročnú kariéru porovnateľný prípad zažil len raz. Počas procesu sa hovorilo o úlohe, akú v prípade zohral úrad na ochranu detí. Na jeseň 2022 dostal dve upozornenia na možné ohrozenie chlapca a sociálni pracovníci dvakrát domácnosť bez ohlásenia navštívili.

Niektoré veci im podľa agentúry DPA síce nápadné boli, nepovažovali ich však za dostatočný dôvod na to, aby okamžite zakročili. Úrad vlani uviedol, že vyšetrovanie postupu sociálnych pracovníkov neukázalo, že by boli porušené nejaké predpisy. Samostatnú správu pre dolnorakúsku krajinskú vládu pripravuje ale aj nezávislá expertná skupina.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 17:55