o 18 rokoch ho oslobodili, dali tučné odškodné, no skutočnej spravodlivosti sa nedožil.X/Thepolandnews/
StoryEditor

Neprávom odsúdený Poliak si zbytočne odsedel 18 rokov vo väzení. Po pár rokoch na slobode zomrel na rakovinu pľúc

ČTK22.02.2024., 14:30h

Bol neprávom odsúdený za znásilnenie, ktoré nespáchal. Po 18 rokoch ho oslobodili, dali tučné odškodné, no skutočnej spravodlivosti sa nedožil. Poliak Tomasz Komenda zomrel po pár rokoch na slobode na rakovinu pľúc.

Lajkuj Brainee.sk na

Tomasz Komenda, Poliak, ktorý bol neprávom odsúdený na dlhoročné väzenie, podľahol vo veku 46 rokov rakovine pľúc, informovali poľské médiá. Začiatkom tohto roka spravodajský server Onet informoval, že prokuratúra, ktorá sa takmer šesť rokov snažila zistiť, kto stojí za jeho neoprávneným zatknutím a odsúdením, prípad zrušila z dôvodu premlčania alebo nedostatku dôkazov. To znamená, že nikto nebude niesť zodpovednosť za to, že nevinný človek strávil 18 rokov vo väzení - ani policajti, ani prokurátori, ani znalci, ani sudcovia, napísal Onet.pl.

image

Chlapec prežil popravu na elektrickom kresle. Cítil som, ako by ma bodalo 100-tisíc ihiel, opisoval utrpenie

Komenda bol zatknutý na jar 2000 ako podozrivý z brutálneho znásilnenia a vraždy 15-ročného dievčaťa. Stalo sa tak po udaní susedou, ktorá sa - ako sa ukázalo po rokoch - pohádala s Komendovou matkou. Na zatknutie stačil test DNA, hoci odborníci upozornili, že rovnakú zhodu vykazuje každý 71. človek. Podozrivý bol násilím nútený priznať sa, informovala dnes Gazeta Wyborcza. Nikomu nevadilo, že tucet ľudí vypovedalo, že Komenda bol v inkriminovanú silvestrovskú noc v centre Vroclavu, a teda mal jasné alibi.

V novembri 2003 ho odsúdili na 15 rokov, ale o pol roka neskôr odvolací súd zvýšil trest na 25 rokov. Komenda po celý čas trval na svojej nevine. Keďže sa nepriznal, nemohol počítať s tým, že bude prepustený pred odpykaním celého trestu.

Nová metóda vyšetrovania

Až nové skúmanie biologického materiálu umožnilo jednoznačne ho z prípadu vylúčiť. Vyšetrovatelia obnovili vyšetrovanie kvôli novému podozrivému a pri tejto príležitosti sa ukázalo, že bol za trestný čin odsúdený nevinný človek. Komenda vyšiel z väzenia v marci 2018 a o dva mesiace neskôr ho najvyšší súd definitívne očistil.

Súd mu vo februári 2021 priznal rekordné odškodné vo výške 13 miliónov zlotých (približne tri milióny eur). Koncom toho istého roka bol iný muž, v médiách označovaný ako Ireneusz M., odsúdený na 25 rokov za znásilnenie a vraždu dievčaťa; ďalší odsúdený Norbert Basiura, ktorý súhlasil so zverejnením svojho mena a v rozhovoroch s novinármi trval na svojej nevine, dostal 15 rokov. Podľa vyšetrovateľov sa na zločine podieľali tri osoby, ale tretieho páchateľa sa nepodarilo vypátrať.

Skorumpovaní policajti 

Samotný Komenda po prepustení uviedol mená šiestich ľudí, ktorí sú podľa neho zodpovední za to, že strávil takmer dve desaťročia za mrežami. Boli to dvaja bývalí policajti, z ktorých jeden bol medzičasom odsúdený za úplatkárstvo, a dvaja prokurátori, z ktorých jeden bol medzičasom prepustený za jazdu pod vplyvom alkoholu. Komenda poukázal aj na svojho obhajcu a spomínanú susedku.

image

Samotný Komenda po prepustení uviedol mená šiestich ľudí, ktorí sú podľa neho zodpovední za to, že strávil takmer dve desaťročia za mrežami.

X/Wirtualnapolska/

Komendov advokát sa odvolal proti rozhodnutiu prokurátora ukončiť vyšetrovanie, kto je zodpovedný za uväznenie nevinného muža. Plnú moc mu k tomu poskytol Komendov brat a povedal, že Tomasz by si to tak želal, dodali noviny.

„Zdalo sa, že po tých 18 rokoch si konečne dal svoj život do poriadku. V skutočnosti mu však osud pripravil pokračovanie tragédie,“ povedal Komendov advokát Zbigniew Cwiakalski pre tlačovú agentúru PAP. Podľa jeho slov bol Komenda veľmi pokojný a priateľský človek, hoci bol poznačený 18 rokmi za mrežami a ťažko sa prispôsoboval životu mimo väzenia. „​Nikdy som ho nepočul zvýšiť hlas,“ povedal Cwiakalski.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 04:25