Výletnej lodi s tisíckami cestujúcich nedovolia zakotviť v prístave.Profimedia.cz/
StoryEditor

Výletnej lodi s tisíckami cestujúcich nedovolia zakotviť v prístave. Na palube údajne prepukla infekčná nákaza

iDnes.czČTK26.02.2024., 09:30h

Kvôli podozreniu, že u časti pasažierov prepukla cholera, nechcú úrady na Mauríciu nechať zakotviť výletnú loď Norwegian Dawn s viac ako tromi tisíckami ľuďmi na palube. Už predtým ju odmietol aj ostrov Réunion. Informuje o tom agentúra DPA, podľa ktorej sa teraz čaká na výsledky zdravotných testov.

Lajkuj Brainee.sk na

Úrady malej ostrovnej krajiny v Indickom oceáne uviedli, že najmenej 14 cestujúcich a jeden člen posádky trpia hnačkami a zvracaním, ktoré sú typickými príznakmi cholery. Títo ľudia sú teraz izolovaní na izbách a musia čakať na výsledky testov, ktoré by mali byť známe v utorok.

image

FOTO Najväčšia výletná loď na svete vyplávala na svoju prvú plavbu. Ikona morí má dvadsať palúb a obrí vodný park

Spolu s nimi na mori musí trpezlivosť prejaviť zhruba tisíc členov posádky a 2 200 pasažierov, z ktorých sa v nedeľu veľká časť mala vydať domov. Na palube lode ich na Mauríciu malo vystriedať vyše 2 200 nových cestujúcich.

Americká firma Norwegian Cruise Line, ktorá loď prevádzkuje, uviedla, že sa u malého počtu pasažierov počas dvanásťdňovej plavby z Južnej Afriky objavili mierne symptómy žalúdočných ťažkostí. Vylodenie je podľa nej zatiaľ odložené na utorok. Na palube sa sprísnili hygienické opatrenia.

Epidémia 

Krajiny v južnej Afrike sa už niekoľko mesiacov stretávajú s jednou z najhorších epidémií cholery za posledné roky. Do polovice januára odtiaľ bolo hlásených približne 200-tisíc prípadov ochorenia a viac ako tritisíc úmrtí.

Zárodky cholery sa šíria predovšetkým potravinami a vodnými zdrojmi znečistenými ľudskými výkalmi. Po krátkej inkubačnej dobe sa u nakazeného objaví hnačka a zvracanie, ktoré môžu viesť k dehydratácii a v prípade neliečenia aj k smrti. Pokiaľ je však zaistená včasná lekárska starostlivosť, je cholera pomerne ľahko liečiteľná.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 09:53