Loď slobody. Tak znie názov plavidla, ktoré má poňať až 100-tisíc ľudí a zabezpečiť im nekonečnú cestu okolo sveta.Twitter/ Areseekay/
StoryEditor

Má mať vlastné letisko a hromadnú dopravu. Projekt najväčšej lode pre 100-tisíc cestujúcich sľubuje nekonečný život na mori

Michal Čiernik17.04.2023., 14:00h

Loď slobody. Tak znie názov plavidla, ktoré má poňať až 100-tisíc ľudí a zabezpečiť im nekonečnú cestu okolo sveta. Prvýkrát bola navrhnutá už v 90. rokoch.

Lajkuj Brainee.sk na

Síce nesie názov Loď slobody, no viac pripomína plávajúce mesto. Koniec koncov s podobným zámerom ho aj v 90. rokoch minulého storočia navrhol floridský inžinier Norman Nixon, ktorý zomrel v roku 2012.

Momentálne je pôvodný dizajn v rukách americkej spoločnosti Freedom Cruise Line International. A jeho generálny riaditeľ Roger Gooch má s týmto projektom veľké plány.

Dlhá takmer 1,5 kilometra

Podľa oficiálnej webovej stránky má byť loď dlhá takmer 1400 metrov a široká 230 metrov. Bola by tak štyrikrát väčšia ako momentálne najväčšia výletná loď Wonder of the Seas. Cestujúci sa budú medzi 25 palubami prepravovať palubným metrovým systémom.

Na lodi by boli školy, obchody, nemocnice, telocvične, reštaurácie, no proste všetko, čo by si očakával v typickom meste na súši. Vývojári dúfajú, že loď bude mať 40-tisíc stálych obyvateľov, 30-tisíc denných návštevníkov, 10-tisíc hotelových hostí a 20-tisíc členov posádky.

Celá vrchná paluba by slúžila ako letisko a súčasťou tohto monumentu by boli aj trajekty a menšie plavidlá, ktoré by turistov vozili na pevninu. Loď je navrhnutá tak, aby bola oveľa viac ako obyčajná výletná loď - je obrovským plávajúcim mestom, kde ľudia žijú a pracujú počas nekonečnej cesty okolo sveta.

Nekonečná cesta okolo sveta

Majitelia majú s plavidlom naplánovanú trasu dlhú takmer 165-tisíc kilometrov. V priebehu troch rokov chcú navštíviť 538 destinácií v 135 krajinách sveta. Ak by sme chcel bývať na lodi, luxusné apartmány s výhľadom na vodu ťa môžu stáť až 10 miliónov eur. Skromnejšie jednotky však začínajú už od 170-tisíc eur.

image

Vínna pivnica, heliport či sála pre 50-členný orchester. Takto vyzerajú najluxusnejšie jachty na svete

Loď slobody by bola jednou z najväčších umelo vytvorených štruktúr, aké boli kedy postavené, a prevýšila by všetky ostatné lode na mori. Tento megalomanský projekt je však zatiaľ stále len na papieri.

Aj keď jeho šéf Roger Gooch v rozhovore v roku 2019 prezradil, že je až 82 percentná šanca, že sa premení na skutočnosť. Jedným z dôvodov, prečo ešte nebrázdi naše moria, môže byť aj jeho cena, tá sa odhaduje na vyše deväť miliárd eur.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 04:17