Pes BobiReuters/Catarina Demony
StoryEditor

Bobi, údajne najstarší pes na svete, prišiel o svoj zápis v knihe rekordov. Podľa majiteľov sa dožil neuveriteľných 31 rokov

ČTK23.02.2024., 14:00h

Portugalský pes Bobi prišiel o svoj titul najstaršieho psa na svete, ktorý mu predtým udelila Guinnessova kniha rekordov.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa jeho majiteľov pes zomrel v októbri vo veku 31 rokov, čo je pre tento druh domácich zvierat mimoriadne vysoký údaj. Guinnessova kniha rekordov sa mu však rozhodla titul odobrať, pretože nemá dostatočné dôkazy, ktoré by potvrdili dátum narodenia psa, píšu zahraničné agentúry.

Sporná evidencia

Guinnessova kniha rekordov udelila Bobimu titul najstaršieho psa na svete vlani vo februári. Vtedy mal pes z plemena Rafeiro do Alentejo podľa tvrdenia jeho majiteľov vyše 30 rokov. To však vzbudilo pochybnosti niektorých veterinárov a odborníkov. Psy z tohto plemena sa dožívajú zvyčajne 12 až 14 rokov.

image

Ohavný čin neďaleko Hlohovca. Muž na ulici zastrelil jazvečíka pred očami majiteľky a jej 7-ročného synovca, hrozí mu väzenie

Pôvodne sa Guinnessova kniha rekordov uspokojila so záznamami z portugalskej evidencie domácich maznáčikov. Neskôr sa však zistilo, že v prípade zvierat narodených pred rokom 2008 mohli majitelia zadávať do evidencie dátum narodenia bez toho, aby museli preukazovať správnosť tohto údaja.

Majitelia pochybnosti odmietajú

„Keďže nateraz nie je dostupný žiadny presvedčivý dôkaz, tak nemôžeme naďalej považovať Bobiho za držiteľa rekordu a súčasne poctivo tvrdiť, že dodržiavame vysoké štandardy, ktoré sme si stanovili,” uviedol Mark Mckinley z Guinnessovej knihy rekordov.

Majitelia psa, ktorý celý svoj život strávil v obci Conqueiros v strednom Portugalsku, už skôr pochybnosti odmietli. Podľa nich sa Bobi narodil v máji roku 1992.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 07:14