Rekord mužovi neuznaliX/Stat Globe
StoryEditor

Muž osem rokov staval Eiffelovu vežu zo zápaliek. Svetový rekord mu ale z bizarného dôvodu neuznali

Miroslav Kamody10.02.2024., 14:00h

Urobil banálnu chybu, pre ktorú ho z posudzovania svetového rekordu vylúčili.

Lajkuj Brainee.sk na

Pokiaľ máš za sebou zlý deň, týždeň či obdobie, nasledujúci príbeh Francúza Richarda Plauda ti ukáže, že niektorí ľudia na tom môžu byť ešte horšie. Ako píše portál LadBible, tento 47-ročný muž strávil osem rokov svojho života stavaním 23-metrovej Eiffelovej veže zo zápaliek, len aby zistil, že jeho zápis do Guinessovej knihy rekordov bol zamietnutý.

Na stavbu použil vyše 700-tisíc zápaliek a chcel tak ukázať svoj veľký patriotizmus svojej krajine. Napriek obrovskej trpezlivosti a talentu sa však zdá, že svetový rekord nezíska. „Porotcovia z Guinessovej knihy vydali svoj verdikt bez toho, aby videli moju vežu naživo. Je to dosť prekvapujúce a vlastne dosť nepríjemné. Nie je to práve fair play.”

image

GALÉRIA Nahliadni s nami do parížskych bytov. Unikátne fotografie ukazujú, ako žijú obyvatelia najromantickejšieho mesta sveta

Sklamanie a nepochopenie

Ukázalo sa totiž, že podľa pokynov mohol použiť iba zápalky, ktoré sú komerčne dostupné a musí byť o tom poskytnutý dôkaz. Použité zápalky však komerčne dostupné neboli, takže bol diskvalifikovaný a roky jeho práce sa rekordu nedočkajú.

„Najviac bolí, že neuznávajú prácu, ktorú som vložil, čas, ktorý som strávil, duševnú energiu - pretože môžem povedať, že to nebolo ľahké.” Hovorí, že rozhodnutie mu prinieslo veľkú dezilúziu, sklamanie a nepochopenie. „Povedzte mi, ako tých 706 900 prútov zaseknutých jeden po druhom nie sú zápalky?” pýta sa rozhorčene.

Preskúmajú pravidlá

Aj napriek smutnému konci ľudia na internete Richarda pochválili za vytvorenie unikátneho diela. „Úlohou nášho tímu správy záznamov je byť dôkladní a nároční pri preverovaní dôkazov, aby sme sa uistili, že podmienky sú rovnaké pre každého, kto sa pokúša o titul v Guinessovej knihe rekordov,” povedal Mark McKinley, riaditeľ Central Records Services v Guinessovej knihe rekordov.

Podľa neho opäť nadviažu kontakt s držiteľom rekordu, ako aj prioritne preskúmajú pravidlá pre podobné rekordy, aby videli, čo sa dá ešte urobiť. Všetko však nateraz nasvedčuje tomu, že o svetový rekord nepôjde.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 22:07