KvazarUnsplash/NASA Hubble Space Telescope
StoryEditor

Astronómovia zostali v nemom úžase. Objavili najžiarivejší objekt vo vesmíre, žiari tak silno ako 500 biliónov Sĺnk

ČTK20.02.2024., 14:00h

Astronómovia objavili neuveriteľne jasný kvazar, ktorý je dosť možno najjasnejším objektom vo vesmíre. Rekordér s čiernou dierou v srdci, ktorý žiari tak oslnivo ako 500 biliónov Sĺnk, sa pritom dlhé roky skrýval všetkým priamo na očiach, napísala agentúra AP.

Lajkuj Brainee.sk na

Kým na snímkach kvazar pripomína obyčajnú bodku, v skutočnosti sa podľa astronómov bude jednať o dosť búrlivé miesto. Rotujúci plyn a ďalšia hmota z hviezd, ktoré do seba vťahuje čierna diera, pripomínajú veľkolepý kozmický hurikán.

Šokoval vedcov

„Tento kvazar je tým najdivokejším miestom v známom vesmíre,” uviedol vedúci autor štúdie zverejnenej v odbornom časopise Nature Astronómy Christian Wolf.

image

Astronómovia s pomocou nových pozorovaní a počítačových modelov zistili, že kvazar za rok pohltí ekvivalent 370 Sĺnk - teda zhruba jedno za deň. „Ide o najrýchlejšie rastúcu doteraz objavenú čiernu dieru,” uviedol Wolf, ktorý pôsobí na Austrálskej národnej univerzite (ANU).

Doteraz bol skrytý

Kvazar, pomenovaný J0529-4351, je od Zeme vzdialený 12 miliárd svetelných rokov. Európske južné observatórium (ESO) ho zbadalo už v roku 1980, no vtedy sa predpokladalo, že ide o hviezdu. Ako kvazar - extrémne jasné a vzdialené teleso živené čiernou dierou - ho odborníci klasifikovali až v minulom roku, a to na základe pozorovania z observatória z Austrálie a čílskej púšte Atacama.

„Prekvapilo nás, že až doteraz bol skrytý, keď už poznáme zhruba milión menej zaujímavých kvazarov. Doslova na nás celý čas pozeral,” uviedol spoluautor štúdie a Wolfov kolega z ANU Christopher Onken.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 14:03