Tragický príbeh šéfa Segwayu.X/Know, Brainee/Canva/
StoryEditor

Tragický príbeh šéfa Segwayu. O život ho pripravil jeden z jeho strojov, spadol na ňom z vysokého útesu

Michal Čiernik23.02.2024., 11:00h

Majiteľ spoločnosti Segway skúšal novú verziu stroju popri venčení svojho psa. Pri nešťastnej nehode však spolu so strojom zletel do deväťmetrovej priepasti a zabil sa.

Lajkuj Brainee.sk na

Jimi Heselden mal v čase nehody 62 rokov, majiteľom spoločnosti Segway vtedy nebol ani rok. Heselden mal v čase svojej smrti majetok v hodnote takmer 200 miliónov eur, čím sa zaradil medzi 400 najbohatších ľudí v Spojenom kráľovstve, uvádza Ladbible. 

Svoj majetok zarobil prostredníctvom svojej spoločnosti Hesco Bastion Ltd po tom, čo bol v polovici 80. rokov prepustený z práce v baníctve.

image

Najrýchlejšie topánky na svete sú poháňané umelou inteligenciou. Za robotickú obuv budúcnosti si však poriadne priplatíš

Pomocou svojej firmy vyvinul takzvané Hesco bariéry, ktoré mali pôvodne slúžiť na pomoc pri protipovodňovej ochrane. Časom si ich ale všimlo ministerstvo obrany, ktoré zistilo, že v boji sú účinnejší ako obyčajné vrecia s pieskom.

Od vojny v Perzskom zálive v roku 1991 sa stali základom pre sily NATO, USA a Spojeného kráľovstva, keďže zariadenia Pentagón v rokoch 1998 - 2003 nakúpil za viac ako 60 miliónov eur.

Ochranné Bariéry vymenil za elektrické kolobežky

S týmto majetkom sa Heselden stal filantropom a obchodníkom, pričom daroval viac ako 23 miliónov eur na charitatívne účely. Na Vianoce 2009 si potom ako darček kúpil americkú spoločnosť Segway.

S týmito strojmi sa stretol azda každý. Segwaye sú elektrické dvojkolesové samovyvažovacie stroje, ktoré boli predstavené v roku 2001. Mimoriadne populárne boli približne pred 10 rokmi - vtedy si ich mohol vidieť v podstate v každom meste, kde na nich rôzne spoločnosti ľuďom ponúkali napríklad turistické jazdy.

image

Jimi Heselden mal v čase nehody 62 rokov, majiteľom spoločnosti Segway vtedy nebol ani rok.

X/Know./

Len deväť mesiacov po prevzatí Heselden testoval cross-country verziu Segway pri prechádzke so psom v blízkosti dedinky Thorp Arch vo West Yorkshire, kde žil. Keď prešiel okolo iného psíčkara, údajne náhodou skĺzol z deväťmetrového útesu.

Podľa policajnej správy zomrel po „viacnásobných tupých poraneniach hrudníka a chrbtice v dôsledku pádu počas jazdy na Segwayi“. Po jeho smrti hovorca rodiny povedal: „Celá rodina zostala zničená náhlou a tragickou stratou veľmi milovaného otca a manžela.“ Jeho majetok tak prešiel na jeho rodinu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 17:17