Mark ZuckerbergReuters
StoryEditor

Sen Marka Zuckeberga sa rozpadá ako domček z karát. Jeho metaverzum je za rok a pol vo vyše 20-miliardovej strate

Miroslav Kamody28.07.2023., 15:00h

Riaditeľ gigantickej firmy tak dostáva omnoho tvrdšie údery, ako tie, ktoré mu hrozia od Elona Muska. Jeho Metaverse oddelenie stratilo od začiatku minulého roka už závratných 21,3 miliardy dolárov.

Lajkuj Brainee.sk na

Mark Zuckerberg má zrejme hlavu v smútku. Ako informuje portál LadBible, jeho projekt Reality Labs nie je ani zďaleka takým úspechom a revolúciou, v aký generálny riaditeľ Facebooku dúfal.

Podľa príjmov spoločnosti Meta za druhý štvrťrok stratila spoločnosť Reality Labs, obchodná a výskumná jednotka, ktorá vyrába softvér pre virtuálnu realitu, od januára 2022 približne 21,3 miliardy dolárov. Oddelenie zaznamenalo v druhom kvartáli tržby len vo výške 276 miliónov dolárov, čo je výrazný pokles z 339 miliónov na začiatku tohto roka.

image

Zuckerberg všade lieta súkromným lietadlom. Za dva mesiace vyprodukoval toľko emisií, ako Slovák za 44 rokov

Desiatky miliárd v strate

A to najhoršie podľa odborníkov ešte len príde. Finančná riaditeľka Susan Li v správe uviedla: „V prípade laboratórií Reality Labs očakávame, že prevádzkové straty sa medziročne zmysluplne zvýšia v dôsledku nášho pokračujúceho úsilia o vývoj produktov v rozšírenej realite/virtuálnej realite a investícií do ďalšieho rozširovania nášho ekosystému.“

Dodala, že Reality Labs zaznamenala dodatočnú stratu vo výške 3,1 miliardy aj za posledný štvrťrok. Okrem toho už minulý rok spoločnosť stratila 13,7 miliardy dolárov, pričom priniesla príjmy vo výške 2,16 miliardy dolárov, najmä vďaka predaju VR setu spoločnosti Meta, ktoré Zuckerberg nazval „prvou bežnou súpravou so zmiešanou realitou vo vysokom rozlíšení“.

Li dodala, že predpovedá, že príjmy spoločnosti budú v treťom štvrťroku rovnaké ako minulý rok, avšak Meta pravdepodobne prekročí svoj rozpočet. „Očakávame, že naše celkové výdavky za celý rok 2023 sa budú pohybovať v rozmedzí 88 – 91 miliárd dolárov, čo je nárast oproti predchádzajúcemu rozsahu 86 – 90 miliárd USD v dôsledku výdavkov súvisiacich s právnymi predpismi zaznamenaných v druhom štvrťroku 2023,“ dodala.

Ďalšie problémy

Finančné trápenie spoločnosti Meta tu však nekončí. Komička Sarah Silverman podala začiatkom tohto mesiaca na spoločnosť žalobu za porušenie autorských práv a neoprávnené použitie jej diela.

image

Vysvetľujeme: Čo je Metaverzum a ako by malo ovplyvniť budúcnosť našich životov?

Silverman spolu s Christopherom Goldenom a Richardom Kadreym tiež žalujú vývojára ChatGPT OpenAI a tvrdia, že trénovali svojich robotov umelej inteligencie pri používaní ich práce bez ich povolenia.

Podľa The Guardian sa v žalobe uvádza, že tvorcovia „nesúhlasili s použitím svojich kníh chránených autorskými právami ako školiaceho materiálu pre ChatGPT. Napriek tomu ich materiály boli prijaté a použité na školenie ChatGPT.“

Žaloba týkajúca sa firmy Meta hovorí, že knihy týchto autorov sa objavujú v súbore údajov, ktorý Zuckerberg použil na trénovanie LLaMA, skupiny robotov AI vo vlastníctve Meta. Riaditeľ gigantickej firmy tak dostáva omnoho tvrdšie údery, ako tie, ktoré mu hrozia od Elona Muska.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 21:42