Muž sa nakazil bubonickým moromUnsplash/Piron Guillaume
StoryEditor

Čierna smrť sa opäť prihlásila o slovo. Táto krajina potvrdila prípad muža infikovaného bubonickým morom

Miroslav Kamody12.02.2024., 12:00h

Bubonický mor celé stáročia desil svet, pričom svojho času vyhubil takmer polovicu planéty. Aj keď je dnes liečiteľný, medzi ľuďmi stále vyvoláva veľké obavy.

Lajkuj Brainee.sk na

Bubonický mor síce môže znieť ako desivá choroba z minulosti, no faktom je, že baktéria, ktorá za ňou stojí, stále existuje a spôsobuje tisíce infekcií na celom svete. V Európe, rovnako tak aj Spojených štátoch je však jeho výskyt veľmi ojedinelý. Ako však informuje portál ScienceAlert, nie je nereálny.

Americký štát Oregon oficiálne potvrdil prvý prípad bubonického moru po ôsmich rokoch, pričom úradníci tvrdia, že pravdepodobne pochádza od mačky domácej, ktorá mala tiež vykazovať typické príznaky. Zdravotnícky dôstojník Richard Fawcett pre NBC News povedal, že pacient, ktorý sa nakazil morom od ich domáceho maznáčika, bol „veľmi chorý”.

image

Muž zo Sobraniec mal zneužívať deti a nakaziť ich pohlavnou chorobou. Najmladšia obeť mala len sedem rokov

Už to nie je automatický rozsudok smrti

Zvyčajne sa infekcia tohto druhu začína príznakmi podobnými chrípke, vrátane únavy, horúčky, zimnice a bolesti hlavy. Nedávna infekcia v Oregone však pokročila do bodu drenážneho abscesu, nazývaného „bubo“, čo je v súčasnosti veľmi zriedkavý výsledok.

Vďaka moderným antibiotikám však dnes už bubonický mor automaticky neznamená rozsudok smrti. Baktéria Yersinia pestis, ktorá stojí za infekciou, sa len zriedka ukáže ako smrteľná, ak sa zachytí a lieči dostatočne včas. Pacient v Oregone zjavne dobre reaguje na modernú medicínu a jeho blízke kontakty boli tiež ošetrené, aby sa obmedzila možnosť ďalšieho šírenia.

Úradníci neuviedli, ako sa infekcia rozšírila z mačky na majiteľa, ale ak bola mačka poštípaná infikovanými blchami, domáce zviera si mohlo blchy priniesť domov, čím sa mohli preniesť aj majiteľa. Buď to, alebo majiteľ mohol byť v kontakte s vlastnými kontaminovanými tekutinami mačky.

image

Muž sa nakazil bubonickým morom

Unsplash/National Cancer Institute

Keď infikuje pľúca, ide o život

Yersinia pestis zvyčajne infikuje malé cicavce a blchy a v závislosti od toho, ako sa šíri na ľudí, buď uhryznutím, kontaminovanými tekutinami alebo kvapôčkami vo vzduchu, a môže spôsobiť bubonický mor, prípadne krvný alebo pľúcny mor. Bubonický je najbežnejšou formou a napáda lymfatický systém, čo spôsobuje opuchnuté a bolestivé uzliny, ktoré môžu viesť k otvoreným, hnisom naplneným vredom.

Ak sa infekcia rozšíri, môže neskôr infikovať aj pľúca. Pacient v Oregone zrejme v nemocnici začal kašľať, čo je znakom toho, že choroba mohla postúpiť do nebezpečného štádia. Mor bol v Spojených štátoch prvýkrát identifikovaný na začiatku 20. storočia, prinesený do národa prostredníctvom potkanov na lodiach.

Posledná epidémia mestského moru v krajine sa skončila v roku 1925, ale baktérie sa uchýlili k vidieckym druhom hlodavcov, čo spôsobilo pravidelné prepuknutia mimo veľkých miest. Dnes sa väčšina prípadov vyskytuje vo vidieckych oblastiach stredozápadu a severozápadu, pričom každý rok je v priemere hlásených asi sedem prípadov.

image

Muža infikovala huba napádajúca rastliny: Ide o prvý prípad prenosu na človeka. Museli ho previezť do nemocnice

Desí dodnes

Naposledy bol prípad zaznamenaný v Oregone v roku 2015, keď sa dievča nakazilo počas poľovačky a skončilo na jednotke intenzívnej starostlivosti. Za posledné desaťročia ale neboli v štáte hlásené žiadne úmrtia na mor.

Mimo Spojených štátov je mor prítomný na každom kontinente okrem Oceánie. Choroba sa ale pravidelne vyskytuje na miestach s trvalými rezervoármi zvierat a prekrývajúcimi sa ľudskými populáciami, ako je Demokratická republika Kongo, Madagaskar a Peru. Počas obzvlášť závažných prepuknutí si choroba aj dnes môže vyžiadať stovky životov.

Napriek tomu v porovnaní s čiernou smrťou, ktorá zasiahla Európu v 15. storočí a vypuknutím v Číne a Indii v 19. storočí, ktoré zabilo milióny ľudí, nie je bubonický mor takým medzinárodným zabijakom, akým bol kedysi. Aj kvôli svojej neslávnej minulosti však informácie o každom infikovanom v modernom svete plnia titulky novín a webových stránok.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 07:38