Daniel Browning SmithRob/X
StoryEditor

Žena, ktorá vidí dovnútra tiel či muž, ktorý žil bez vody a jedla. Títo ľudia majú superschopnosti, vedci si to nedokážu vysvetliť

Nikola Michalkova05.02.2024., 10:00h

Kto by nechcel mať nejakú superschopnosť? Ako sa ukázalo, títo siedmi ľudia po celom svete sú „obdarení“ nezvyčajnými schopnosťami, ktoré si nedokážu vysvetliť ani odborníci.

Lajkuj Brainee.sk na

Ukázalo sa, že superschopnosti nakoniec nie sú len čistým výplodom fantázie. Na svete skutočne existujú ľudia, ktorí sa narodili na Zemi a majú nezvyčajné schopnosti. Vzopreli sa pravidlám a teraz ti o nich píšeme. Ale nepredstavuj si čítanie myšlienok či teleportovanie.

Prahlad Jani

Nezvyčajnými schopnosťami sa vyznačoval Prahlad Jani, známy aj ako Mataji alebo Chunriwala Majaji. Narodil sa v roku 1929 a zomrel v roku 2020. Indický mních tvrdil, že dokázal žiť bez jedla a vody neuveriteľných 76 rokov. A aby toho nebolo málo, svoje tvrdenia okorenil aj vyjadrením, že bohyňa Amba mu dodávala vodu otvorom v ústnej dutine, píše sa na portáli Unilad.

Na preukázanie svojich tvrdení boli mužovi vykonané dva testy. Prvý test sa vykonal v roku 2003, počas ktorého ho desať dní pozorovali. Druhý test bol v roku 2010, pričom ho pozorovali o päť dní viac. Oba testy ukázali, že Jani skutočne nepil, nechodil na toaletu a všetky jeho lekárske testy vyšli úplne v poriadku.

Wim Hof

Môžeme ho nazvať aj ako ľadový muž v tom pravom slova zmysle. Nie preto, že by pracoval s ľadom. Prezývku si vyslúžil kvôli svojej schopnosti odolávať teplotám pod bodom mrazu. 64-ročný muž sa zapísal aj do Guinessovej knihy rekordov, keď v roku 2000 vytvoril rekord v plávaní pod ľadom, čím svoje telo vystavil najdlhšiemu kontaktu s ľadom – neuveriteľných 44 minút.

Jeho schopnosť spočívala v tom, že aj napriek vystaveniu svojho tela mínusovým teplotám vôbec neochorel. Tento fenomén skúmali aj vedci, a v roku 2011 prišiel doktor Peter Pickkers s vysvetlením, že „vďaka jeho meditačnej technike boli Hofove zápalové bunky potlačené o viac ako tretinu až polovicu v porovnaní s bežnými subjektmi.“ Lekár o prípade tohto muža hovoril, že je pozoruhodný a skutočne výnimočný. Veď si spomeň na tvoje roztrasené ruky, a to nemusia byť ani mínusové teploty. A samozrejme, na vlastnú päsť neskúšaj, či túto schopnosť máš aj ty. Niekoľko ľudí totiž pri hrdinskom skúšaní odolnosti voči mínusovým teplotám zomrelo.

Natasha Demkina

Ruska, ktorá má 37 rokov tvrdí, že dokáže vidieť do vnútra ľudských tiel a okrem toho je schopná odhaliť akýkoľvek problém týkajúci sa orgánov a tkanív. Vyslúžila si preto prezývku „dievča s röntgenovými očami“.

V januári 2004 vďaka svojej schopnosti identifikovala boľavý členok britskej moderátorky denného televízneho vysielania v relácii This Morning. O rok neskôr určila štyri zo siedmich zdravotných diagnóz ľudí pri vyšetrovaní výskumníkmi CSI. Práve tento výsledok viedol niektorých vedcov k tvrdeniu, že žiadne schopnosti nemá. Okrem toho Demkina tiež nesprávne identifikovala problémy so žalúdkom, pankreasom a obličkovými kameňmi Chrisa Steela z relácie This Morning. To je dôvod, prečo sa okolo jej schopností začínal objavovať určitý skepticizmus.

David Browning Smith

Muž má 44 rokov a zapísal sa ako „najflexibilnejší muž na svete“. Dostal prezývku „Rubberboy“, čo vo voľnom preklade znamená „chlapec z gumy“. Za svoju flexibilitu si vyslúžil sedem Guinessových rekordov a následne aj titul najohybnejšieho človeka v histórii.

Jeho schopnosť ohybnosti ale pre vedcov nie je až taká záhadná, ako to je v prípade ostatných. Smithovi bola totiž diagnostikovaná genetická choroba s názvom hypermobilný Ehlers-Danlosov syndróm.

Stephen Wiltshire

Fotografická pamäť je veľmi užitočná vec, najmä čo sa týka učenia sa na skúšky. 49-ročný britský umelec vyniká skutočne presnou fotografickou pamäťou. Pracuje v oblasti architektúry a vyznačuje sa tým, že mu stačí vidieť krajinu raz, aby ju dokázal z pamäti nakresliť s ohromujúcou presnosťou.

image

80-ročný Vietnamec pomotal hlavu vedcom. Tvrdí, že už vyše 60 rokov nespal, lekári si to nevedia vysvetliť

Ben Underwood

Ako malému chlapcovi mu diagnostikovali rakovinu oboch očí, čo viedlo k ich odstráneniu. Keď mal sedem rokov, vyjadril sa, že kliknutím jazyka dokáže „vidieť“ svet. Podobne aj delfíny používajú zvuk kliknutia na echolokáciu. Underwood sa vyjadril, že to dokáže tiež. Podľa WebMD sa ľudský mozog skutočne dokáže naučiť echolokáciu. Mužova schopnosť sa ale aj napriek tomu považovala za ohromujúcu. Bohužiaľ, Underwood zomrel vo veku 16 rokov po tom, čo sa mu vrátila rakovina.

Ngoc Thai

Pracuje ako farmár, má 81 rokov, pochádza z Vietnamu a tvrdí, že už od roku 1973 nespal. Zatiaľ čo väčšina z nás by už vykazovala vážne znaky nedostatku spánku aj po niekoľkých dňoch, Thai uviedol, že po údajných 35 rokoch bez spánku sa cíti len mierne „mrzutý“.

Jeho prípad vedci musia ešte podrobnejšie preskúmať, keďže sa to vymyká chápaniu. Ak sa im niekedy podarí zistiť, aké je jeho tajomstvo, dúfame, že sa s ním podelia aj s ostatnými.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 10:16