Záchranársky vrtuľníkTASR/AP Photo/Gabriele Facciotti
StoryEditor

Vážna situácia v Rakúsku. Pre silný vietor nedokáže vrtuľník zachrániť dvoch Slovákov v Alpách

TASR05.02.2024., 15:00h

Dvojicu slovenských horolezcov, ktorí v nedeľu uviazli na vrchu Grossglockner v rakúskych Alpách, sa pre nepriaznivé počasie stále nepodarilo zachrániť. TASR správu prevzala z agentúry APA a webovej stránky stanice ORF.

Lajkuj Brainee.sk na

Horolezci v nedeľu v núdzovom volaní uviedli, že pri páde skaly na severnej stene Grossglockneru utrpeli zranenia. Podarilo sa im uchýliť do bivaku v nadmorskej výške asi 3 200 metrov.

image

Tatry nie sú Alpy, tam by sme si takýto hotel nemohli dovoliť. Redaktor z britského The Guardian navštívil slovenské veľhory

Vedúci zásahu Nikolaus Brandstätter pre ORF uviedol, že záchranársky vrtuľník nemohol ani v pondelok vzlietnuť pre silný vietor. Peší výstup záchranárov by trval niekoľko hodín, čo však v telefonickom rozhovore zranení horolezci zamietli.

image

Alpy

Unsplash/Anna Kozakova

Ďalší pokus o ich záchranu pomocou vrtuľníka sa má uskutočniť v pondelok popoludní, píše ORF. Obaja Slováci majú podľa miestnej polície pozitívnu náladu, majú dostatok potravín a v núdzovom bivaku môžu zotrvať ešte dlhšie. Ani ich zranenia nie sú život ohrozujúce.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 16:03