Stránky na podporu Milana Lučanského sa zmenili na prezdieľavanie receptovTASR/Martin Baumann, Unsplash/Victoria Shes
StoryEditor

Užívatelia prerazili ďalšie dno: Facebooková stránka na podporu obeseného generála sa zmenila na bizarný receptár

Miroslav Kamody08.01.2024., 11:00h

Sedliacke placky, fašírky plnené syrom, zdravý fit šalát s kuracím mäsom či farárske rezne so syrom. Nie, to nie je žiadny kulinársky portál, ale facebooková stránka venovaná Milanovi Lučanskému.

Lajkuj Brainee.sk na

Zadržanie a následná samovražda Milana Lučanského svojho času zaskočili Slovensko. Ako prezident Policajného zboru vystriedal Tibora Gašpara, ktorý bol nútený odstúpiť po nátlaku verejnosti a veľkých protestoch spôsobených vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. 

Dočasným prezidentom sa stal 1. júna 2018, následne prešiel riadnym výberovým konaním a od 15. apríla 2019 bol do funkcie  vymenovaný riadne na štyri roky. Na poste zostal aj po nastúpení novej vlády Igora Matoviča, kedy ho nový minister vnútra Roman Mikulec nechal vo funkcii kvôli spolupráci na boji proti pandémii koronavírusu.

image

Čo Slováci tento rok najviac hľadali na Googli? Nevedeli sme, ako voliť, čo je implózia a zasiahla nás smrť Dana Heribana

O jeho smrti konšpiroval Blaha aj Fico

30. júna 2020 však Lučanský oznámil, že podal žiadosť o uvoľnenie z funkcie k 31. augustu kvôli nezhodám s Mikulcom o vedení policajného zboru. 2. decembra 2020 ho ale v rámci akcie Judáš obvinila NAKA spolu s ďalšími siedmimi osobami.

Lučanský skončil v kolúznej väzbe v Prešove, aby nemohol ovplyvňovať spoluobvinených alebo svedkov. 29. decembra Lučanský spáchal v cele samovraždu obesením pomocou teplákovej bundy. Záchranári ho ešte oživili a previezli v kritickom stave do prešovskej nemocnice, no nasledujúci deň zomrel.

image

Milan Lučanský

TASR/Jakub Kotian

Správa o jeho smrti v tom čase viedla k niekoľkým protestom, najmä u ľudí, ktorí boli presvedčení, že išlo o vraždu a nie samovraždu. O tom, že Lučanský bol zavraždený za záhadných okolností, hovoril aj Robert Fico, Ľuboš Blaha zase otvorene tvrdil, že generál bol zavraždený a má na to dôkazy. Tie do dneška neukázal.

Bizarné facebookové skupiny

Bez ohľadu na protest malej skupiny ľudí však vyšetrovanie nezistilo cudzie zavinenie inej osoby. Pochybnosti o samovražde nevyslovila ani Lučanského rodina či obhajcovia. Niektorým to aj tak nestačilo.

Na internete začali vznikať skupiny a stránky, ktoré si stále razili teóriu o mocenskom sprisahaní a poprave. Existujú dodnes, no aktuálne už plnia úplne inú funkciu. 

image

Stránka prezdieľava recepty

Facebook/Všetci za Milana Lučanského

Facebooková stránka Všetci za Milana Lučanského, ktorú k dnešnému dňu stále sleduje viac ako 11-tisíc ľudí, sa jednoducho pretransformovala na prezdieľavanie receptov. Nechýbajú kulinárske výtvory, ako sedliacke placky fašírky plnené syrom, zdravý fit šalát s kuracím mäsom či farárske rezne so syrom.

Na profilovej aj titulnej fotke sú však stále sviečky spolu s Lučanským, jeho dátum narodenia a úmrtia. To je však všetko, čo s generálom súvisí, ak nerátame popis „Milan Lučanský nezabúdame (1969-2020)”. Inak sa zo stránky stalo centrum kulinárskych tipov a gastronómie, ktoré odkazujú na portál Varíme s láskou. 

image

Neapolský pekár verejne propagoval pizzu s ananásom. Vlastizrada! Hromžia Taliani. Nevedia to predýchať

#AllForRezne

„Sme manželia spojení nielen silnou láskou, ale aj spoločnou vášňou – varením. Ako páru nás spája potešenie z objavovania nových chutí a vytvárania jedla, ktoré je nielen výživné, ale tiež vzbudzuje radosť a lásku,” píše sa na webe, ktorý denne publikuje aj desať receptov na stránke Všetci za Milana Lučanského. Mená však pár nezverejnil.

Ešte bizarnejšie je, že stránka Všetci za Milana Lučanského je zároveň administrátorom skupín Všetci za Milana/#AllForMilanRýchle spravodajstvo - Slovensko a svetBáječné receptyBáječná VareškaNajnovšie správySprávy bez cenzúry.

Tie sú plné hoaxov, odkazov na modlitby a samozrejme receptov, ktoré nás opäť vracajú k profilu Varíme s láskou. Niektoré z príspevkov odkazujú na weby, ktoré sa tvária ako spravodajské, nikde na nich však nie sú uvedení autori.

image

Stránka prezdieľava recepty

Facebook/Všetci za Milana Lučanského

Kulinárske sprisahanie

Všetky skupiny pritom spravujú tí istí administrátori - Laci Polacký a Marek Polacky. Okrem toho je často ako administrátor uverejnená facebooková stránka Slovenské správy, v jednom prípade aj stránka Koronavírus Slovensko, ktorú sleduje viac ako 17-tisíc ľudí. Na všetkých sa však nachádzajú len recepty z webu Varíme spolu.

Konšpirátori by mohli tvrdiť, že to možno nakoniec nebolo mocenské, ale kulinárske sprisahanie. Ak sa však zostaneme držať faktov, je zrejmé, že niekto získal, prípadne odkúpil facebookové stránky a skupiny, v rámci ktorých si, pomerne nešťastne vzhľadom na možnosť meniť názvy profilov, vybudoval gastro-spamové impérium.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 20:27