Protest proti zákazu potratovUnsplash/Gayatri Malhotra
StoryEditor

Francúzsko ukazuje svetu, ako sa to má robiť. Je na ceste stať sa prvou krajinou s ústavným právom na potrat

ČTK01.02.2024., 10:30h

Dolná komora francúzskeho parlamentu - Národné zhromaždenie - pred niekoľkými hodinami výraznou väčšinou schválila zaradenie práva na potrat medzi slobody garantované ústavou. Na konci februára návrh zákona prerokuje Senát, kde ale nad jeho znením nepanuje zďaleka takáto zhoda, píše agentúra AFP.

Lajkuj Brainee.sk na

Zákon stanovuje podmienky, za ktorých sa uplatňuje sloboda zaručená žene uchýliť sa k interrupcii. Znenie navrhnuté vládou bolo schválené za búrlivého potlesku poslancov. Návrh podporilo 493 zákonodarcov, proti bolo 30.

Proti prúdu

Úpravu ústavy podporili takmer bezvýhradne zástupcovia vládneho tábora i opozičnej ľavice, naopak nejednotní boli poslanci zvolení za krajne pravicové Národné združenie (RN) a pravicových Republikánov (LR).

image

Príbeh gynekologičky z Osvienčimu. Vykonávala ženám interrupcie, aby ich ochránila pred zvrátenými pokusmi Mengeleho

Francúzsko sa snaží presadiť právo na interrupciu do ústavy v čase, keď je toto právo spochybňované či odopierané v Spojených štátoch aj niektorých európskych krajinách, poznamenala agentúra AFP.

Obozretná formulácia

Vláda musela svoj návrh formulovať veľmi obozretne, pretože pre zmenu ústavy je nevyhnutné schválenie úplne identického textu v oboch komorách parlamentu. Namiesto termínu „právo” na potrat je tak vo výslednom texte ako ústupok senátorom napísané „garantovaná sloboda”.

image

Protest proti zákazu potratov v Spojených štátoch

Unsplash

Ak text podporí aj Senát, obe komory potom budú hlasovať o návrhu na spoločnej schôdzi 5. marca. Pre zmenu ústavy je potrebná trojpätinová väčšina hlasov. Ak by zmena prešla, bola by to prvá úprava ústavy od nástupu Emmanuela Macrona do Elyzejského paláca v roku 2017, píše Le Figaro.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 14:50